Energiatakarékos ipari technológiák: - mikróbák az érckinyerésben (kohászat) - géntechnológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Advertisements

Fémtechnológia Venekei József mk. alezredes.
Elektronikai technológia 2.
Pufferek Szerepe: pH stabilitás, kompenzálás, kiegyenlítés a külső hatásokkal szemben. Puffer rendszerek pH-ja jelentős mértékben „stabil”, kisebb mennyiségű.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Inhibitorok Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Reakció tipusok (2.-3. óra)
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
Kristályrácstípusok MBI®.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Ipar, közlekedés környezetgazdálkodása/2
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Bevezetés a vasgyártás technológiai folyamataiba
Készítette Radványi Róbert
Tisztítás, fertőtlenítés
A nyersvasgyártás betétanyagai:
A talaj összes nitrogén tartalmának meghatározása
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
BIOBÁNYÁSZAT Thiobacillus ferrooxidans.
Kénsav H2SO4.
Alapanyagok gyártása Fémkohászat Vas- és acélgyártás
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
ÁTMENETIIFÉMEK (a d-mező elemei)
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Előgyártási technológiák
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Az üvegházhatás és a savas esők
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Az olvasztó felső részében megkezdődik a salakképző anyagok bomlása:
Ötvözetek ötvözetek.
Alapanyagok gyártása Fémkohászat Vas- és acélgyártás
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
ADSZORPCIÓ.
ADSZORPCIÓ.
Koaguláció.
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A kénsav és sói 8. osztály.
A kén Sulphur (S).
A talajsavanyodás és kezelése
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Uránszennyezés a Mecsekben
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Szervetlen károsanyagokkal szennyezett talajok remediációs technológiái Az elektrokinetikus szeparáció Erős Máté QDR5MU.
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Bioremediáció Technológiai eljárás, mely biológiai rendszereket használ a környezet megtisztítására a (toxikus) hulladékoktól Fogalmak: biodegradáció,
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A savas eső következményei
Környezetvédelem.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
VAS- ÉS MANGÁNTALANÍTÁS
Helyük a periódusos rendszerben Felhasználásuk Közös tulajdonságaik Kivételek Szabadon mozgó elektronfelhő Fémes kötés.
A Vas. Általános tudnivalók Elemi állapotban szürkésfehér színű rendszáma a periódusos rendszerben 26 jól alakítható,nem amfoter fém 1538 °C-on olvad.
Energia – történelem - társadalom
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Energiaforrásaink.
Energiahordozók keletkezése
Előadás másolata:

Energiatakarékos ipari technológiák: - mikróbák az érckinyerésben (kohászat) - géntechnológia

Bevezetés Napjainkban az energetika kiemelt jelent ő ség ű a fenntartható fejl ő désben. Fontos a kimerül ő energiaforrásaink (pl. ásványi tüzel ő anyagok, nukleáris üzemanyagok) takarékos használata, beleértve más, új módszerekkel való helyettesítésüket. A nehézipari technológiák általában nagyon jelent ő s energiaigény ű ek, és a pazarlás hosszabb távon megengedhetetlen. Ezért elengedhetetlen újabb és újabb energiatakarékos ipari technológiák kivitelezése. Ilyen például - a hagyományos kohászati eljárások helyettesítése (baktériumokkal az ércb ő l a fém kinyerése), vagy - a vegyiparban a növényvéd ő szerek helyett alkalmazott géntechnológia.

