Pannon Egyetem Georgikon Kar Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar „ A Vidékfejlesztési és gazdasági agrármérnöki (MSc) szakok,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Advertisements

Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
2. előadás.
A turizmus rendszer környezete
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Versenyelemzés 8.fejezet.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Industrial Organization - alapvető modellek
Szervezeti formák.
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
A vállalat szervezete.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Vállalati EEM. Vezetési orientációk változása Termelés Értékesítés Marketing Stratégia Minőség Emberi tőke Tudástőke idő.
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Minőségmenedzsment 2. előadás
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
A külső környezet elemzése
Vasné dr. Egri Magdolna Kommunikáció -marketingkommunikáció
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Településmarketing Imázsaudit (folytatás). 2 Dunning-Norman-féle kutatás Tényezősorrend: 1. város- / régióimázs 2. helyi kulturális, 3. nyelvi, 4. kényelmi.
Kompetenciamarketing Stratégiai tervezés folyamata
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
Fejlesztési, stratégiai útmutató
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Reklámozás, Public Relations
Nemzeti fejlődés és versenyképesség a mai világgazdaságban
Stratégiai kontrolling az egészségügyben
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
Kérdések a második zh-hoz
A MARKETING KIALAKULÁSA ÉS FEJLŐDÉSTÖRTÉNETE
Az EEM helye a menedzsmentben
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
A projekt szervezeti formái
Vállalatgazdaságtan a gyakorlatban
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Pénzügyi-számviteli mutatók
SZERVEZETI MOZGÁSOKAT BEFOLYÁSOLÓ FŐBB ERŐK
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
Vállalkozásmenedzsment I.
A reklám centruma.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
Az informatikai stratégia tervezése BPR üzleti folyamatok újjászervezése Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Desztináció-marketing
A külső környezet elemzése
Termék-piacfejlesztési stratégiák (Ansoff-mátrix)
Kérdések a második zh-hoz
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Regionális és vállalati identitás az ellátási láncokban
A piac és a piacgazdaság
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
Üzleti terv.
Előadás másolata:

Pannon Egyetem Georgikon Kar Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar „ A Vidékfejlesztési és gazdasági agrármérnöki (MSc) szakok, és a feltételekkel belépők felzárkóztatása, esettanulmányokon alapuló, gyakorlatorientált, modul rendszerű tananyagának fejlesztése, különös tekintettel az informatikai eszközök alkalmazására” TÁMOP A/1-11/ sz. projekt TERÜLET- ÉS TÉRSÉGMARKETING

A térségmarketing kiindulópontja: a tér Térfogalmak A vizsgált tér lehatárolásának problematikája A tér általános ismérvei A tér értékét meghatározó tényezők

A tér értékének leírása az egyenlőtlenségi mutatókkal Elhelyezkedés: Mennyiség: Minőség: Szerkezet: Szerepkör: Kapcsolatok: Viszonyok:

A tér értékének változása: differenciálódás és nivellálódás nivellálódás differenciálódás

A tér mint értékhordozó Földtudományi megközelítésben: Mikroökonómiai megközelítésben: Makroökonómiai megközelítésben:

A határok funkciói

A térségmarketing helye a tudomány világában

A térségmarketing kialakulásához elvezető tényezők gazdasági szerkezetváltás politikai átrendeződés- költségvetési problémák a globalizálódás a fogyasztói társadalom az urbanizáció az idegenforgalom föllendülése

Tetraéder modell

A területi elmaradottság jellemzői

Porter-féle rombusz modell

Egy multinacionális vállalat és a fogadó tér közötti kapcsolat

Intenzifikáció: olyan vállalati válaszreakció külső körülményekre, melyben a meglevő termelési kapacitásokat szervezik át azzal a céllal, hogy nőjön a termelékenység úgy, hogy lényeges vállalati szervezet-leépítés nem történik. Racionalizáció: olyan vállalati válaszreakció külső körülményekre, melyben a meglevő termelési kapacitásokat szervezik át azzal a céllal, hogy nőjön a termelékenység úgy, hogy kisebb részlegek bezárására is sor kerül. Specializáció: ennek lényege, hogy minden telephely egyfajta terméket állít elő, vagy forgalmaz. Barnamezős koncentráció: a specializáció következtében a már létező telephelyen történő koncentráció keretében egy vagy több üzemegységet felszámolnak. Zöldmezős koncentráció: a létező üzemegységek felszámolásra kerülnek, és egy teljesen új beruházás valósul meg Technológiai transzfer: nincs gyárbezárás, csak a termelés helyszínei között technológiai csere lép fel.

