Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A PC gépek szoftverei Kérdés: "Mi az elefánt?" Válasz: "Egér operációs rendszerrel."
Advertisements

Grafikus felhasználó felület Windows alatt
BPS Web 2.0 Felhasználói kézikönyv. A szerkesztő főoldala A bejelentkezett felhasználóA szerkesztő főmenürendszere Stílusformázások Nyelv- és nézetváltás.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Microsoft Access Általános ismeretek.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Active Directory.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Hálózati architektúrák
Irodai és rendszer fájltípusok
Az operációs rendszer.
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
Az operációs rendszer.
Networkshop, április Gál Gyula, Szegedi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár Szerver-kliens alapú online intranetes.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Windows operációs rendszer
Bekezdésformázás.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Iskolai Hálózat Létrehozása
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
Operációs Rendszerek WindowsXP®.
Böngésző programok (Böngészés).
Az operációs rendszer.
MSACCESS Bevezetés. Üzemeltetés Hozzáférés Jogosultságok Karbantartás Mentés Stb. Felhasználói felület Űrlapok Jelentések Menük Stb. Adatnézetek, funkcionalitás.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
A számítógép elindítása
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Operációs rendszerek 2..
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
A gyakorlatok munkakörnyezete
Az algoritmuskészítés alapjai
9. osztály Táblák létrehozása. Létrehozás Tervező nézetben  Üres adatbázis létrehozása.  Adatbázis mentése.  Objektumok oszlopban a Táblák sorra kattintunk.
Az EtherCore weboldal Jószai Zoltán 1. Az oldal célja Kedvcsináló a fejlesztés alatt lévő játékhoz 2.
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Készítette: Bodor Zsolt
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
13 – as Tétel! Vállalatánál adatbiztonsági okokból biztonsági mentések alkalmazását veszik fontolóra. Az Ön feladata, hogy a döntéshozók számára ismertesse.
Fájlkezelés alpafogalmai
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
REGISTRY - regisztrációs adatbázis
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Szoftverek csoportosítása
A távoli asztal, valamint az Endnote használata a távoli asztalon Skultéti Attila
Fájl rendszerek Szercsik Tibor. Tároló eszközök Háttértároló Háttértároló Winchester, (HDD) (C) Winchester, (HDD) (C) Hajlékonylemezes tároló, (FDD),
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Elérésük Win7 alatt: Windows gomb> Minden program> Kellékek> Rendszereszközök> …
Az operációs rendszer.
Információ és kommunikáció
Fájlrendszerek.
Módosító lekérdezések
Az IrfanView program letöltése és telepítése
Adatbáziskezelés.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Hálózati architektúrák
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Regisztrációs adatbázis Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa

A regisztrációs adatbázis A Microsoft Windows rendszerleíró adatbázisa (más néven beállításjegyzék, regisztrációs adatbázis vagy konfigurációs adatbázis; angol nevén registry; röviden RAB) a számítástechnikában egy adott számítógépre telepített (32 vagy 64 bites) Microsoft Windows operációs rendszer regisztrációs adatbázisa, melyet a Windows működése során folyamatosan felhasznál (olvas és szerkeszt).

Leírása A rendszerleíró adatbázisba bekerül a Windows telepítésekor létrejött kezdeti konfigurációjának leírása,telepítésekor továbbá minden fontosabb konfigurációváltozást is ide jegyez fel a rendszer, ilyenek például: telepített programok listája; az, hogy adott kiterjesztésű fájlt alapértelmezésben melyik alkalmazás nyissa meg (a fájltípusok társításainak listája);kiterjesztésűfájltalkalmazásfájltípusoktársításainak a rendszerindítással együtt automatikusan indítandó programok listája;programok a felhasználói profilok; a számítógépen található hardverösszetevők;hardverösszetevők a használt portok;portok a Windows shelljének (rendszerhéj) fontosabb és kevésbé fontos elemei:shelljének (rendszerhéj) (az aktuálisan használt shell; a fájltípusokhoz társított ikonok; a felbukkanó üzenetek szövege;felbukkanó üzenetek az aktuális asztal téma és rendszerstílus digitális leírása stb.);asztal témarendszerstílus és szinte minden, ami a rendszerfájlok változtatását érinti.

