2005.11.03. csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Szociális munka a börtönben
Csoport munka.
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
élménypedagógiai módszerek alkalmazási lehetőségei a tanitásban
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Bibó István: Eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem
A személyiség.
Alkoholizmus.
Készítette Kovács Nándor KONRACB.PTE
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Elvárások a Szociális Munka Etika Kódexe a szociális munkát végzők számára a munkahelyükkel és a társadalommal való kapcsolatukra vonatkozóan -1- Munkahelyen.
Igazságügyi pszichológia
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Ideális – Valóságos – Sugallt Dányi Zoltán ref. lelkipásztor, pasztoral - pszichológus Budapest
CSALÁD.
HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.
Anya – gyermek kapcsolata
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Az emberi tanulás.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Az esetismertetés szerkezete Ágoston-Héderné 1. A kliens bemutatása 1.1. A realitások a kliens életkora, egészségi állapota, mentális képességei jövedelmi,
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOK - MÉRÉS-ÉRTÉKELÉS ALTERÜLET Liptákné Czakó Ildikó Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. © Szöllősi és Társai.
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
Az alapvető művelődési igények meghatározói
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskoláskor küszöbén
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A szociális képességek fejlesztése módszertana
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Érzelmi intelligencia
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Személyes életvitel.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Diákok a munkaerő-piacon” NTP-SZKOLL
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Irgalom a családban.
ÖNISMERET.
Szociális kompetencia
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Jelen-vagy? Drogprevenció-kidolgozott tanterv
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Előadás másolata:

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 2 Amiről nem lesz szó: 1.Képzettség – Jogszabályban rögzített 2.Munkáltató elvárásai – Helyzetfüggő 3.A szociális munka etikája – Megfogalmazták: forrásanyag

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 3 Amiről szó lesz: 1.A szociális munkásról, aki valóságos ember 1.Rendelkezik genetikai, családi örökséggel és háttérrel 2.Vannak képességei illetve készségei 3.Van ismerete, tudása, műveltsége 4.Van bizonyos gyakorlata 5.Vannak emberi korlátai és határai 2.Alkalmasság kérdéséről 4 témakörben: 1.Érzelmi 2.Értelmi 3.Szociális 4.Lelki

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 4 Bevezető felmérés A szociális munkára: Születni kell. Megfelelő képzettség tesz alkalmassá. „Éretté” kell válni. A gyakorlat tesz alkalmassá.

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 5 I. A szociális munkás, mint ember A.Örökség, háttér Nem üres lappal indulunk. Ezt nem választjuk, hanem kaptuk. Értékelni, saját örökségünket. 1. Genetikai Nem változik. Pl. Egy ház terve. Miből és hogyan épül, hogyan rendezem be az tőlem függ. Elfogadni és minél jobban betölteni. Lelki-szellemi „genetikai” örökség az újjászületésben. 2. Családi Fogantatástól életünk végéig meghatározó. Isten családjának tagjai is lehetünk.

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 6 I. A szociális munkás, mint ember B. Képességek, készségek 1.Magok, amelyeket gondozni kell 2.Pozitív és negatív értelemben használhatóak 3.Nem véletlenül „kaptad”, számonkérhető

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 7 I. A szociális munkás, mint ember C. Ismeret 1.Tanulás nélkülözhetetlensége 2.Szüntelen tanulás nélkülözhetetlensége 3.Tanulás-tanítás kötelezettsége (Sírba vitt titkok.)

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 8 I. A szociális munkás, mint ember D. Gyakorlat 1.Lépések, amiket nem kell újratanulni 2.Több gyakorlat, biztosabb feladatvégzés 3.A gyakorlat a jéghegy csúcsa

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 9 I. A szociális munkás, mint ember E. Határok, korlátok 1.Időbeli 2.Térbeli 3.Lehetőségeink

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 10 II. Alkalmasság A.Érzelmi 1.Kiegyensúlyozottság, stabilitás Érzelmi függőség felismerése és kezelése Stabil értékrend (Keljfeljancsi) 2.Érzelmek kezelése Ajándék: Lelki szelepek Időben felismerve gyógyítható, kezelhető

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 11 II. Alkalmasság B. Értelmi 1.Taníthatóság Akarat, készség, vágy a fejlődésre Nyitottság a társadalom felé 2.Önképzés Képes vagyok rá Akaraterő 3.Határok tudomásul vétele A határaim nem hibák Tudok segítséget kérni

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 12 II. Alkalmasság C. Szociális 1.Jó kommunikációkészség Nagyrészt a szavainkkal gyógyítunk 2.Csapatmunka A valódi segítséghez összefogás kell. 3.Megbízhatóság Bizalomra épülő szolgálat 4.Értékes kapcsolatrendszer Jó barátok, testvérek és család

csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 13 II. Alkalmasság D. Lelki 1.Érettség Döntések felelőségének vállalása 2.Alázat Nem vagyok még teljesen készen! Felfelé nézni 3.Empátia Együtt sírni, együtt örülni 4.Helyes önértékelés Tudom ki vagyok, miért élek, mi lesz velem!