A duális képzés szakmát adó alternatívája az üzletviteli tanácsadók levelező képzésében Prof. Dr. Noszkay Erzsébet MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Advertisements

TANOSZT A VÁLTOZÁS- ÉS VÁLSÁGKEZELÉS POSZTGRADUÁLIS KÉPZÉS TAPASZTALATAI ÉS SPECIALITÁSAI Prof. Dr. Noszkay Erzsébet Változás - és Válságmenedzserek Országos.
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Akkreditációs Felhívás Tanácsadók részére Tapasztalatok.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
E-learning alapú komplex képzések
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
„20 éves a HSZOSZ Országos HR szakmai klubhálózata, avagy az új gondolatok vonzzák az új nemzedéket – Szegedi Klub” Készült a ICF Magyar Tagozata, a Humán.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Tudásmenedzsment trendek. Mi újság a TM „házatáján” A TM piaca jelenleg egy „Kék óceán” (Blue ocean) még nem alakult ki öldöklő harc Úgy tűnik, ha lassan.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
A BKF tudástranszfer modellje a
 MoodleMOT  Duális képzés 2014  „A duális képzés célja, hogy a hallgatók a leendő szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen, munkakörben összekapcsolják.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
Előadó: Dr. Bujdosó Zoltán A „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” c. rendezvénysorozat.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY I EGYETEM MŰSZAKI MENEDZSER SZAK KIG Pályaválasztási Napok Papp Gabriella (KIG )
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Közösségszervezés BA.
DUÁLIS KÉPZÉS felépítése
Chugyik Attila villamosmérnöki szak
F&B Menedzser Szakirányú Továbbképzés
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Országos nagykereskedelmi menedzser
Országos tanácsadási konferencia
Műszaki Szolgáltató Manager (Technical Service Manager)
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések a Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusán című projekt rövid bemutatása EFOP
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Turcsányi Károly: (Minőségszemléletű) barangolások a hadtudományban
Előadás másolata:

A duális képzés szakmát adó alternatívája az üzletviteli tanácsadók levelező képzésében Prof. Dr. Noszkay Erzsébet MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság, elnök TM szakértő, egyetemi magántanár, főiskolai tanár „ÉRINTI-E, ÉS HA IGEN, MIKÉPP A DUÁLIS KÉPZÉSI RENDSZER A CÉGEK ÉS A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TM RENDSZEREIT?” MTA GB TM Munkabizottság XIII. Konferenciája BKF április 29.

A cél és az érintett képzés igényei Melyek a főbb jellegzetességei az üzletviteli tanácsadó - képzés tudástartalmának Hogyan lehet megosztani a képzést és a gyakorlatokat – öt éves tapasztalatok alapján Tanulságok, eredmények - összefoglaló gondolatok Amiről szó lesz…..

1.) Az előadás célja és az érintett képzés szakmai igényei 1.1. Az előadás célja: - Bemutatni, hogy bizonyos szakmák estében – a minőség jegyében – nem lehet gyakorlat végzése nélkül szakmailag jól felkészülni; - Megoldható a levelező képzésben is a gyakorlat – sőt bizonyos képzések esetében a járható út ez! 1.2. Az érintett képzés szakmai igényei - Vannak szakmák amelyek csak elmélettel nem elsajátíthatók: ld. pl. üzletviteli tanácsadás; - További feltétel: munkatapasztalat is (gyakorlatban min év);

2. Melyek a főbb jellegzetességei az üzletviteli tanácsadó - képzés tudástartalmának (A) Komplex és interdiszciplinár is következésképp sokoldalú ismeretet tételez; Az érintett tudományterületek „érintkezése” mentén alakulnak ki a módszerei; a gyakorlat igényéből nő ki – a praxis a meghatározó A szervezet valamennyi rendszer - tényezőjét kezeli Műszaki – technológiai Gazdasági – gazdálkodási Szociológiai Tudástartalmának átadásában szüksége van modellekre módszerekre esetpéldákra gyakorlásra (mester – tanítvány viszonyra, mentorálásra, szupervízióra, stb.)

interdiszciplináritás Rendszerszemlélet tudástartalmak átadásának sokrétű alkalmazási igénye Munkatapasztalatot tételez (3-5 év) vezetők tanácsadó cégeknél asszisztensek vállalkozók a számításba jöhető hallgatók munkaviszonyban vannak Egy szakma súlyát egyetemi végzettség adja Mesterképzés szükségszerű és hiánypótló! 2. Melyek a főbb jellegzetességei az üzletviteli tanácsadó - képzés tudástartalmának (B)

