Adventista identitás a posztmodern világban Tudományos bibliakonferencia 2007 augusztus 19 Debrecen.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

A szeretet himnusz értelmezése
Feltehetek egy kérdést?
A házasság még nem a mennyország
Tudás, közösség, hatalom
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
és a legkevésbé teljes az
Melyik vallás az igazi? Előadás Csongrád május 31.
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
A középkori filozófia főbb kérdései
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Isten misztériumának előzetes kérdése
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
Az érvelés.
„Az igazság Lelke elvezet titeket a teljes igazságra.” (Jn 16,13).
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Közösség Az Egyház – ecclesiola. Ő Átala, Ő Vele, Ő Benne.
A metatudat tere: a transzcendentalista kultúra The Space of Meta- Consciousness: the Transcendentalist Culture László Márfai Molnár (HU)
Értékes gondolatok értékes könyvekből…
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
A lélektan fogalma, szerepe világunkban
Készítette: Jon A. Palmer
A Biblia tanítása a gyermekekről (2.) Máté 18, 1-14 © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
Ekvivalenciák nyitott mondatok között Két nyitott mondatot ekvivalensnek mondunk, hha tetszőleges világban ugyanazok az objektumok teszik őket igazzá.
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
Vicces, hogy milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni, hogy a világ pokollá válik.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
A megtérés fogalma. Mk 1:14-15 Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Filozófiatörténet előadások 1I.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
ISTEN NÉPE A JELENÉSEK KÖNYVÉBEN Gallusz László Belgrádi Teológiai Egyetem
Jézusról szól Erika F Puni, PhD Stewardship Ministries Director General Conference.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Az életvezetés etikája 1.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
III. Kérdések a teremtéssel és az anyagi világgal kapcsolatban
Kolossé 2,6-8 Azért amint elfogadtátok a Krisztus Jézust, az Urat, úgy járjatok is őbenne, meggyökerezve és benne felépülve, megerősödve a hitben, bővölködve.
Mi a filozófia?.
Egyet értünk abban, mi erkölcsös és mi nem?
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A) Jézus Krisztus személye
Emberi és gépi morál Tomka János Bőgel György
A teremtő és gondviselő Atya
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
A Blaha Lujza téri Népszínház
Előadás másolata:

Adventista identitás a posztmodern világban Tudományos bibliakonferencia 2007 augusztus 19 Debrecen

Nem számít, mennyire jól vagy felszerelkezve, ha nem tudod merre mész!

Adventista identitás Mi az ami meghatározza? A világ körülöttünk állandó változásban van Az a világ, amelyben az adventizmus megszületett nem hasonlít arra, amelyben élünk De a világ mindig megpróbálta rányomni a bélyegét, a sémáját az advent üzenetre

Adventista identitás Modern kor ◦ A 17. századi felvilágosodással kezdődik ◦ A sötét középkort követi ◦ „Az ész hordoz mindent” ◦ „Gondolkodom, tehát vagyok” Posztmodern kor ◦ A modern kort követi ◦ Annak világnézetét megcáfolja

Posztmodern világ ElemModern világPosztmodern világ Gondolkodás Tudományos objektivitás, racionalizmus Misztikus szubjektivitás Igazság Létezik abszolút igazság Pluralizmus: több részigazság Minden viszonylagos, esetleges, bizonytalan és szubjektív Identitás, határok Jól meghatározott, egy dimenziós Elmosódott, több dimenziós Tudás, tanulásBefejezett Könyvekre, az írott szövegre alapuló Állandó alkalmazkodást igénylő Kép kultúra, az írásbeliség alkonya.

Posztmodern világ ElemModern világPosztmodern világ IstenKi volt rekesztve a világbólMindenkinek saját istene van Világnézet Nagy, átfogó téma: Marxizmus, kommunizmus, kereszténység Létezik egy cél, amely felé halad a világ, remény Töredékes, nem egységes, pluralista, szinkretista. Céltalanság, nihilizmus. VilágérzetOptimizmusPesszimizmus MűvészetTiszta, jól meghatározott vonalak A valóság és a fikció közti vonal elmosódik. Virtuális világ, valóság.

Posztmodern világ ElemModern világPosztmodern világ ÉletformaJól elhatárolt régiók A világ globális falu lett. Feszültség a globalizáció és a helyi érdekek között Vallás Intézmények fontos szerepe. Az Egyház normatív tekintélye. A hitelvek meghatározásának és megalapozásának a fontossága Intézmény ellenes, spiritualitás a lényeg. Miszticizmus, New Age. A hitelvek nem fontosak. Etika Léteznek normák, erkölcsi kód Értékek Emancipáció… Szituációs etika Személyes preferencia ÉletformaJól elhatárolt régiókA világ globális falu lett. Feszültség a globalizáció és a helyi érdekek között

A modern világ kihívásai: Mivel létezik abszolút igazság, csak be kell bizonyítanod, hogy rendelkezel vele. Ezért fontos volt tudományosan bebizonyítani a biblia különböző állításainak igaz voltát Miután eldöntötted, hol az igazság, csak csatlakoznod kellett ahhoz a csoporthoz Fontos volt, hogy a hit intellektuális tiszteletnek örvendjen. Egy egyre inkább racionális alapokra épített hit helyett a mai világ a keleti miszticizmus felé fordul. Mindent megmagyaráztunk, még Istent is. A misztériumnak nem nagyon akadt helye.