Új vaskorszakban élünk (még mindig a „vas és acél országa” vagyunk) Egyrészt a különböz ő acélfajták napjainkban rohamos fejl ő dési id ő szakaszukat élik, s az anyagszerkezeti ismeretek b ő vülése nyomán újabb és jobb tulajdonságú acélok születnek, másrészt a m ű szaki kerámiák és polimerek (m ű anyagok), továbbá a különféle összetett m ű szaki anyagok (kompozitok) tulajdonságai is fejl ő dnek, és ezek az anyagok egyre több felhasználási területet vesznek el az acéloktól. Kérdés: vége felé tart a vaskorszak, és "új anyagok" korszakának küszöbéhez érkeztünk? Válasz: még nem! A konstrukt ő rök és technológusok számára nyújtott választékból ugyanis az anyagkiválasztás m ű szaki, gazdasági és társadalmi (ökológiai) megfontolások összessége alapján történik, s ez ma még az esetek túlnyomó többségében az acéloknak kedvez. De az acél nem univerzális anyag, ezért vele szemben más anyagnak is esélye van felhasználási területeken versenyt nyerni! Az új anyagok fejl ő dése és térnyerése a világ vaskohászatát is a fejl ő dés gyorsítására késztette: az utóbbi két évtizedben ugrásszer ű min ő ségi változásoknak, új progresszívebb acélok, új termelékenyebb technológiák, új szerkezet ű vaskohászati üzemek megjelenésének lehetünk szemtanúi. A jobb tulajdonságú acélokból kevesebbet kell beépíteni gépbe, járm ű be, szerkezetbe, tehát kevesebb acélt kell gyártani; az új technológiák kevesebb berendezést, kevesebb él ő munkát igényelnek, ezért vaskohászati üzemek százait zárják be, következésképpen munkahelyek milliói sz ű nnek meg. S noha mindezek szinte ugrásszer ű m ű szaki fejl ő dés következményei, a világgazdaság hajlamos ezt a vaskohászat világméret ű válságának tekinteni. Pedig ez nem a vaskohászat, nem a vas és acél válsága, ellenkez ő leg: egy "újvaskorszak", az új acélok és új vaskohászati technológiák korszakának küszöbén állunk. Csak a hagyományos vaskohászat éli végnapjait.

Fontosabb ipari vasfajták Vasszivacs: akkor keletkezik, ha az ércet szilárd állapotban redukálják; közbens ő termék, az acélgyártás alapanyaga. A vasszivacsban a fémes vason kívül benne van az érc medd ő je is. Megolvasztásakor a vasolvadék és a medd ő - salak alakjában - válik el egymástól. Nyersvas: 3-4% C-tartalmú vas, a nagyolvasztó terméke. Rideg, képlékenyen nem alakítható. Közbens ő termék, az acélgyártás és öntöttvasgyártás alapanyaga. Öntöttvas: nyersvasból nyerik kéntelenítéssel és Si-mal vagy Mn-nal való ötvözéssel. Gyakori ötvözője még a Cr, Ni, Mo és Ti is. Képlékenyen nem alakítható szerkezeti anyag. Acél: legfeljebb 2% karbont és több-kevesebb egyéb elemet is (pl. Si-ot, Mn-t, Cr- ot, Ni-t, Mo-t, W-ot, V-ot, Nb-ot, Co-ot Al-ot és Ti-t) tartalmazhat. A nyersvasaktól és öntöttvasaktól els ő sorban az különbözteti meg, hogy képlékeny, jól alakítható: izzó (forró) állapotban jobban, szobah ő mérsékleten kevéssé. Az összes felhasznált fém (vasfém és nemesfém) közel 90%-a acél. Az acél rendelkezik csaknem valamennyi fontos anyagtulajdonsággal, s a tulajdonságok (pl. a szilárdság, szívósság, képlékenység) mértéke viszonylag tág határok között szabályozható. Képes elviselni statikus és dinamikus igénybevételeket, ellenállni klimatikus, korróziós és koptató hatásoknak; alkalmazható alacsony és magas h ő mérsékleten; forgácsolható, hegeszthet ő ; felülete bevonható fémmel, m ű anyaggal, kerámiával.