3. Hogyan lehet megosztani a képzést és a gyakorlatokat – öt éves tapasztalatok alapján 3.1. Tanteremi körülmények között a.) minden péntek du. és szombati napokon órák + b.) tudás elmélyítését szolgáló támogató tényezők 3.2. Gyakorlatok – különböző profilú üzletviteli tanácsadó cégeknél a.) 13 BKIK érdekszövetséghez tartozó cég tanácsadási tevékenységből - a hallgató egyéni adottságai szerint b.) Munkavégzés – rugalmas megoldásokkal MA oklevél Tanácsadói szakmai minősítés: QBJ

Tanteremi körülmények – szaktantárgyak estében Eset megoldás csapatban (VIZSGA) Esetgyakorlatok – team munkában Elméleti alapok

A tudás elmélyítését támogató tényezők A.) BKF Kiválóan Akkreditált Menedzsment Tehetségpont Szakmai műveltség bővítése - kritikai szellem és vitakészség fejlesztése Egyéni szakmai érdeklődés szerinti célkitűzések kutatói módszerek - kutatások Teljesítmények és teljesítések bemutatása szakmai érdeklődés alapján - látogatás gyakorlati terepen

VSZÜ TK célja autentikus szellemi bázisként szolgálni a VESZE mester szakot; országos szintű kapcsolatokat építve - alkotó műhely- és kutatási közösségként, betölteni ezt a hálózati funkciót. Kommunikációmenedzsment (mentorszervezete: MTA Kommunikációmenedzsment Munkabizottság) Menedzser és tanácsadója (mentorszervezete: BKIK TANOSZT, VOE) Tudásmenedzsment Műhely (mentorszervezete: MTA Tudásmenedzsment Munkabizottság) Mediátor Műhely (mentorszervezete: OME) A tudás elmélyítését támogató tényezők B.) BKF Vezetés- Szervezéstudományi és Üzletviteli Tanácsadási Tudásközpont (VSZÜ TK )

Menedzsment Műhely (tehetség háromkörös Renzulli féle modellje alapján) MM munka összekapcsolása a BKF Vezetés- Szervezéstudományi és Üzletviteli Tanácsadási Tudásközponttal Plusz a VSZÜ TK 4 Műhelyével: - Kommunikáció - menedzsment, - Menedzser és tanácsadója, - TM Műhely; - Mediátor Műhely A tudás elmélyítését támogató tényezők együttműködési modellje

A tudás elmélyítését támogató tényezőknek, és kapcsolatainak - mint skála független hálózat, működési modellje Intelligens, tudáskezelő informatikai támogatás INTEGRA „automatizált” időgazdálkodás + figyelmezető rendszer adat – tudásbázis tárolás „ speciális” tudás - kormányzás ” „ speciális” tudás - kormányzás ” VSZÜ TK külső és belső tagjai MM tagjai Érintettek köre

3. 2. Gyakorlatok – különböző profilú üzletviteli tanácsadó cégeknél stratégiai tanácsadás kommunikáció menedzsment tanácsadás tudásmenedzsment változás és válságmenedzsment üzleti folyamatokhoz kapcsolódó szervezetfejlesztési tanácsadás pénzügyi tanácsadás informatikai tanácsadás minőségügyi tanácsadás, value management tanácsadás HR - tanácsadás vezetésfejlesztés Marketing tanácsadás termelés-és működés – tanácsadás projektmenedzsment tanácsadás coaching TÉMATERÜLETENTÉMATERÜLETEN

4.1. A leglényegesebb következtetés: a megoldás bevált 4.2. Azonban ilyen módon (szemeszterenként viszonylag kevés óraszámban) szervezett gyakorlat megfelelő: - hálózati kiterjesztettségben megvalósuló tudományos kutatói ; - innovációs tudásközösség háttértámogatása nélkül nem lenne szakmailag teljes Tehát szükséges (a gyakorlatok mentorálása mellé) hálózati erős szakmai mentori közeg, amely a szakmai mélységekben való eligazodást segíti. 4. Tanulságok, eredmények - összefoglaló gondolatok (A)

Eredmény: Eddig 50 főnél több végzett kapta meg a minősített junior üzletviteli tanácsadói minősítést! (Sajnos a rugalmas munkavégzés dacára sem tud mindenki gyakorlatra menni – különben a számuk magasabb lenne!) 4. Tanulságok, eredmények - összefoglaló gondolatok (B) Továbblépési lehetőség: az egyes tanácsadói funkcióterületek irányában (ld. Pl. EMBA – Turnaround Management, ahol 0,5 év gyakorlat biztosított!)

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Várom kérdéseiket!