A posztmodern világ kihívásai: 1. Nincs abszolút igazság, senki nem állíthatja, hogy nála van az igazság. ◦ Minden viszonylagos, relatív. ◦ Mindenkinek a nézete elfogadható részben és addig jó, ameddig nem sérti a másik ember szabadságát. ◦ Egy ilyen világban hinni az abszolút igazság létezésében: „Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet…” (Jn. 14:6), igazi kihívás ◦ Az kinyilatkoztatás és ihletés fontossága: objektív vonatkoztatási rendszer létezése

A posztmodern világ kihívásai: 2. Összeférhetetlenség az abszolút tolerancia és az abszolút igazság között: A kereszt útja 3. Az írott Ige fontossága és tanulmányozása egy képközpontú világban. 4. Etika: Kognitívizmus vagy emotivizmus ◦ Létezik az etikai döntéseknek egy objektív alapja vagy az erkölcsi ismeret és döntés nem propozicionális (nem lehet elmondani róla, hogy igaz vagy hamis) 5. Istentisztelet ◦ Van-e egy etikai, erkölcsi tartalma vagy csak az a cél, hogy jól érezzem magam 6. Világszéles egyház – helyi érdekek.

Rendkívüli missziólehetőség ◦ Missziólehetőség: megadni azt a világnak, ami után lelke mélyén sóvárog. ◦ A posztmodern filozófia gyakorlatban nem valósítható meg, azért mert az ember nem így volt teremtve. ◦ Illúzió azt hinni, hogy az emberek élhetnek hit és elkötelezettség nélkül. ◦ Kijelenteni azt, hogy minden relatív már önmagában egy dogma. Itt a posztmodernizmus ellent mond önmagának, akárcsak akkor, amikor kijelenti, hogy nem tudhatunk semmi biztosat Istenről. Egy ilyen személy biztos abban, hogy senki nem lehet biztos semmiben.

Rendkívüli missziólehetőség ◦ Nem lehet azt mondani, hogy „nem szabad mást meggyőznöd arról, amit hiszel”, mert ez is dogmatikus kijelentés. „Én relativista szemmel nézem a világot és neked is úgy kell nézned.” ◦ Ezért rá kell világítani azokra az előfeltételekre, amelyeket a világ, a média és a posztmodern filozófia beléjük csepegtetett észrevétlenül. Elfogadhatjuk a pluralitást mint valóságot, mint társadalmi realitást, de nem úgy mint ideológiát.

Adventistának maradni Az Evangélium örökkévaló: ez nem csupán azt jelenti, hogy mindig volt, hanem azt, hogy minden korban érvényes. A hit, ami egyszer s mindenkorra a szenteknek adatott (Júd. 1:3) mindig ugyanaz marad.

Adventistának maradni 1. Sola Scriptura: Történelmi-biblikus bibliamagyarázat 2. Vég idejének a tudatosítása: a vizsgálati ítélet 3. A Nagy Küzdelem kontextusa 4. Apokaliptikus identitás: a maradék 5. Különleges életstílus 6. Misszió-küldetés: egyensúly az elfoglaltság és a készülődés között

Róma 12:2 És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

Róma 12:2 szabjátok változzatok el És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata. Schematidzo = egy megadott külső forma szerint alakulni Metamorfeo = belülről kifelé történő átalakulás, metamorfózis

Igazodás… Kívülről befelé történő változás Külső forma, amely egy belső szerkezetnek (schema), sémának a megnyilvánulása A külalak lehet különböző ha az összetevők más elvek alapján rendeződnek Például a grafit és a gyémánt. Mindkettő szénatomokból áll A különbség a külalakban óriási.

Igazodás… Van der Waals kötés

Igazodás… Kovalens kötés

Elváltozás… Belülről kifelé ható átalakulás Az előbbivel ellentétes folyamat Talán a legjobb példája a természetben fordul elő, a metamorfózis. Példa a szitakötő lárvával

Adventistának maradni Önmagában sem, a modernkor sem a posztmodernkor nem jó vagy rossz. Mindkettő tartogat kihívást az evangélium számára és minden korban fennállt az a veszély, hogy engedjünk a világ ránk nehezedő nyomásának egy vagy másféleképpen. Ne szabjátok magatokat…, hanem változzatok el…