1 Gyermekgyógyszerek szabályozása az Európai Unióban Dr. Csekey Éva általános főigazgató-helyettes OGYI Medical Tribune „Közös kincsünk – fókuszban a gyermekgyógyászati.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
G M P Dr. Hetényi László.
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
A PÁLYÁZAT Márkus Miklós szakértő Stratégiai zajtérképek és zajcsökkentési intézkedési tervek készítése Székesfehérvár 2013 Zárórendezvény.
Korábban: „törzskönyvezés”
TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM AZ EGYHÁZKERÜLETI PEDAGÓGUS TALÁLKOZÓ VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT! VALAMENNYI RÉSZVEVŐJÉT!
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A Környezettani Hatásvizsgálat hazai gyakorlata Dr. Kárász Imre Környezettudományi Tanszék.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
1 Belső modellek a QIS4-ben Boziné Kristóf Katalin március 20.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Problémák az interoperábilis közlekedésre alkalmas vontatójárműveknél Dr. Márkus Imre vezérigazgató 1.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Egészségügyi szaktárca fejlesztései (szakképzést érintő tervek)
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Bevezető gondolatok a II. MAKE konferenciához Fertő Imre MAKE május 3.
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A versenytörvény módosítása
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
©gresz 1 Off-label gyógyszerelés engedélyezésének gyakorlati tapasztalatai a fekvő- és járóbeteg-ellátásban Dr. Gresz Miklós OEP Budapest, október.
Off label használat miatti egyedi támogatáskiáramlás Dr Szőkéné dr Süveges Piroska Ártámogatási Főosztály Orvosszakmai Ügyek és Egyedi Támogatások Osztálya.
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
Pályázati audit. Jogszabályi háttér as periódusban változatlan volt  Közösségi joganyag 1083/2006/EK rendelet 1828/2006/EK rendelet 1080/2006/EK.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Szakmai beszámoló Bognár Márta tagozatvezető Bognár Márta tagozatvezető.
Árva művek állami gondozásban – európai válaszok egy amerikai kihívásra dr. Gyenge Anikó Ph.D.
1 Új utakon – változó jogi környezet Prof. Dr. Paá l Tamás Országos Gyógyszerészeti Intézet Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerfelügyeleti Intézet Semmelweis.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Tehetség és/vagy szorgalom? Avagy miből lesz a cserebogár… Dr. Kovács Kata Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola I.sz. Gyermekgyógyászati.
Dr. Skorán Ottó Medical Tribune Konferencia Szeptember 21.
Bankkártya adatok kezelése
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Dr Pallós Júlia Budapest, április 20.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Az informatikai biztonság irányításának követelményrendszere (IBIK)
“PUBLIC AND PRIVATE SERVICES: TOWARDS A QUALITY ASSURANCE SYSTEM”
KBSZ Alapító: Gazdasági és Közlekedési Miniszter Alapítva: január 01. Jogállása: országos illetékességű, központi hivatal, alkalmazottai kormánytisztviselők.
A jogforrási rendszer II.
17. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Nemzetközi magánjog II.
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Közbeszerzési szabályok változása és
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

1 Gyermekgyógyszerek szabályozása az Európai Unióban Dr. Csekey Éva általános főigazgató-helyettes OGYI Medical Tribune „Közös kincsünk – fókuszban a gyermekgyógyászati gyógyszerek” rendezvény, Budapest, szept. 21.

2 Történet Alap: az Európai Parlament és a Tanács 1906/2006 (EK) Rendelete a gyermekgyógyászati alkalmazású gyógyszerekről ezért ne keressünk hazai jogszabályt: a közösségi Rendelet – ellentétben a Direktívával (=jogi irányelv) – közvetlenül hatályos a tagállamokban! azonban már korábban is téma nemzetközi konferenciáknak, pl. néhány éve az EFGCP ( European Forum of Good Clinical Practice ) kongresszusán

3 Miért volt szükség a szabályozásra? (Mint az EFGCP-kongresszuson is kiemelték) a legtöbb szülő megdöbbent, amikor megtudta, hogy gyermekét –az több mint esetek 50%-ában - olyan gyógyszerrel kezelik, amelyet gyermekeken ki sem próbáltak! Miért? mert –klinikai vizsgálat gyermekeken csak a felnőtt-vizsgálat után lehetséges, akkor a gyógyszercég már forgalmazni akar –a gyermek-indikáció sokszor nem hoz elegendően nagy profitot –a gyermek-vizsgálat etikailag mindig problémásabb, nehezebb a protokollt összeállítani –nehezebb kellő számú vizsgálati alanyt gyűjteni –stb.

4 Tehát: a korábbi alkalmazási előiratok szerint „alkalmazása gyermekeken – adatok hiányában – nem javasolt” de valahogy mégis kezelni kellett a gyermekeket: ezek „off-label” kezelések voltak (Ráadásul Magyarországon – egyedülállóan – tiltják az „off-label” kezelést, csak OGYI- engedéllyel vagy miniszteri irányelv szerint szabad) Mindezt kiküszöböli az új Közösségi Rendelet!

