TÁMOP-3.1.14-12-2013-0001 A Jövő tudatos médiafogyasztói – médiaműveltség és médiatudatosság elterjesztése Bűvösvölgy első másfél éve – egy jó gyakorlat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Vélemények a tehetségről
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
Az iskolai szociálismunka
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
Mire jó az internet? • Kommunikáció a családdal, a barátokkal • Elérhető információ és szórakozás • Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek.
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Könyvtárhasználati verseny
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Innováció Kecskéd közoktatási intézményeiben
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
MÉDIAISMERET I. INZERTKÉP SZINOPSZISA Beküldendő feladat 2. Készítette: Nemes Marianna Informatikus Könyvtáros Szak Távoktatás tagozat II. évfolyam II.
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Médiaértés fejlesztés könyvtári környezetben tanév Televele Médiapedagógiai Egyesület.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Digitális világ – interaktív táblán
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Gyermekvilág régen és ma
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Képzések, műhelyek, kiadványok és online diákportál fejlesztés a Hidak Program kiterjesztésben.
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Sakk-logikaoktatás a gyakorlatban A logikus gondolkodástól a kritikai gondolkodásig.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Digitális generáció az iskolapadban Bedő Ferenc
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szakiskolai fejlesztési program
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Regionális konferencia
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Hallássérültek a könyvtárban
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
2018/2019 tanév.
Informatika munkaközösség
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
a PénzügyMinisztérium ÉS A due médiahálózat
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

TÁMOP A Jövő tudatos médiafogyasztói – médiaműveltség és médiatudatosság elterjesztése Bűvösvölgy első másfél éve – egy jó gyakorlat tapasztalatai Sipos Edina Judit pedagógiai konzulens szeptember 30.

2 Mit tud a Bűvösvölgy?  célunk: segítsük a hozzánk látogató diákokat abban, hogy döntéseiket, választásaikat értő, kritikus, tudatos médiafogyasztókká, médiatartalom-alkotókká váljanak;  felelős, biztonságos médiahasználat  korszerű technikai felszerelés  képzett animátorok  élménygazdag alkotómunka  dokumentált és eredményességükben mért foglalkozások  igazodva a NAT-ban és a kerettantervekben definiált oktatási célokhoz

3 Hogyan működik a központ a mindennapokban?  9-16 éves korosztály  Minden helyszínhez két korosztály számára készül program: korosztály: 3-6. évfolyam korosztály: évfolyam  Maximum 50 gyerek, 5 csoportban  5 stúdió, 7 foglalkozás

4

5 Tematikus foglalkozások

6 Sajtó

7

8 Híradó

9 Reklám

10 Rádió

11 Internet és mobilkommunikáció

12

13 Film

14 Vetítő

15  154 iskolai csoportban 7700 tanuló vett részt a képzésben  Régiós felosztást követve ‒ majdnem 2000 halmozottan hátrányos helyzetű vagy hátrányos helyzetű kistérségből érkező diák  Közvetlen célcsoportunk diák

16 Bűvösvölgy látogatói monitoring ̶ diákok  Papíralapú; a felmérésre a nap végén kerül sor a foglalkozások után  Rövid önkitöltős kérdőív a foglalkozások értékelésére, az elégedettség felmérésére  Körülbelül 1600 kitöltött kérdőív  legnépszerűbb foglalkozások: autós kisfilm, rádió, sajtó  TV műsor, rádióműsor, sajtótermék – sport, sztárvilág, vetélkedő/kvíz  „Amikor internetezel a hétköznapokban, hogyan véded magad?”  több, mint 70% nem ad meg személyes adatokat; közel 30% rendszeresen megváltoztatja a jelszavát  a lányok óvatosabbak, mint a fiúk

17 Bűvösvölgy látogatói monitoring – pedagógusok  Előzetesen mélyinterjúk keretében teszteltük a pedagógus kérdőíveket  A látogatás előtti online kérdőíves felmérés az előzetes tájékozódásról, médiaismereti felkészítő csomag megítéléséről  A látogatást megelőző héten kapják meg az online kérdőívet, amit a látogatás időpontjáig kitöltenek  A látogatás utáni online kérdőíves felmérés a programmal kapcsolatos elégedettségre, a foglalkozások diákokra gyakorolt hatására kérdez rá