Fémek (vas) hagyományos el ő állítása A fémek a természetben vegyületeikben, elemi állapotukban fordulnak el ő. Érc: olyan ásvány, amelyb ő l a fém gazdaságosan kinyerhet ő. A fém kinyerésének lépései: Dúsítás: a medd ő anyag eltávolítása - mozgó mágnesszalagon történ ő kiválasztás - mosás - flotáció (szulfidos érceknél): olajban és szappanos vízben mossák, átbuborékoltatják - kilúgozás: savban vagy lúgban oldják az ércet Redukció: a fémeket mindig redukcióval (pl. szénnel vagy szénmonoxiddal) állítják el ő. Fe 2 O 3 +3·C → 2·Fe+3·CO

Vasgyártás Kohóban (nagyolvasztóban) végzik nyers- és segédanyagok hozzáadásával. salaklecsapoló

A fémek kinyerésének alternatív technológiái Az évezredek során a fémkinyerési technológiák folyamatosan fejl ő dtek, így egyre kisebb fémtartalmú ércet is gazdaságosan ki lehet termelni. Többek között a közlekedés és az elektrotechnika rohamos fejl ő désével továbbra is nagy az érdeklődés az egyes ércek iránt. A klasszikus kitermelési módszerek: –Mosás: Valamilyen oldószerrel átmossák az anyagot –Flotálás: Habképzők segítségével vonják ki az anyagból az ércet –Lúgos, savas feltárás –Mágneses tulajdonságú fémek kinyerése az ércb ő l elektromágnessel Ugyanakkor a gazdaságosan kitermelhető telepek száma csökken, így mostanság fordul nagy figyelem a kis koncentrációban fémet tartalmazó ércek kitermelési lehet ő ségeire. Az egyik (talán legígéretesebb és legéletképesebb) technológia a mikroorganizmusokkal történő érckinyerés.

A klasszikus kémiai technológiák veszélyei Az elterjedt technológiák legtöbbször extrém savas, vagy lúgos közeget, esetleg környezetkárosító flotáló-, és flokkulálószereket alkalmaznak. A legnagyobb probléma, hogy a feldolgozás után a kitermelt érc nagy része medd ő hányó lesz (80-90%), ami hordozza ezeket a környezetkárosító folyamatokat, ráadásul megteremti azt a lehet ő séget, hogy az es ő víz továbbra is kimossa ezeket a környezetre ilyen koncentrációban már veszélyes fémeket a környezetbe. A 2000-ben történt cianidos szennyezés a Tiszában megmutatta, hogy a jelenleg alkalmazott technológiák mennyire elavultak, veszélyesek, és mekkora pusztításra képesek. Valamennyi medd ő hányó környezeti problémája máig megoldatlan, nincs jó technológia a kármentesítésre. A fent felsoroltak alapján új alternatív környezetkímél ő technológiák ipari méret ű alkalmazása éget ő en szükségessé válik.

A mikrobiális kitermelés A biotechnológia és a mikrobiológia rohamos fejl ő désével ismertté váltak olyan baktérium törzsek, melyek extrém környezeti körülmények közt is életképesek, s ő t igazán ilyen feltételek között kell, hogy éljenek. Ilyen extrém körülmények: – Extrém savas, vagy lúgos pH – Extrém h ő mérsékleti, nyomás viszonyok – Extrém magas fémkoncentráció Az érc-, és acélfeldolgozás során el ő fordultak olyan esetek (legtöbbször vizes vagy olajos közegben), melyek során a feldolgozott érc elszínesedett, vagy felülete károsodott. A kutatások azt mutatták, hogy ezeket a káros folyamatokat olyan extremofil baktériumok okozták, amelyek jelent ő sen megváltoztatták a folyadékközeg pH, dielektromos tulajdonságait. Az ilyen típusú baktériumok az extrém fémtartalmat jól t ű rik, s ő t 7-10%-os koncentrációban be is építik szervezetükbe. Ezen baktériumtörzsek ipari fémkinyerésre alkalmasak.

