Általános forgalmi adó 2014. március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.
ÁFA változások (Horányi Márton). A változás háttere – EU szabályozás változása: Tanácsi irányelvek (2008/9;/117)változását  Szolgáltatás teljesítési.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Vállalati gazdasági kérdések Pékakadémia2010.április.20.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Fontosabb szja és járulék változások január 1.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Személyi jövedelemadó 2010 Guzmics Zsuzsanna
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Előadó : Tóth Elemérné Mb. ügyvezető igazgató NOVEMBER 18.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Hiteltörlesztési konstrukciók
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Adományok adózási kérdései
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Áfa
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Érettségi vizsgaelnöki feladatok díjazásának kifizetése
Bevallási kapcsolódások
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Adatszolgáltatás a számlákról
Készletek transzformációja
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Általános forgalmi adó március 4.

Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók típusai: – Forgalmi adók – Jövedelmi adók – Vagyoni adók 2

Mi az ÁFA? Általános forgalmi adó: Olyan többfázisú nettó forgalmi adó, amelyet a vállalkozásnak a termelés és a forgalmazás minden szakaszában kötelesek fizetni a hozzáadott érték után, de az adó terhét a termék, a szolgáltatás végső felhasználója viseli. Az állami költségvetés stabil bevétele: az értékesítési tevékenységhez kötődik, független a vállalat jövedelmezőségétől. Számlaadási kötelezettségre épül: az eladónak és a vevőnek is érdeke a számlaadás, az adó visszaigénylésének feltétele a szabályszerűen kiállított számla.

ÁFA jellemzői Általános: normatív, a forgalmazás teljes folyamatát átfogja. Forgalmi: mindig meg kell fizetni az adót, ha a terméket vagy szolgáltatást értékesítik. Fogyasztói: az adó terhét, az értékesítést végző a fogyasztóra, a végső felhasználóra áthárítja. Többfázisú: mert a termelés és a forgalmazás minden fázisában fizetnek adót az értékesített termékek és szolgáltatások után. Nettó adó: az adó nem halmozódik, az értékesítő a fizetendő adóból levonhatja a beszerzéseit terhelő adót. Közvetett: az adó fizetésére kötelezett és az adó terhét viselő nem azonos.

Kiemelt adótörvények ÁFA évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról SZJA évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról TA évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról HELYI ADÓK évi C. törvény a helyi adókról EVA évi XLIII. törvény az egyszerűsített vállalkozói adóról EKHO évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról 5

ÁFA-fizetés láncolata  27  54  108  27  20 88 44  54  Szőlészet  100 Ft  Borászat 200Ft   Kereskedő 400 Ft   Fogyasztó 508 Ft    Adóhatóság  =108  508*0,2126=108 6

MegnevezésSzőlészetBorászatKereskedőVégső fogy. Nettó besz. ár Előzetes ÁFA Szállítóval sz. tartozás Nettó eladási ár Fizetendő ÁFA Vevővel sz. követelés Adóhivatal sz. befizetendő adó Többletérték Többletérték adója  100  27  127  27  100  27  100  27  127  200  54  254  27  100  27  200  54  254  54  200  54  400  108  508  400  108  508 7

ÁFA számítás bruttó és nettó módja 8 Adóalap (nettó érték)400 ÁFA kulcs27% ÁFA (400 * 27%)108 Bruttó érték ( )508 ez a számla ellenértéke Bruttó érték508 ÁFA kulcs27% ÁFA szorzó megállapítása (27/(100+27)21,26% ÁFA (508 * 21,26%)108 Nettó érték ( )400

Adólevonás feltételei Tartalmi: az áthárított adó Formai: az adót áthárító adóalany által kiállított számla

Adólevonási jog korlátozása Nem vonható le (a továbbértékesítési célt kivéve): a motorbenzint és egyéb, személygépkocsi üzemeltetéséhez szükséges üzemanyagot; a személygépkocsit; a 125 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpárt, a yachtot és egyéb sport, vagy szórakozási célú viziközlekedési eszközt; a lakóingatlant és a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket; az élelmiszert; az italt; a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást, a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges szolgáltatást, a taxiszolgáltatást, a parkolási szolgáltatást, az úthasználati szolgáltatást, a vendéglátó-ipari szolgáltatást, a szórakoztatási célú szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó. Nem vonható le előzetesen felszámított adó összegének 30 %-a: a távbeszélő-szolgáltatás a mobiltelefon-szolgáltatás.

Adó bevallása Bevallási kötelezettség: Havi, ha az adóévet megelőző évben a nettó módon számított fizetendő áfa összege az egymillió forintot elérte; Negyedéves, ha az adóévet megelőző évben a nettó módon számított fizetendő áfa összege az egymillió forintot nem érte el. Bevallási időszak: Tárgyhó első napjától tárgyhó utolsó napjáig; Tárgynegyedév első napjától utolsó napjáig. Bevallás benyújtásának határideje: Tárgyhót követő hó 20. ; Tárgynegyedévet követő hó 20.

Éves ÁFA bevallás Éves adóbevallás benyújtására kötelezett az az adóalany, akinek – a tárgyévet megelőző évben a gazdasági tevékenységből származó (áfát nem tartalmazó) tényleges bevétele a 8 millió forintot nem haladta meg, és – nem havi bevallásadásra kötelezett, feltéve, hogy nem választotta a negyedéves bevallást és elszámolást.

Elszámolandó adó Elszámolandó adó = Adómegállapítási időszak fizetendő adója - Levonható előzetesen felszámított adó A különbözet lehet: pozitív: befizetendő negatív: – bevallással egyidejűleg kérhető a visszatérítés, ha a feltételeknek megfelel; – göngyölítetten a következő időszakban beszámíthatja mint fizetendő adót csökkentő tételt.

Mekkora a tárgyhavi fizetendő/visszaigényelhető ÁFA összege? Január 14-én a társaság beszerzett készletet eFt + ÁFA összegért készpénzzel. Január 16-án a társaság a beszerzett készletet eladta eFt + ÁFA összegért későbbi fizetésre.

Mekkora a tárgyhavi fizetendő/visszaigényelhető ÁFA összege? A társaság tanácsadói szolgáltatást nyújtott eFt + ÁFA értékben későbbi fizetésre. A társaság vezetője üzleti vacsorán 50 eFt + ÁFA számla összegben fogyasztott.

Mekkora a tárgyhavi fizetendő/visszaigényelhető ÁFA összege? Március 3-án a társaság ügyvezetőjének vettek egy személygépkocsit eFt + ÁFA összegért készpénzre. A vezető március folyamán tankolt 100 eFt + ÁFA összegben az autóira készpénzzel.

Mekkora a tárgyhavi fizetendő/visszaigényelhető ÁFA összege? Április 12-én a társaság beszerzett egy kistehergépkocsit eFt + ÁFA összegért későbbi fizetésre. A társaság április folyamán tankolt 100 eFt + ÁFA összegben az autóra készpénzzel.

Mekkora a tárgyhavi fizetendő/visszaigényelhető ÁFA összege? A társaság számláján 15 eFt kamatot írtak jóvá. Egy korábban felvett kölcsön után 150 eFt kamatot emeltek le a bankszámlánkról.