18  A felkészítő óravázlatok megfelelően kidolgozottak – több, mint 80% szerint kisebb átalakítással vagy átalakítás nélkül alkalmazhatók  Minden válaszadó úgy értékelte, hogy segítette a látogatás előtti felkészülést  Elgondolkodtatták a gyerekeket a média által rájuk gyakorolt hatásokról  A pedagógusok szerint játékos, interaktív formában, tapasztalati úton hatékonyabban sajátítják el a diákok az ismereteket  Sokrétű elvárások: tudatos médiafogyasztóvá válás; több ismeret a tudatos médiahasználattal kapcsolatban; máshol nem reprodukálható körülmények, kiváló technikai adottságok között sajátíthatják el a médiaismereteket; a csoportmunka fontossága a produktumok létrehozásakor; bepillantást nyernek a média világába; inspirálja őket a tanulásban Várakozások a központ programjával kapcsolatban — látogatás előtti pedagógus kérdőívek

19 A feldolgozás formája:  a legtöbben iskolai óra keretében (közös bemutató a pedagógusoknak)  A pedagógusok szerint  az autós foglalkozás a leglátványosabb, de a rádiós foglalkozás a leghasznosabb – fejleszti az együttműködési, beszéd- és kommunikációs készséget; ezt a kisebb korosztálynál még nehéznek találják  a legnagyobb élményt a gyerekeknek a technikai eszközök kipróbálásának lehetősége jelentette  a diákok tudása a média területeiről és működéséről egyértelműen bővült  4,13-as átlaggal értékelték azt, hogy a bűvösvölgyi látogatás ráébresztette a médiatudatosságra a diákokat Vélemények a Bűvösvölgy programjáról – látogatás utáni kérdőívek

20 Pedagógusok véleménye a programról  Médiaértéstől a médiapedagógiáig – más műveltségterület feldolgozása médiaeszközökkel  „Érdekes, színes program, ami lekötötte a gyermekek figyelmét”  „Közvetlen óravezetés hasznos tanácsokkal; gyermekközpontú”  „Indirekt módon rengeteg információval gazdagodtak”  „A hazai lehetőségek közül egyedi a BV. Korszerű, a gyerekekhez közeli témát jár körül, sok élményt ad, végig aktívak a gyerekek …”  „fejlesztette a gyerekek kreativitását, kreatív gondolkodását”  „erősítette a csoportkohéziót; növelte a gyerekek együttműködési készségét”  tudatos internethasználat  „A Bűvösvölgyben folyó munka nekem nagyon tetszett, hasznosnak vélem és nagyon jól tudtam alkalmazni az előkészítő szakaszhoz küldött anyagokat is! A médiaismeret anyagba tökéletesen lehetett integrálni, mind az előzetes felkészítő óravázlatokat, mind pedig a bűvösvölgyi foglalkozásokat.”

21 Nyílt napok (négy nyílt nap a 2014/15-ös tanévben) Szakmai konferenciák  Decoding Messages nemzetközi konferencia – európai jó gyakorlatok bemutatása  Belföldi konferencia – Médiapesszimisták és médiaoptimisták az oktatásban – hazai szakemberek részvételével; eszmecsere a médiaoktatás magyarországi helyzetéről Virtuális Bűvösvölgy Fikciós kisfilmek – tudatos médiahasználat különböző témaköreit mutatják be  10 kisfilm a 6-9, 10-12, éves korosztály számára – NMHH Youtube csatornáján elérhetők Akkreditált pedagógus továbbképzés – Médiaértési ismeretek  23 helyszín; 500 pedagógus  Blended típusú képzés Hiánypótló szakkönyvek, kiadványok  Négy hazai; négy külföldi szakkönyv  Háromrészes médiaismeret-terjesztő füzetsorozat – a 6-9, 10-12, éves korosztály számára  Mit csinál a gyerek a neten? – tájékoztató kiadvány szülőknek Bűvösvölgyhöz kapcsolódó egyéb szerepvállalásunk

22 Jövőbeli terveink  kompetenciamérési rendszer kidolgozása – egyben a program hatásának, hatékonyságának vizsgálata  kompetencia-készlet: média szövegek értelmezése, filmértés, kritikai gondolkodás stb.  adatbázisok, értékes háttérkutatások lehetősége  alternatív foglalkozástervek  a foglalkozásaink tartalmi bővítése, mélyítése  fiatalokat foglalkoztató, releváns témák; pl. sexting, online zaklatás  Új médiaműfajok, internetes műfajok  Pedagógusokkal való kapcsolattartás, együttműködés