A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S ZOFTVERSZOLGÁLTATÁSOK : B ILINCS VAGY S ZABADULÁS ? Zsoldos Sándor IPR-Insights Consulting & Research.
Advertisements

Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
Szellemi alkotások joga
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
Szerzői jog a digitális környezetben
A szoftverek.
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
A szerzői jog Takács Béla 2006.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
Leképzési szabályok.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A nemzeti vámjogszabályok
A szoftver.
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Az orvostechnikai eszközök marketingje
Szerzői jogi útkeresés a digitális környezetben Dr
1 Könyvvizsgálói megbízások minőségellenőrzése Jelentéskészítés Galyatető Puskás István.
Szoftverlicencek Takács Béla
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
BSD Az eredeti UNIX™ forráskódjának a Berkley Egyetemen történő továbfejlesztéséből származik ig AT&T forráskódot is tartalmazott, a NET/1 vátozatban(
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
Csimag.hu Bemutatkozó.
Dr. Pataki Pál Textilipari Műszaki Fejlesztő és Vizsgáló Intézet ZRt. Textile Engineering and Testing Institute Co. Kezelési jelképek és alkalmazásuk az.
Szoftverjog és etika, adatvédelem
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Hálózatok a mai világban
2. Operációs rendszerek.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 A szoftverek Csoportosításuk, verziók.
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Rátai Balázs Szellemi közjavak – intellectual public goods („nyílt forrás”- „open source”) SZSZK, Szeged, október 2.
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Másold és terjeszd, …hogy megmaradjon!
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Számítógépes bűnözés.
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A médiaszolgáltatásban közzétett termékmegjelenítés és az arról szóló tájékoztatás törvényi feltételeinek való megfelelés dr. Szikora Tamás jogász Nemzeti.
A JOGSZERŰ ELLENŐRZÉSEK MIKÉNTJE A MUNKAHELYEN
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
SZOFTVEREK (programok)
"Az adatbázisok jogi védelme a gyakorlatban"
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
Fő épület 1. Oktatás módszertani megújulás Kooperatív tanulási módszer Projekt alapú módszer.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Újrahasznosítás Forrás:
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
OKJ vizsgára készülőknek
Előadás másolata:

A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület

Bevezető gondolatok ● A szoftver licencelés elsősorban egy jogi kérdés ● Leképzése a szerző felhasználás meghatározására vonatkozó szabadságának

Első ránézésre... ● Hasonlóságok - Több a közös, mint ami elválaszt... ● Nyílt forrású szoftverlicencek ● Szabad szoftver licencek ● Különbözőségek: ● Elsődleges célcsoport és védett érdek („Copyleft” vs. „Copycenter”) ● Bonyolultság ● Kor

Közelebbről... a BSD licenc ● Története: több, mint három évtizedre nyúlik vissza, ezalatt alig változott a szöveg ● Cél: Egyszerű szabályok, kevés korlátozás a felhasználók számára ● Fókuszban: mind a fejlesztők, mind a használók ● Segíti a széles körű kódátvételt, a bevált ötletek könnyen terjednek, nagyfokú újrahasznosítás akkor is, ha az átvevő nem nyílt forrású

Közelebbről... a GPL ● Története: Első változata 1989-ben készült, ma már a harmadiknál tart ● Különféle felhasználási területekre egy egész licenc család alakult ki (GPL, AGPL, LGPL, FDL stb.) ● Cél: Részletesen kidolgozott szabályok a használók szabadságának védelmére ● Fókuszban elsősorban a fejlesztő („Freedom to Tinker”)

Közelebbről... GPL II. ● A módosított / származékos művekre vonatkozó szigorú szabályai elősegítették a szabad szoftverek elterjedését és a velük kapcsolatos tudatosság erősödését ● (ingyenes szoftver ≠ szabad szoftver)

Általános alapok ● BSDL: ● Minden felhasználásnál előírja, hogy a szerző nevének feltüntetéséhez való jogát tiszteletben kell tartani. ● A szöveg nem változtatható és terjesztéskor kíséri a szofrtvert. ● GPL: ● Szövege nem változtatható, és terjesztéskor kíséri a szoftvert ● Fogalommeghatározások sora orientálja az értelmezést

Mit mondanak... ● A program futtatásáról: ● BSDL: A használat nem korlátozott, amennyiben az általános feltételeket tiszteletben tartják ● GPLv3: Nem módosított állapotban nincs korlátozás ● A programmal előállított kimenetről: ● BSDL: Nincs rendelkezés ● GPLv3: Nem esik a licenc hatálya alá, hacsak nem számít maga is származékos műnek (pl: Bison)

Mit mondanak... ● A program másolásáról: ● BSDL: Csak az általános szabályok vonatkoznak rá ● GPLv3: Változatlan másolat készítése nem korlátozott, csak az általános szabályok vonatkoznak rá. ● A program módosításáról: ● BSDL: Csak az általános szabályok vonatkoznak rá ● GPLv3: Nincs külön rendelkezés az általános szabályokon túl.

Mit mondanak... ● A program terjesztéséről: ● BSDL: Csak az általános szabályok vonatkoznak rá ● GPLv3: Az általános szabályok mellett követelmény, hogy a forráskód minden esetben kísérje a szoftver példányát, vagy legalább legyen ugyanazon az úton könnyen hozzáférhető. – Terjesztés módosítás nélkül => minden licencelési információt is át kell adni – Származékos mű terjesztése: Megkülönböztethetőség, Tájékoztatás, Teljes műre kiterjedő engedélyezés, Tényleges hozzáférhetőség – Számos részletszabály, értelmezési nehézségek

Mit mondanak... ● A szoftver megfelelőségéért viselt felelősségről: ● BSDL: Kifejezett felelősség kizárás ● GPLv3: Kifejezett felelősség kizárás, de van lehetőség továbblicenceléskor felelősségvállalási nyilatkozatot tenni ● (Ilyen és hasonló kitételek összeférhetősége az általános polgári jogi szabályokkal kérdéses)

Programok összekapcsolása ● Nem merül fel, ha pusztán programok gyűjteménye szerepel közös hordozón ● Felmerül különböző licenc alatt kiadott programok, illetve program elemek kombinálásakor, ha ezek együttesen származékos művet alkotnak. ● BSDL: Az általános szabályokon túl nincs előírás ● GPLv3: Az ilyen kombinálás nem jelentheti a GPL által biztosított szabadságok sérelmét, a módosított változatok terjesztésére vonatkozó előírások ilyenkor is élnek.

És még... ● Csak a GPLv3-ban előforduló szabályok: ● Licenc megvonása ● GPLv3 alatt álló szoftver felhasználása fogyasztói használatra szánt termékeknél ● Szabadalmak ● Az eredetihez képest további megengedő, illetve szigorító feltételek ● További engedélyek a jogutódoknak automatikusan ● Más, korlátozó szabályokkal való ütközés

Köszönöm a figyelmet!