A mikrobiális bányászat 1. Biobányászat: fémek kivonása ásványokból mikroorganizmusok segítségével. Savas közegben Fe III ionok katalizálásával a mikróbákkal az adott fém oldhatatlan szulfidját képzik (CuS, ZnS, NiS, CoS) majd a baktériumból való kinyerés után ezen szulfidok oldható szulfátját képzik  a fém kinyerhet ő A baktériumok szerepe a folyamatban: – Visszaoxidálni a katalizátor vasat, így regenerálják azt. – A szulfidok mikrobiális oxidációjával pedig kénsavat termelnek, ezzel el ő teremtve a fém kinyerését Közvetetten alkalmasak a mikrobiális technológiák az arany kinyerésére is. – A mikroorganizmusok oxidálják az aranyszemcsék körüli ásványokat, így kevesebb cianid ion kell a fémkinyeréshez. A mikrobiális folyamatok jelent ő s (vízben oldható) fémszulfát lerakódásokat idéztek elő, ezt már a rómaiak is ismerték, és ezeket a telepeket termelték ki.

A mikrobiális bányászat 2. A mikrobiális bányászat el ő nyei: – A nagy fém koncentrációjú telepek fogyóban vannak, a klasszikus feltárási technológiák gazdaságtalanná váltak – E technológiával az igen kis koncentrációban jelenlev ő fémek is gazdaságosan kitermelhet ő ek – A mikrobiális fémkinyerés intenzíven növekv ő biotechnológiai iparág Pl.: rézkinyerés gyenge min ő ség ű ércekb ő l és medd ő hányókból – Környezetkímél ő bb technika, mint a hagyományos fizikai-kémiai módszerek: Kisebb az energia-felhasználás Nem bocsát ki szennyez ő gázokat (pl. kén-dioxidot) A biobányászatból visszamaradt salak kis aktivitású

A mikrobiális bányászat 3. A mikrobiális bányászat mikroorganizmusai: – Legfontosabbak a vas és kén-oxidáló kemolitotrófok (CO 2 -ben m ű ködnek jól) – Acidofilek: a termelt kénsav csökkenti a környezetük pH-ját – pH: 1,4-1,6 tartományban képesek a vasat kinyerni az ércből – Kis tápanyagigény ű ek – Kevés m ű trágyával a nitrogén-, foszfor-, kálium-, mikroelem igény kielégíthet ő – Rezisztensek sokféle nehézfémmel szemben – Nem patogének – o C tartományban (környezeti h ő mérsékleten) m ű ködnek – A biooxidációs mikroorganizmus konzorciumok összetétele a h ő mérséklett ő l függ, a h ő mérséklettel n ő az archaeák mennyisége

A mikrobiális bányászat 4. Néhány fém kinyerésére alkalmas baktérium: – Acidithiobacillus thiooxidans – Acidithiobacillus caldus – Leptospirillum ferrooxidans – Leptospirillum ferriphilum – Sulfobacillus ssp. – Acidimicrobium fajok – Ferroplasma fajok – Sulfobacillus fajok – Sulfolobus fajok – Metallosphaera fajok – Acidianus fajok

A mikrobiális bányászat ipari megoldásai 1. Alapvet ő en két kémiai (tioszulfát-, és poliszulfid) mechanizmust alkalmaznak a manapság használt technológiák. Két kitermelési technológia uralkodik: 1. Kevertetett reaktoros technológia: Er ő teljesen leveg ő ztetett folyamatosan m ű köd ő fermentorok sora Az els ő tankba az ő rölt érc kerül a szervetlen táranyagként szolgáló ammónia-, és foszfát m ű trágyákkal A kevertetett 20% érctartalmú szuszpenzió végighalad a pH-, és h ő mérséklet- szabályzott leveg ő ztetett reaktorokon Bioexoterm a folyamat, ezért a fermentorokat h ű teni kell Nem steril a rendszer Az ásványok néhány nap alatt lebomlanak A h ő mérséklet o C közötti Különböz ő ásványtípusok kezelhet ő ek egyszerre 6500 m 3 térfogatú fermentorokban 230 tonna érc dolgozható fel naponta Drága és költséges technológia

