Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció 2010. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy közfinanszírozott szervezet is gondolkodhat professzionális módon Az Egészségügyi Holding Zrt. és az egyes gazdasági ágazatok kapcsolata Dr. Kiss Zoltán.
Advertisements

A november 18-i workshop napirendje
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Gondolat, ötlet és megvalósulás
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A VASÚTI KÖZLEKEDÉS JÖVŐJE EURÓPÁBAN NEMZETKÖZI KONFERENCIA
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Egészségpolitika.
Családi vállalkozás.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
Infokommunikáció (ICT) - Hatékonyság - Reform Kerekes József (MSc, MBA)
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. A Holding – mint az egészségügyi rendszer működésének új magyarországi.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Hatékony válságmegelőzés a szervezetben:
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
AZ IKSZT program bemutatása Eperjesi Tamás vidékfejlesztési igazgató Kecskemét-Imrehegy, július 16.
Controlling a gyakorlatban
A Magyar Köztársaság kormánya
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
AUTOMATIZÁLT BETEGSZINTŰ GYÓGYSZERELÉS (Ötlettől a megvalósulásig)
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Az EEM helye a menedzsmentben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A projekt általános szakmai célkitűzései
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
Hajdúnánás, december 19. Az önkormányzatra és az intézményrendszerre vonatkozó intézményi modell Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
EU 6. Keretprogram Információs nap Eger, szeptember 15. Dr. Tóth László egyetemi tanár, Intézet igazgató.
Bentlakásos intézmények kiváltása – TIOP /1
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
85,2 milliárd forint uniós forrás az egészségügy fejlesztésére („Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban”)
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Az egészségbiztosítási közigazgatás változásai 2011 Balatonalmádi, november 11. Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Varga Péter, Finanszírozási.
EMBERI ERŐFORRÁS FEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM TIOP-2. PRIORITÁS PROJEKTJEI NYÍREGYHÁZA.
A járási rendszer megújítása
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Üzleti terv bemutatása
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Készítette: Farkasné Veres Edina
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Dr. Kiss Zoltán Tamás - vezérigazgató Az egészségügyi ellátás egy új szervezeti formája: A holding – Területi alapú egészségügyi integráció november 5. - Balatonalmádi

MOTTÓ „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” (Széchenyi István)

A Holding létrehozásának makro- gazdasági okai: ben gazdasági válság elérte Magyarországot, fokozódott a forráskivonás az egészségügyből; - „az egészségügy nem termelő ágazat”; - az egyre szűkülő keretekből is egyenetlen finanszírozás; - duális finanszírozás illúzió; - az egészségügyi ellátó rendszer eklektikus működése; - a betegutak átláthatatlanok, szakmailag és gazdaságilag sokszor irracionálisak.

- az uralhatatlan gazdasági hiány az intézményekben; - az intézmények minden tartalékukat mozgósították; - az intézmények ellenérdekeltek a betegellátásban; - dolgozói érdektelenség; A Holding létrehozásának intézményi okai (1)

- nincs „üzemszerű” működés, sem a háttérszolgálatban, sem a szakmai területen; - a megyén belül is inkoherens egészségügyi fejlesztések; - a megye morbiditási és mortalitási aggasztó adatai, ugyanakkor a társadalmi problémák (munkanélküliség, részesedés a GDP-ből, kisebbségek nagy száma) az egészségügyi ellátórendszeren csapódnak le. A Holding létrehozásának intézményi okai (2)

Feltartom a kezemet? Kiutat keresek! Mit tehetek? Milyen döntést hozhatunk?

Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Fehérgyarmat – Vásárosnamény) Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Nagykálló) Jósa András Oktatókórház Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. (Nyíregyháza) Területi Kórház (Mátészalka)

- Egy olyan eszköz keresése, amelynek révén jobbá és hatékonyabbá tehetjük a szervezet működését, azaz integráljuk a megye kórházait. Megoldás?

UTUNK AZ INTEGRÁCIÓ FELÉ Kft.-vé alakulás október 1. Holding struktúra kialakítása október 1. Háttérszolgálat integrációja február 1. Szakmai integráció elméletének kidolgozása Szeptember 1. Sz-Sz-B. Megyei Közgy ű lés február 26-i határozata az integrációról Jelenleg itt tartunk Szakmai integráció gyakorlatba történ ő folyamatos bevezetése A szakmai integráció folyamata

Az integráció kulcslépései - Jogi - Gazdasági harmonizáció - Szakmai

Elvárások a területi integrációval létrejött holding működésével kapcsolatban - A bevételek és a ráfordítások egyensúlyának fenntartása; - A gyógyító munka személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása; - A fenntartható infrastruktúra; - A folyamatos fejlesztés; - A hatékony és eredményes gyógyító munkához szükséges szervezeti feltételek, emberi motivációk és munkahelyi viszonyok kialakítása és fenntartása.

Eddigi eredményeink (1) - Tervek szerint létrejött az integrált back-office és front-office; - Kialakult az üzemszerű működésnek megfelelő vezetési struktúra (VIR, egységes informatika, business unit-ok, klinikai-gazdasági rendszer összefésülése); - Megtörtént a vezetői státuszok újra pályáztatása, (a hármas követelmény definiálása, a vezetési munka monitorizálása, vezetési feladatokhoz menedzsmenti ismeretanyag képzése);

Eddigi eredményeink (2) - A gazdasági zuhanásunk átment „lassú lejt- menetbe”, mert megtakarítottunk: - Raktárintegrációval, real-time kiszolgálással 23 M Ft/hó; - Közös földgáz beszerzése 4 intézményre: 70 M Ft/év; - Közös elektromos áram beszerzés: 100 M Ft/év; - Egységes gépjármű flotta kezelés (outsourcing megszüntetése) 75 M Ft/év; - Egységes telefon flotta kialakítása: percdíj 21,20 Ft-ról 9,80 Ft-ra csökkent, munkatársak közötti ingyenes beszélgetés.

Eddigi eredményeink (3) - Közös pályázatok - Egységes szabályzatok (SZMSZ, folyamatszabályzás, munkaköri leírások, szakmai protokollok stb.) - Egységes humánerőforrás gazdálkodási terv (életpálya modell, oktatás, az új struktúrának megfelelő szakember utánpótlás stb.)

Összefoglalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az Egészségügyi Holding létrehozásával már kézzel fogható gazdasági eredményeket tudunk felmutatni. A jövőben várhatóan erősödni fog a Holding gazdasági potenciálja, jobb munkakörülményeket és érdekeltséget tudunk teremteni az egészségügyi dolgozók számára, de legfőképpen a beteg fog nyerni ezzel a szervezeti formával.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!