MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Az építési termékekre vonatkozó európai szabályozás és az új építési termék rendelet CPD CPR Az építésügyi szabályozás változása a CPR tükrében Soltész.
Tudnivalók a CPR kapcsán
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
Az európai fogyasztóvédelmi magánjog fejlődési tendenciái Dr. Hajnal Zsolt FOME elnök/ DE-ÁJK egyetemi tanársegéd május 31.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
A hazai építési termék szabályozás tartalma és összefüggései
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
A műszaki kommunikáció alapjai
Minőségbiztosítás és tanúsítás
A fogyasztók tájékoztatása
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
Munkahelyi egészség és biztonság
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
E-útlevél: a bevezetés jogi háttere, felkészülés Európán innen és túl
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
MKIK MKIK mellett független szervezetként működő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) október 9.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
Minőségmenedzsment INTÉZMÉNYRENDSZERE PTE PMMIK 7. előadás.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
ALAPOK TISZTÁZÁSA ROBOT LLA A robotcellák a gépdirektíva (2006/42/EC) értelmében „gép”-nek minősülnek, így CE jelölésre kötelezettek. Az egyes részegységek.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
Bizonyítványok és oklevelek elismerése Magyarországon és külföldön, elsősorban az Európai Unióban Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
SIMANECZ TÜNDE FŐTANÁCSOS ADATSZOLGÁLTATÁS ELLENŐRZÉS BÍRSÁGOLÁS HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG.
20. Mutassa be a minőségbiztosítás szerepét a laboratóriumi munkában! Ismertesse a szabványok fajtáit, jelentőségét, használatát a laboratóriumi munkában!
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Minőségirányítás és Akkreditáció Bőhm Zoltán Budapest,
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Elektronikus aláírás és iratkezelés
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A műszaki kommunikáció alapjai
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
SZABVÁNYOSÍTÁS Dr. Gályász József.
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.
ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály
A termékek megfelelőség-igazolása, CE-jelölése, forgalmazása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
A csomagolással összefüggő hazai és nemzetközi szabályozások
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Előadás másolata:

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek (követelmények, igények) Információ (naprakészség, gyorsaság, megbízhatóság) Műszaki információ jogszabályokszabványok

Az EU Belső Piacának tagjai Izland, Liechtenstein, Norvégia 15 EU tagállam EGT = Európai Gazdasági Térség

A belső piac négy alapvető szabadságjoga  az áruk szabad forgalma  a személyek szabad mozgása  a szolgáltatások létrehozásának és szabad áramlásának szabadsága  a tőke szabad áramlása

A kereskedelem akadályainak megszüntetése Európában Négy pilléren alapszik:  a termékkövetelmények műszaki harmonizációja (új megközelítés)  a nem harmonizált termékkövetelmények kölcsönös elfogadása  a megfelelőségértékelési eljárások eredményeinek kölcsönös elismerése (globális megközelítés)  új kereskedelmi akadályok megelőzése (a 98/34/EK irányelv révén)

Az EU jogi dokumentumai Elsődleges jogszabályok (alaprendelkezések) A Közösségeket létrehozó szerződések Jegyzőkönyvek, módosítások, … Alkotmányos keretek Másodlagos jogszabályok Irányelv Rendelet Határozat Ajánlás és Szakvélemény Működési keretek

Régi megközelítés (vagy szektorális megközelítés) az irányelv (direktíva) mélyen műszaki és részletes időigényes kidolgozás és gyakori módosítások Új megközelítés az irányelv (direktíva) csak az alapvető, lényeges követelmé- nyeket tartalmazza harmonizált európai szabványok

Az új megközelítés Az irányelvek csak az alapvető követelményeket harmonizálják Szabványokra való utalás harmonizált szabványok Megfelelőségértékelési politika a harmonizált szabványoknak megfelelő termékek egyben az alapvető követelményeket is kielégítik

Tájékozódás az interneten a harmonizált szabványokról (magyar és európai adatbázisok)

A Magyar Köztársaság nemzeti szabványügyi szervezete a Magyar Szabványügyi Testület (MSZT). Az MSZT köztestület, amely az alapszabályának megfelelően működik. Köztestületként a nemzeti szabványosítással összefüggő közfeladatokat kizárólagos jogkörrel látja el a törvény felhatalmazása alapján. A Magyar Szabványügyi Testület

A megfelelőségértékelés harmonizálása az európai belső piacon - különböző tanúsítási rendszerek - különböző megfelelőségi jelek - kölcsönös elismerési megálla- podások vagy -egységes tanúsítási rendszerek és megfelelőségi jelek a megoldás: a keres- kedelem mű- szaki akadályai működőképes belső piac

A globális megközelítés  Kiegészíti az új megközelítést: a megfelelőségértékelés harmonizálása  A Tanács 90/C 10/01 sz. döntése a globális megközelítésről a jogilag szabályozott területeken - új megközelítésű irányelvek - modulok - kijelölt és bejelentett szervezetek a jogilag nem szabályozott területeken - kölcsönös elismerési megállapodások a jogilag szabályozott és a jogilag nem szabályozott területeken - EN szabványsorozat - EN ISO 9000 szabványsorozat - az akkreditálás ösztönzése

A termék előírásoknak való megfelelése A gyártó nyilatkozata annak kinyilvánítása a gyártó által, hogy a termék megfelel a jogszabályok, illetve szabványok követel- ményeinek nem pártatlan Tanúsítás annak igazolása harmadik (független) fél által, hogy a termék megfelel a jogszabályok, illetve szabványok követel- ményeinek pártatlan az eljárás általában - a típus értékeléséből és a - megfelelőség felügyeletéből áll megfelelőségi jel

A bejelentett (notifikált) szervezetek... … olyan szervezetek, amelyeket az egyes tagállamok bejelentenek az EU Bizottsághoz … felhatalmazással bírnak a megfelelőségértékelési eljárások elvégzésére az új megközelítésű irányelvek vonatkozásában a - tanúsítás, - az ellenőrzés és/vagy - a vizsgálat területén a notifikált szervezetek jegyzékét az EU hivatalos lapjában (OJ) teszik közzé

A CE-jelölés A 93/465/EGK számú Tanácsi Határozat a CE-jelölés feltüntetéséről és alkalmazásáról

A CE-jelölés  jelzi, hogy a termék szabadon forgalmazható az EU piacán  a gyártó vagy meghatalmazottja jogosult feltüntetni a terméken és/vagy a csomagoláson  tanúsítja, hogy a termék megfelel a vonatkozó irányelv(ek) előírásainak  nem utal az alkalmazott modulra  tartalmazza a bejelentett szervezet azonosító kódját  nem zárja ki más, a nemzeti vagy európai szabványoknak való megfelelőséget tanúsító jel feltüntetését

A CE-jelölés A félreértések elkerülése végett… … a CE-jelölés  nem minőségjel  nem biztonsági jel  nem a szabványnak való megfelelőséget kifejező jel  nem eredetjel

Haba József Köszönöm a figyelmüket!