A mikrobiális bányászat ipari megoldásai Halomreaktoros technológia: – Az ércet impermeábilis alapra helyezik – Hatékony kioldó-folyadék szétoszlató és gy ű jt ő rendszert alakítanak ki – A recirkuláltatott kioldó folyadék savas – A leveg ő ztetés lehet aktív vagy passzív – Nehezebben oldható meg a szell ő ztetés, mint az el ő z ő technológiánál – pH grádiens alakul ki, ez csökkenti a fémek kioldásának hatékonyságát – Nehéz biztosítani a megfelel ő tápanyag-ellátást – Viszonylag olcsó a kiépítése és az üzemeltetése – Lényegesen több érc kezelhet ő vele, mint a reaktoros technológiával (a nagy üzemek évi ezer tonna Cu-t termelnek) – Kis hatékonyságúak, a folyamat hetekig, hónapokig tart – Els ő sorban a réz kinyerésére alkalmas – A h ő mérséklet és a leveg ő ztetés növelésével növelhet ő a kitermelt ércmennyiség

Gyakorlati alkalmazások környezetszennyez ő nehézfémek kivonására Az USA Homestake színesfémbánya elfolyó bányavize Pb, Cu, Zn, Mn, Cd elemekkel er ő sen szennyezett. A kifolyócsatornákba ciannerbaktériumokat, algákat, magasabbrend ű növényeket telepítettek, és meglep ő en magas, 99 %-os tisztítási hatásfokot értek el. Más esetben a tengeri algákat kiszárították, formaldehiddel térhálósították. Ez a bioszorbens anyag tömegének 10 %-át elér ő Cd mennyiséget kötött meg, felülmúlva a legjobb kereskedelmi ioncserél ő gyanta teljesítményét. Az anyag regenerálásával ( mol sósavval kezelve) a teljes fémmennyiség leválasztható volt, és a fémmegköt ő képesség még ötszöri deszorpció után sem csökkent. A megkötött Cd 1 %- a már desztillált vízzel kimosható volt. Az utóbbi adat arra figyelmeztet, hogy a nehézfémek oldódása olyankor is végbemehet, amikor a kioldást egyáltalán nem feltételezzük. Mivel a szénbányák medd ő - és pernyehányóiban kis mennyiségben általában megtalálhatók a mérgez ő fémek, ezek alapján hosszú id ő n át fennállhat a környezetszennyezés veszélye. A jelenség rejtve marad, éppen ezért "id ő zített bomba"-ként viselkedik.

Összegzés A mikrobiális fémbányászat a jöv ő ben ígéretes és gazdaságosan megvalósítható érckinyerési technológiának mutatkozik. Lényegesen kevesebb a környezetet szennyez ő maradékanyagok mennyisége a technológiában. A biotechnológia és a mikrobiológia fejl ő désével rohamosan n ő a különböz ő fémek kinyerésére alkalmas baktériumtörzsek száma. Emiatt sok fém kis mennyiségben is gazdaságosan kitermelhet ő lesz érceib ő l. Az ipari technológia kialakulása kezdeti szakaszban van, így még költségesebb és kisebb hatékonyságú a jelenleg alkalmazott hagyományos technológiákhoz képest. Ennek ellenére néhány év múlva a kiforrott mikrobiális fémkinyerési technológiák leválthatják a manapság alkalmazott sok évtizedes környezeti problémákat okozó fizikai-kémiai eljárásokat.