Hierarchiája A rendszerleíró adatbázis faelrendezésű hierarchiába van szervezve, úgynevezettfaelrendezésű kulcsokból, alkulcsokból, struktúrákból és értékbejegyzésekből áll.

Kulcs A kulcs a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő bal oldali ablaktáblájában megjelenő mappa.mappa A kulcs tartalmazhat alkulcsokat és értékeket. Például a „Console” a „HKEY_CURRENT_USER” egyik kulcsa. Egyébként a HKEY_CURRENT_USER egy úgynevezett rendszerkulcs (ezek a legfelsőbb kulcsok, ilyenekből öt féle van). Példa egy tipikus kulcsnévre: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run – ebben az esetben ide lehet felvenni azokat a programokat, melyek a Windowsba való bejelentkezéskor automatikusan indulnak (ez a számítógép összes felhasználójára vonatkozik). A kulcsnevek maximális hossza 255 karakter lehet.karakter

Alkulcs az alkulcs a kulcson belül lévő kulcs. A rendszerleíró adatbázis hierarchiáját tekintve az alkulcsok a részfák és a kulcsok alatt találhatók. A kulcsok és alkulcsok szerepe hasonló, mint a szakaszfejléceké az.ini fájlokban, de az alkulcsok funkciókat is végrehajthatnak.

Struktúra A struktúra a rendszerleíró adatbázis egy része, amely fájl formájában van jelen a merevlemezen. Az adatbázis részfája struktúrákra van osztva. A struktúra kulcsokat, alkulcsokat és értékeket tartalmazó önálló tömb, melynek gyökere a rendszerleíró adatbázis hierarchiájának csúcsán helyezkedik el. A struktúra egy fájlból, valamint egy.log fájlból áll. Alapértelmezés szerint a legtöbb struktúrafájl a %windir%\System32\Config mappában van tárolva. A %windir%\Profiles mappa a számítógép felhasználóinak felhasználói profiljait tartalmazza. Mivel a struktúrát a rendszer fájlban tárolja, az átvihető egyik rendszerről a másikra A fájl szerkesztését azonban egy rendszerleíróadatbázis-szerkesztővel kell végezni.

Értékbejegyzés Az értékbejegyzés az az adat-karakterlánc, amely egy kulcs értékét határozza meg. Az értékbejegyzés három részből áll, ezek: név, adattípus és maga az érték. A rendszerleíró adatbázisban a használt és definiált adattípusok: REG_BINARY (bináris érték), REG_DWORD (duplaszó), REG_MULTI_SZ (karakterláncérték), REG_EXPAND_SZ (bővíthető karakterláncérték), REG_MULTI_SZ (karakterláncsoros érték), REG_RESOURCE_LIST (bináris érték), REG_RESOURCE_REQUIREMENTS_LIST (bináris érték), REG_FULL_RESOURCE_DESCRIPTOR (bináris érték), REG_NONE (nincs), REG_LINK (csatolás), REQ_QWORD (négyszó).

Szerkesztése A rendszerleíró adatbázis külön programokkal szerkeszthető, de általában a Windows rendszer részeként érkező Rendszerleíróadatbázis- szerkesztő (Regedit.exe vagy Regedt32.exe) nevű programmal szokták szerkeszteni. Ez a Windows-rendszerkönyvtárban található. A Start menü Futtatás… parancsával is elérhető, ha a megjelenő mezőbe a „Regedit.exe” fájlnevet írjuk. A szerkesztés általában valós időben történik, azaz a Rendszerleíróadatbázis- szerkesztővel megtett változtatások azonnal életbe is lépnek, bár biztonsági okokból tanácsos ilyenkor az egész rendszert újraindítani, mert egyes programok addig helytelenül működhetnek. Ha a RAB egy-egy bejegyzését kijelöljük, az a Rendszerleíróadatbázis-szerkesztő segítségével.reg fájlként is elmenthető. Ezek a.reg fájlok vagy más néven „regisztrációs bejegyzések” egyszerű szöveges fájlok, melyek például a Windowsban megtalálható Jegyzettömbbel is szerkeszthetőek.