V4 Logisztikai Konferencia Dr. Veres Lajos elnök Területfejlesztési Tudományos Egyesület A V4 együttműködések stratégia iránya 2014.05.06. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, június 30. A Jobbik EU-mérlege Az EU csatlakozás társadalmi és gazdasági hatásai.
Advertisements

KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Egy esély a felzárkózásra: Magyarország mint Európa egyik logisztikai központja Chikán Attila A Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Logisztikai,
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A vidékfejlesztés kihívásai az Észak-alföldi régióban Dr. Grasselli Norbert igazgatóhelyettes.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Határon Átnyúló Együttműködési Programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vidék-és területfejlesztési horizontjai Baktalórántháza,
Diplomáciai kihívások a V4 észak-déli közlekedési magas szintű munkacsoport felállításában Budapest, május 6. Szabó István L. V4 közlekedési koordinátor.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A kulturális modernizáció irányai Budapest Kulturális modernizáció – Kulturális vidékfejlesztés.
A határmenti programok aktuális állása
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Európai Uniós ismeretek
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Területfejlesztési Tervezési Főosztály
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

V4 Logisztikai Konferencia Dr. Veres Lajos elnök Területfejlesztési Tudományos Egyesület A V4 együttműködések stratégia iránya Budapest

A V4 országok együttműködésének stratégiai irányai a MÚLT-JELEN-JÖVŐ kontextusban I. A múlt (közelmúlt) 1.Az átmenet évei: pluralizmus piacgazdaság az állam kivonul a gazdaságból és a közszolgáltatásokból privatizáció gazdasági visszaesés Kérdőjelek: a privatizációban eltérő megoldások alakultak ki a privatizáció utólagos hatásvizsgálata

2.Az EU csatlakozás előtti 10 év: társadalmi-gazdasági újjászervezés az európai értékek megjelenése az EU politikák megismerése felkészülés és tanulás az EU-s támogatások fogadásához Kérdőjelek: társadalmi befogadás, elfogadás

Az egy főre jutó GDP (vásárlóerő-paritáson) alakulása (EU átlag = 100) Forrás: Nemzeti Fejlesztés 2030, Magyar Közlöny évi 1. szám, 26. oldal

3.Az EU csatlakozás utáni 10 év: az EU politikák alkalmazása nemzeti és ágazati stratégiák regionális operatív programok tervezés az állam piac konform közvetett eszközöket alkalmaz Kérdőjelek: az állam szerepvállalása

II. Jelen időszak EU regionális politika – kohéziós politika Európai Területi Együttműködés Zöldkönyve, ESDP Interregionális együttműködések Határ menti együttműködések Transznacionális együttműködések Szomszédsági programok Makro-regionális stratégiák kialakulása V4 (V4+1, V4+2…) Kérdőjelek: a koordináció és kooperáció hatékony formái

SETA Corridor Forrás: SETA projekt ismertető, 5. oldal (

III. Jövő stratégiai irányai Társadalmi-gazdasági-környezeti folyamatok 1.BIZTONSÁG (értelmezése, erősítése): Energiaellátás, energia hálózatok integrálása országok között, regionális és lokális szinteken is. Egészséges élelmiszerellátás és ivóvízellátás érdekében K+F+I tevékenységek összehangolása Katasztrófavédelem összehangolása különös tekintettel a klímaváltozásból fakadó hatásokra és a kritikus infrastruktúra védelmére Kérdőjelek: a fenntarthatósági követelményeknek való fokozottabb megfelelés

Javasolt további kiegészítő kiemelt energiaprojektek Forrás: Trans-European energy networks: TENT-E priority projects, 2004, Luxemburg, page 6.

2.ÖSSZEKÖTTETÉS: Stratégiai cél a versenyelőnyök fokozottabb érvényesítése, a telephely választási tényezők előtérbe helyezése, a területi egyenlőtlenségek mérséklése, a regionális multiplikátor-hatás érvényesítése, szinergiák hasznosítása. Összehangolt közlekedés fejlesztés, a hálózati szerkezetek optimalizálása, az időtényező csökkentése és a negatív externáliák mérséklése érdekében. Aktív szerepvállalás a nemzetközi hálózatokban, szállítmányozási rendszerekben Kérdőjelek: globalizációs kihívásokhoz való alkalmazkodás

Magyarország területi integrálódásának főbb dimenziói Forrás: Nemzeti Fejlesztés 2030, Magyar Közlöny évi 1. szám, 125. oldal

Nemzetközi hálózati rendszerben kialakuló hármas É-D-i tengelycsoport Forrás: Piacok elérhetősége az európai gazdasági térben c. előadás, Dr. Veres Lajos, 2005 november 3. Szeged

3.KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG, mint erőforrás: A kulturális örökség közös elemeinek kutatása és stratégiai szintre emelése V4 szinten. Brand-ek Multiplikátor hatások tervezése és érvényesítése (turizmusban, regionális szinteken, banki-pénzügyi területeken stb.) Vállalkozási kultúra, értékek, legjobb gyakorlatok megismerése, tapasztalat csere. Hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű térségek problémáinak elemzése, fejlesztési módszerek. Kérdőjelek: együttműködési készség és azok optimális szintjei

A V4 együttműködések stratégiai lehetséges forgatókönyvei A.A fejlett infrastruktúrával rendelkező nyugati országok utolérése (a GDP növekedés kétszeresével) B.Beszállítói szerepkörök C.Keleti nyitás (új piacok és gazdasági rendszerek) D.Útkereső stratégia (PathFinder) Általános kérdés: sajátos fenntartható növekedési pálya kialakítása

Összegzés helyett 1.A legjobb barátom egy lengyel fiú volt, akivel csak a történelmi ismereteken vitatkoztunk. 2.Kedvenc találkozóhelyünk a prágai U Fleku söröző volt. 3.Kedvenc ételünk a brinza haluŝky volt. A közös múlt kulturális értékeinek ápolása és a jövőbeli együttműködések, fejlesztések nem csak közös stratégiákat, programokat igényelnek, hanem ehhez támogatási konstrukciókat is, mint pl. V4 Fund Grants és további más támogatási alapok is.

Köszönöm a figyelmet! Dr. Veres Lajos elnök TERÜLETFEJLESZTÉSI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET Székhely: 2100 Gödöllő, Bajcsy-Zsilinszky utca 3/A Head office: 1095 Budapest, Mester u. 5. fszt. 2. Tel: +36/1/ , Fax: +36/1/ honlap: