A KDE jövője Kiszel Kristóf 2011.09.23. Szeged. A tartalomból ● Nokia, Qt, és KDE ● Qt Project ● Qt 5 ● KDE Frameworks 5.0 ● Túl az X-en: Wayland és Kwin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Melyiket válasszam? Windows VS. Linux Készítette: Uher Bertalan.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
PhoneGap Keretrendszer Dudás Dániel Szabadkai Műszaki Szakfőiskola november 24.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Hiteles elektronikus dokumentumok tárolása/archiválása – avagy a papír alapú bér-irattárolás elektronikus megfelelője. Vincze Zoltán Presales Montana Zrt.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
P.XML architektúra Alkalmazás fejlesztés és kiszolgálás Java és XML alapokon Bukodi László
Grafikus felhasználói felület Linux alatt Széll Viktor.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
GUARDING YOUR BUSINESS ■ Linux disztribúciók és FreeBSD az upstream szemszögéből Czanik Péter Community manager syslog-ng upstream.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Előadó: Kajdocsi László
11/2/2017 Horváth Botond, Dunaújvárosi Főiskola, Informatika Biztonság Labor Konzulens Dr. Leitold Ferenc, Hadarics Kálmán “Nemcsak azokkal a sebezhetőségekkel.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
Folyamatmanagement eszközök hódítása Teremts rendet a káoszból PPM-el
Az Internet megismerése
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Balaton Marcell Balázs
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
Hogyan viszonyuljunk a médiaeszközök használatához a válságból való kilábalás után? Szuromi Péter - ZenithOptimedia.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
MÉDIAFOGYASZTÓ VAGY TARTALOMFOGYASZTÓ? MENNYISÉG VAGY MINŐSÉG?
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Visual Studio Code Metrics
„B” komponens Az SZTE informatikai infrastruktúrájának fejlesztése
Új szolgáltatások illesztése működő rendszerekhez SOA alulnézetben
A számítógép operációs rendszere
HHR.
A Hálózat és Az internet
Helyi és nagy hálózatok
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Sigfox technológia és hálózatok
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
A számítógép operációs rendszere
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Családi vállalkozások
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Előadás másolata:

A KDE jövője Kiszel Kristóf Szeged

A tartalomból ● Nokia, Qt, és KDE ● Qt Project ● Qt 5 ● KDE Frameworks 5.0 ● Túl az X-en: Wayland és Kwin ● Plasma Active

Nokia, Qt, és KDE ● LGPL 2.1 licenc nem kereskedelmi felhasználáshoz ● KDE Qt Free Foundation ● Hat tag: Nokia, KDE e.V, Trolltech (szavazati jog nélkül) ● Licencmegállapodás a Qt fejlesztésének feladása esetére ● Qt Project ● Forrás:

Qt Project ● ● Weboldal, wiki, levelezőlisták, forráskódtárolók, hibakövető rendszer (Jira) ● Változások áttekintése és beolvasztása (gerrit) ● Automatikus regressziótesztelés a támogatott platformokon ● Az alapítvány csak az infrastruktúra üzemeltetéséért fog felelni! ● Minden döntést a Contributor, Approver és Maintainer státuszú emberek közössége hoz

Qt 5 ● A GPU képességeinek jobb kihasználása ● Gyorsabb és egyszerűbb alkalmazáskészítés QML-lel és JavaScripttel ● Webes integráció erősítése ● Más platformokra portolás egyszerűsítése ● Forrás:

Qt 5 ● Nem cél a Qt 3 → Qt 4 átmenet megismétlése ● Forrásszintű kompatibilitás nagyrészt megmarad, a bináris inkompatibilitás szükséges ● Támogatott platformok: Linux Wayland, Linux X11, Microsoft Windows, Mac ● További platformok támogatása a közösségen múlik ● A Qt 4 által támogatott kereskedelmi UNIX rendszerek támogatása nem célja a Nokiának (HP-UX, AIX 6, Solaris 10 UltraSparc, stb.)

Qt 5 ● Új fejlesztési modell ● Qt 4: házon belül ● Qt 5: nyílt fejlesztés a közösség bevonásával ● Középpontban a Qt Quick: UI fejlesztés QML-ben, az alkalmazás JavaScriptben ● Architektúrális változások: – Újrastruktúrált grafikus alrendszer – Az összes port a Lighthouse-on alapul – Moduláris struktúra – QWidgettel kapcsolatos funkcionalitás kiszervezése ● Megjelenés: 2012-ben

Ez már a KDE5? ● Még nem, a fejlesztés folytatódik a KDE 4.x kódbázisán ● Modularitás, függőségek csökkentése és egyszerűsítése ● Jobb eszközök alkalmazásfejlesztőknek, támogatás mobil projekteknek ● KDE → Qt ● „Újrafordítás és tesztelés”: a portolási munka minimalizálása ● Forrásszintű kompatibilitás minél nagyobb megtartása, bináris kompatibilitás törése

KDE Frameworks 5.0 ● KDE 4.8 és 4.9 biztosan lesz még ● Nagyobb hangsúly a minőségen (unit testek) ● Lesz KDE 5.x ● Nem lesz újragondolt felhasználói élmény (UX), mint a GNOME3-ban ● Hosszútávú cél, hogy minden felhasználói felület QML-ben legyen, és OpenGL renderelést használjon ● Hosszú folyamat lesz (5-6 millió kódsor a KDE), komplex alkalmazások írására egyelőre nem alkalmas a QML, például Krita ● Mobilos alkalmazásokhoz ideális már most is

Túl az X-en: KWin és Wayland ● Az X többé-kevésbé egy proxy a kernel, a kompozitor, és az X kliensek között ● A kompozitor feladata az, ami régen az X feladata volt ● Legjobb lenne kiiktatni a kompozitor és a kernel közül az X szervert ● Szükség van a Wayland támogatásra, de nem lehet dobni az X támogatást

Túl az X-en: KWin és Wayland ● Kezdetben csak mobil eszközökön → Plasma Active ● OpenGL ES 2.0 támogatás már most is ● Ablakkezelő és kompozitor szétválasztása, OpenGL ES és OpenGL közötti váltás futásidőben (KDE 4.8-ban várható) ● X11-függő és független részek szétválasztása ● Út a Waylandre: – Wayland támogatás hozzáadása – Plasma Active – Rootless X szerver Wayland alatt

Túl az X-en: KWin és Wayland

Plasma Active ● Felhasználói felület eszközök széles skálájára ● Tablet, okostelefon, set-top-box, stb. ● Linux kernel, Qt, KDE Plasma Framework ● Plasma Quick, Qt Quick alapokon ● Meglévő widgetek használhatók ● Az első változat a tableteket célozza

Plasma Active ● Az elgondolás egy olyan felhasználói felület készítése, amely… – Hozzáférést nyújt a webhez, közösségi hálózatokhoz, multimédiás és egyéb alkalmazásokhoz – A lehető legjobban integrálja a megosztást, kapcsolódást és a különböző dolgok feltöltését – Egyszerűen bővíthető – Nagyszerű felhasználói élményt nyújt információk nyújtásával és interakcióval – Lecseréli a központi alkalmazásbolt modelljét egy elosztott (peer-to-peer), a fejlesztők és fogyasztók közötti bizalomra épülő hálózatra

Plasma Active ● Alkalmazások: – Calligra Active – Kubeplayer – Kontact Touch – Marble To Go – Teljes képernyős Plasma widgetek ● Akár desktop alkalmazások is használhatók ●

Plasma Active alkalmazásindító

Köszönöm a figyelmet! Kérdések?