Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
Advertisements

I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Visegrádi Közüzemi - Közszolgáltatói Szakmai Konferencia november 21.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Baranya Megyei Önkormányzat
Puskás Tivadar Közalapítvány Nemzetközi Technológiai Intézet.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
kiemelt projekt bemutatkozása
„New Hungary” Rural Development Programme Győr, április 27–28. Gönczi Zsolt Ügyvezető igazgató A vidék fejlesztésének titka – a civil szerveződés.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Homlokzat szigetelés és nyílászáró csere KEOP
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
Miskolc-Lillafüred, január 30. Bihall Tamás.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Hazai pályázati lehetőségek a vállalkozások innovációs törekvéseinek segítése érdekében Jámbor Anita, pályázatkezelési koordinátor Szekszárd,
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
Az ENIN Környezetipari Klaszter bemutatása Lenkey Péter innovációs igazgató Észak-Magyarországi Gyáriparosok Szövetsége.
A magyarországi K+F politika
TOP vas megyei aktualitásai
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Tamás SZŐKE Szlovák Építésügyi és Régiófejlesztési Minisztérium
Regionális és vidékfejlesztési ismeretek
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
Közbeszerzési Hatóság
Rigó Csaba Balázs A Közbeszerzési Hatóság tevékenysége
Előadás másolata:

Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc, május 7. Dr. Nyiry Attila ügyvezető

Az Egyesült Államokban a közszektor évi 50 milliárd USD-t költ K+F beszerzésre. Ez az összeg hússzor annyi, mint amit az Európai Unió ugyanerre a célra fordít. Az Uniós K+F beszerzési gyakorlat az - egészségügy, - energia, - oktatás, - közlekedés, - környezetvédelem területén is mindössze a negyed az USA által hasonló célokra fordított összegnek. A globalizációs környezetben újra kell értelmeznünk a közszektor innováció hasznosító és innováció meghatározó szerepét!

A közösségi stratégiai dokumentumok a közötti ciklusban jelentős erőforrások mozgósítását tervezik az innovatív állami beszerzések használatának elősegítésére, ösztönzésére. EU2020 stratégia szerint az európai gazdaságnak 2020-ra - intelligenssé, - fenntarthatóvá, - globálisan versenyképessé és - inkluzívvá kell válnia. Az innovatív beszerzési eljárások egyik típusa a PcP, ami az elkövetkező EU ciklusban várhatóan megkülönböztetett figyelmet kap majd.

A kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés (PcP) Jellemzői: A közszféra számára költségcsökkentő, illetve hatékonyságnövelő beszerzési módszer. A köz-és a magánszféra együttműködésével az innovációt a keresleti oldalról erősíti (innovatív kkv-k nagyobb eséllyel indulnak a beszerzési folyamatokban). Az EU a PcP modellt már most kiemelt innovációs támogatási eszköznek tekinti. A kockázatok és hasznok megosztásán alapul. Többlépcsős folyamat, amely megelőzi a közbeszerzést.

A PcP modell

A COM2007/799 közlemény szerint a kereskedelmi hasznosítást megelőző beszerzés a K+F szolgáltatások állami támogatásnak nem minősülő beszerzési modellje A2004/18/EK és a 2004/17/EK szerint a közszféra által K+F szolgáltatásokra kötött szerződések kivételt képeznek a közbeszerzési eljárás alól, mindaddig, amíg a K+F eredményeképpen létrejött előnyök az ajánlatkérő szervnél jelentkeznek a szolgáltatásnak a saját tevékenységben való felhasználása során és feltéve, hogy a kapott szolgáltatás ellenértékét teljes mértékben az ajánlatkérő fizeti meg. Összhangban a 2011.évi CVIII. Törvény 9. § (5).

A RAPIDE nemzetközi projekt legfőbb célja a közszektor szerepének erősítése volt az innováció ösztönzésében. A projekt az összesen 12 partnerország Irányító Hatóságainak bevonásával valósult meg. Magyarországot képviseli az ÉARFÜ(és az INNOVA) A PROGR-EAST nemzetközi projekt célja hosszú távú és fenntartható hálózat létrehozása volt magán és állami döntéshozók részére, hogy: támogassa PCP stratégiák és politikák kialakulását Kelet-Közép-Európában; segítse a PcP tárgyú párbeszédet az EU közbeszerzők és döntéshozók között. Magyarországot a Puskás Tivadar Közalapítvány képviselte Pilot projekt Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Észak-Magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. 3525, MISKOLC, Széchenyi u Tel.: Fax: