A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, 2016. április 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
UNILO projekt1 Kimenet, követelmények, (kulcs)kompetenciák és tanulási eredmények hasonlóságok és különbségek Vidékiné dr. Reményi Judit.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.
Képességszintek.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
A munka világával kapcsolatos tudás
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a felsőoktatásban.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A kompetenciafejlesztés eszközrendszere
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Autonómia és felelősségvállalás
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
Harmadik matematikakönyvem
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Tudás és képesség az OKKR-ben Pajkossy Péter Kognitív Tudományi Tanszék Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Munkakörelemés és –tervezés röviden
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Tanulási eredmények a KKK-kban A szeptember 30-i budapesti csoportos konzultációra készült prezentáció
Általános visszajelzések Előadó: Bay Gábor Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
IKER felülvizsgálata, referenciakeret bemutatása IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
SZFP II Kompetenciamérés
Teremtsd meg a saját szakmai jövődet!
Tanácsok a portfólió készítéséhez
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
A felnőttképzési szakmai végzettségek MKKR szerinti besorolása
Kompetencia alapú szakoktatás
INFOÉRA 2006 Miért tanítsunk informatikát?
Előadás másolata:

A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.

Az előadásom céljai Átfogó képet kapjanak az IKER fejlesztő eszköz kialakítását befolyásoló legfontosabb eszközökről. Megismerjék az IKER fejlesztő felépítésének logikáját. Az IKER fejlesztőt érintő szakmai állásfoglalásuk kialakítása során fel tudják idézni, hogy az eszköz mely részei korrigálhatóak és melyek építkeznek más eszközökből.

Az IKER fejlesztő kialakítása Az IKER az alábbi alapvető eszközökhöz igazodik:  EKKR (Európai Képesítési Keretrendszer)  MKKR (Magyar Képesítési Keretrendszer)  DIGCOMP (A digitális kompetencia értelmezésének és fejlesztésének európai keretrendszere) A sütőiparban megjelenő különféle félkész és késztermékeket készít a technológiai előírásoknak megfelelően.

EKKR  Meta keretrendszer  8 szintű  Szintleíró jellemzőket fogalmaz meg  Deskriptor (szintleíró) kategóriái:  Tudás  Készségek  Kompetencia SzintekTudásKészségekKompetencia 1. szint alapvető általános tudás egyszerű feladatok elvégzéséhez szükséges alapvető készségek közvetlen felügyelet mellett, szervezett körülmények között végzett tanulás vagy munka 2. szint alapvető tárgyi tudás valamely munka- vagy tanulmányi területen egyszerű szabályok és eszközök használatával történő feladatvégzéshez és rutin probléma megoldáshoz, releváns információk alkalmazását igénylő alapvető kognitív és gyakorlati készségek felügyelet mellett korlátozott mértékű autonómiával végzett tanulás vagy munka

MKKR  A képesítések ebbe a keretrendszerbe sorolódnak be  8 szintű  Szintleíró jellemzőket fogalmaz meg  Deskriptor (szintleíró) kategóriái:  Tudás  Képesség  Attitűd  Autonómia és felelősség SzintTudásKépességAttitűd Autonómia és felelősség 1. szint Ismeri egy adott témakör alapvető tényeit, legfontosabb fogalmait. Képes a szükséges tudás alkalmazására, amennyiben az egyszerű, begyakorolt rutinok, műveletek használatát igényli. Törekszik a feladatok megértésére, motivált azok sikeres végrehajtásában. Egyszerűbb, begyakorolt feladathelyzetekben önállóan végzi feladatát. Rendelkezik az alapvető anyanyelvi és logikai eszköztudással. A kulcskompetenciák (kiemelten: anyanyelvi, matematikai-logikai) alapszintű fejlettsége jellemzi. Tanulási és munkavégzési helyzetekben érdeklődő. Újszerű vagy összetettebb feladatokat irányítással és folyamatos ellenőrzéssel lát el. Ismeri a gyakorlati tevékenységhez szükséges jellemző anyagokat és eszközöket. Kész a közös munkára, tudásának másokkal való megosztására. Irányítás mellett értékeli saját munkáját. Törekszik a munkavégzés elemi eljárásaihoz kapcsolódó szabályok betartására.

DIGCOMP  5 dimenzió:  Információ  Kommunikáció  Tartalom készítés  Biztonság  Problémamegoldás  21 kompetencia terület  3 szint:  A – Alapszint  B – Középszint  C – Felsőszint  Deskriptor (szintleíró) kategóriái:  Tudás  Képesség  Attitűd

IKER fejlesztő kialakítása  Építkezés:  Minden szint magába foglalja az alatta lévő szintet  Az ismert, megszokott, egyszerűtől halad az ismeretlen, váratlan, bonyolult felé  Dilemmák:  Időtállóság vagy könnyebb értelmezhetőség „Ismeri a digitális eszközökhöz kapcsolódó legfontosabb fogalmakat.”  Terjedelmi korlát => átfogó megfogalmazások alkalmazása

Az Infokommunikációs Egységes Referenciakeret (IKER) IKER szint Szintleíró kategóriák Információ gyűjtése, felhasználása, tárolása Digitális, internet alapú kommunikáció Digitális tartalmak létrehozása Probléma- megoldás, gyakorlati alkalmazás IKT biztonság 1 Részterület általános értelmezése IKER általános értelmezés Tudás szintleíró jellemzők Képesség Attitűd Autonómia és felelősség 2 Részterület általános értelmezése Tudás Képesség Attitűd Autonómia és felelősség

 A TAMOP projekt szint leírásaival kiegészülve a magyarországi informatikával kapcsolatos képzési kínálat az MKKR 1-8 szintjére besorolhatóvá válik  Szintek által meghatározott progresszivitás támogatja a teljesen kezdők bevonását és fokozatos fejlődését  Kompatibilis a vonatkozó európai és hazai keretrendszerekkel IKER erősségei…

IKER használhatósága  Képzők számára lehetővé teszi, hogy pozícionálják programjaikat, fejlesztéseiket célzottan végezzék, felismerjék az eddig fel nem térképezett lehetőségeket, piaci réseket.  Megteremti a közös nyelvet a digitális kompetenciák értelmezésében – kommunikációs eszköz (fejlesztők – szolgáltatók – felhasználók).  Szakpolitikai eszköz a digitális kompetenciák fejlesztésének stratégiai meghatározásában.