Növényvéd ő szerek A növényvéd ő szerek a jótékony hatásuk mellett kártékonyak is. Használatuk mégis kikerülhetetlen. (Csak a rovarok kb. 33 millió t gabonát tesznek tönkre évente.) - Omnicid (emberi szervezetre toxikus) hatásuk miatt a lakosság egész életen át tartó küszöbdózisú mérgezésével kell kalkulálnunk. - Energetikai szempontokat tekintve az el ő llításukra használt energiát és az el ő állításuk, felhasználásuk, tárolásuk során keletkez ő hulladékok kezelésére fordított energiát kell figyelembe vennünk. A dinamikusan fejl ő d ő biotechnológiának köszönhet ő en azonban a vegyipari hulladékok problémáját megoldhatjuk. A növények génkezelésével olyan rezisztens tulajdonságot adhatunk a növényeknek, melyek a különböz ő inszekticidek használatát feleslegessé teszik. A különb ő z ő fizikai (h ő mérséklet), kémiai( pH) behatásokkal szemben is ellenállóbbak lehetnek attól függ ő en, hogyan módosítjuk génállományukat. A génállomány módosítás úgy történik, hogy a gazdasejt DNS- ébe megfelel ő en kiválasztott és konstruált génszakaszokat juttatunk be.

Néhány növényvéd ő szer AMINSÓ 450 SL450 g/l 2,4-D (dimetilamin só) gyomirtó szer (folyékony), ACANTO 250 SC250 g/l pikoxistrobin gombaöl ő szer (folyékony), ACENIT 50 EC50 % acetoklór gyomirtó szer, ACENIT A 880 EC800 g/l acetoklór + 80 g/l AD-67 antidótum gyomirtó szer (folyékony), ACORD 500 SC500 g/l etofumezát gyomirtó szer, ACROBAT MZ9 % dimetomorf + 60 % mankoceb (por alakú), gombaöl ő szer, ACTARA 25 WG25 % tiametoxam rovaröl ő szer (vízoldható granulátum), ACTELLIC 50 EC50 % pirimifosz-metil rovaröl ő szer (folyékony), ACTIROB B100 % növényi olaj (repce) hatásfokozó adalékanyag, ADMIRAL 10 EC100 g/l piriproxifen rovaröl ő szer (folyékony), AFALON DISPERSION450 g/l linuron gyomirtó szer (folyékony), AFFINITY WG0,75 % karfentrazon + 50 % izoproturon gyomirtó szer (granulátum), AGIL 100 EC100 g/l propaquizafop gyomirtó szer (folyékony), AGRILKÉN 7 % poliszulfidkén + 58 % vazelin olajlemosó (folyékony)

A biotechnológia A biotechnológia kétségkívül az ezredforduló egyik legdinamikusabban fejl ő d ő tudományága. A biotechnológia szerteágazó technikák sorát foglalja magába, ezért állásfoglalást csak az egyes módszerek alkalmazásával kapcsolatban lehet alkotni, függetlenül attól, hogy nemes, vagy haszonorientált céllal alkalmazzák-e azokat. A biotechnológia él ő szervezeteket alkalmaz fogyasztási termékek el ő állítására, módosítására, - illetve él ő lények tulajdonságainak megváltoztatására irányul. Napjainkra a molekuláris biológia a biotechnológia bázisává vált. A DNS- rekombináció alkalmazása lehet ő vé tette az él ő lények genetikai anyagának módosítását, s ő t fajidegen gének bejuttatását is az él ő szervezetekbe. Ezáltal genetikailag módosított, illetve transzgénikus szervezetek állíthatók el ő. A biotechnológiának a génsebészettel, vagy ha úgy tetszik genetikai manipulációval foglalkozó ágát géntechnológiának nevezzük. A génmanipulációval létrehozott génkonstrukciók valószín ű leg az evolúció során sosem alakulnának ki. Ami esetleg spontán létrejönne, az sem "kísérletnyi" id ő tartam alatt, hanem évmilliók alatt szelektálódna ki, és adaptálódna környezetéhez. Ezért els ő ként az a kérdés vet ő dik fel, hogy az embernek szabad-e a természetes evolúció kereteib ő l kitörni, annak irányát eltéríteni és szája íze szerint alakítani a természet teremtményeit.

Kezelt és kezeletlen becő