5 Ugyanis Nem mindig helyes a gyógyszerek adagját felnőttekről gyermekekre testtömeg-kg alapján átszámolni! a gyermek nem „kis felnőtt”Fontos alapelv: a gyermek nem „kis felnőtt”! pl. a nagyobb barbiturát-adagokat a gyermek a felnőttnél – arányosan – jobban tolerálja! ≠

6 az új Közösségi Rendelet 1 Új gyógyszer az Európai Unió területén csak akkor engedélyezhető, ha van – megfelelő klinikai vizsgálatokkal alátámasztott – gyermekgyógyászati indikációja, vagy felmentést kapott ez alól, vagy engedélyt kapott, hogy a gyermek- vizsgálatokat később (megszabott időn belül) végezzék el

7 Ki értékel? Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Gyermekgyógyászati bizottsága (PDCO) 1 tag/tagállam (közülük 5 egyben a Humángyógyszer-bizottság (CHMP) tagja, egyikük magyar 3 tag európai szakmai társaságok 3 tag európai betegszervezetek képviseletében

8 Miről dönt a Gyermekgyógyászati bizottság? Megfelelő-e a gyermekeken tervezett klinikai vizsgálat? Ehhez be kell nyújtani a vizsgálati tervet (Paediatric Investigation Plan, PIP) a londoni Európai Gyógyszerügynökséghez, másképp nem szabad gyermekeken klinikai vizsgálatot végezni! Adható-e felmentés a vizsgálatok alól? Adható-e engedély a gyermek-vizsgálatok elhalasztására?

9 Mikor adnak felmentést? a betegség nem érinti a gyermek-populációt (születés – 18 év), azaz gyógyszertípusra vonatkozó felmentés, pl. –az ösztrogénszinttel kapcsolatos klimax-tünetek –benignus prostata hyperplasia –öregkori macula degeneratio az adott gyógyszer gyermekeken nem hatásos az adott gyermekgyógyászati kórkép kezelésére több gyógyszer már forgalomban van, s az új gyógyszer ezeknél nem hatásosabb

10 Mikor engedélyeznek halasztást? Csak szakmailag indokolt kérelem alapján, pl. a gyermekek klinikai vizsgálata csak a felnőtt-vizsgálatok teljes befejezése után kezdhető meg, és várhatóan hosszabb ideig tart; ekkor a cég engedélyt kap, hogy a szert felnőtt-indikációban forgalmazni kezdje, de előírják számára, hogy mennyi időn belül kell elvégeznie a gyermek-vizsgálatokat és kérni az indikáció bővítését

11 A cégek… …tudományos tanácsért fordulhatnak az Európai Gyógyszerügynökséghez, mielőtt benyújtják a vizsgálati terv (PIP) jóváhagyására, vagy felmentésre, vagy halasztásra vonatkozó kérelmüket …az eddig jóváhagyott PIP-ek, halasztások, felmentések listáját az Európai Gyógyszerügynökség honlapján megtalálják

12 Az eddigiek: az új gyógyszerekre vonatkoztak Pontosabban: azokra, amelyek engedélyezési eljárását július 26. után kezdeményezték Korábban engedélyezett gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja – ha a szernek nincs gyermekgyógyászati indikációja – PIP-jóváhagyatás után végezhet gyermekeken klinikai vizsgálatot, és kérhet az adott pediátriai gyógyszerformá(k)ra és hatáserősség(ek)re vonatkozó speciális, csak a gyermekekre vonatkozó forgalomba hozatali engedélyt (Paediatric Use Marketing Authorisation, PUMA)

13 Milyen előírásoknak kell megfelelnie a PIP-nek? Rendkívül részletes útmutatás, formalevelek és kitöltendő template-ek az Európai Gyógyszerügynökség honlapján: (kissé bonyolult!)

14  Regulatory  Human medicines  Paediatric medicine  Application guidance  PIPs, waivers and modifications  Templates and forms  pl.   EMEA/PDCO Summary Report on an application for PIP Electronic form for all non-clinical and clinical studies to be included in the PIP

15 A közösségi Rendelet… …további részleteket is tartalmaz, pl. meglévő irodalmi adatok feldolgozása, s ebben a gyógyszerhatóságok közötti munkamegosztás a Gyermekgyógyászati bizottság prioritásokat határoz meg a jövendő kutatás számára Összeállítják a gyermekgyógyászati klinikai vizsgáló centrumok listáját stb.

16 Néhány számadat a Rendelet első 3 évéről ( ) A tudományos tanácskérelmek száma egyre nő: 2007: : : 311 A gyermekgyógyászati kérelmek száma e 3 év alatt 629 (961 féle indikációra), s köztük csak 156 a felmentés-kérés Az Európai Bizottság több, jórészt már forgalomban lévő gyógyszerek gyermekgyógyászati alkalmazásának bizonyítására vonatkozó klinikai vizsgálati projektet finanszírozott, összesen 40 millió EUR értékben, s szeptemberben újabb 40 milliós pályázatot írtak ki

17 Összefoglalás A Rendelet – ugyan csökkentve a nemzeti hatáskört, mert a nemzeti gyógyszerhatóság gyermekgyógyászati vizsgálati tervet nem hagyhat jóvá – több pozitív változást hozott: folyamatosan nő a klinikailag igazolt gyermekgyógyászati indikációk száma, és ráirányította a kérdésre a kutatásokat finanszírozók figyelmét is Mindez a gyermekek érdekében történt Mindez a gyermekek érdekében történt!

18 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!