Versenyképességi piramis

A versenyképességi fa

A térségmarketing, mint összetett marketingrendszer

A térségmarketing, mint összetett célrendszer

A térségmarketing, mint összetett szemléletrendszer Szükséglet-orientáltság: Társadalompolitikai felelősség: Környezettudatosság: Hosszú távú felelősség: Jövőorientáció: Célcsoport-szolgáló jelleg: Akcióorientáltság: Autonómia ösztönzése: Vállalkozó szellem és innovációs törekvés: Politikai kiegyensúlyozottság: Coopetition: Koordináció: Kontrol: Kontinuitás: Rész-egész jelleg:

A térségmarketing összetett célcsoportrendszere

A térségmarketing, mint marketing- alrendszerek együttese

Szempont Üzleti marketingTérségmarketing Termék- orientált megközelítésben Fogyasztó- orientált megközelítésben Fogyasztóhoz való viszony Termékválaszték A piackutatás célja Az innováció szerepe A profit megítélése A csomagolás szerepe A reklám célja

A 4 P

A területi termék rész-egész viszonyrendszere

Teljesítmény-fontosság mátrix

Az imázs fogalma, értelmezése Az imázs a közvetlen érzékelés útján nyert észlelés, mely a megfigyelő személy értékrendjén átszűrődve jön létre. (Pocock- Hudson, 1978) Jelentősége abban van, hogy a térségről kialakult benyomások, a hozzájuk való viszonyulás nagyban függ ezen aktív vagy passzív módon befogadott információktól.

Az objektív állapot és a szubjektív imázs viszonya –Nagy az eltérés a szubjektív imázs rovására. Ilyen esetben elsősorban a kommunikációt szükséges javítani. –Az objektív tényállapot a rosszabb. Ilyen esetben a teljesítménykínálaton kell változtatni. –Nincs érdemi különbség a szubjektív imázs és az objektív tényállapot között. Ilyen esetben −amennyiben ez egy fejlődési folyamat állomása− követni kell a bevált eszközöket.

Imázstípusok Idősíkon: Múltimázs Jelenimázs Jövőimázs Az imázs helyhez kötődése szerint : Saját imázs Idegen imázs Imázsépítés szempontjából: Hivatalos imázs Tudat-alatti szinten kialakult imázs

Térségek az imázsuk alapján  pozitív imázzsal rendelkező helyek  negatív imázzsal rendelkező helyek  gyenge imázzsal rendelkező helyek  vegyes imázzsal rendelkező helyek

Az imázsépítés általános megközelítése a kiindulópont mindig a tényleges állapot objektív megismerése fontos, hogy lássuk, az objektív valóság milyen viszonyban van a hivatalos imázzsal fontos, hogy lássuk, az objektív valóság milyen viszonyban van a saját imázzsal fontos, hogy lássuk, az objektív valóság milyen viszonyban van az idegen imázzsal fontos, hogy lássuk, hogy a hivatalos imázs és a saját imázs milyen viszonyban van egymással fontos, hogy lássuk, hogy a hivatalos imázs és az idegen imázs milyen viszonyban van egymással fontos a kínálat teljesítményének javítása abban az irányban, amit a (potenciális) vevők elvárnak a kommunikációs tevékenység kifejtése a módosított teljesítmény megismertetése céljával

Az identitás-formálás A térségi identitás-kialakításának módszertana a vállalati identitás-fejlesztés alapjain formálódott ki. A vállalati identitásban kezdetben a vállalat és vállalkozó fogalma szorosan összekapcsolódott. Lényegében egyetlen személy (a tulajdonos) határozta meg a vállalati filozófiát. A márkatermék kialakításával az üzleti vállalkozások célja az volt, hogy a gyártó és a márkája szinonim fogalmakká váljon.

A márkaépítés gyakorlata A klasszikus gyakorlat az, amikor magát a földrajzi nevet használjuk márkanévként. Ez tipikus gyakorlat a borrégiók vonatkozásában. A márkaépítés kapcsolódhat kitüntető címekhez is, mint például az UNESCO-Világörökség címhez. A márkaépítés kapcsolódhat egy attrakcióhoz is. Ez lehet például egy rendezvény. Rendezvények kapcsán meg kell különböztetni a valamilyen szinten rendszeres rendezvényekre építő formát (mint amilyen például a békéscsabai kolbász-fesztivál), az eseti, alkalmi rendezvényektől (mint amilyen Pécs 2010-es Európa kulturális fővárosa esetében volt). Attrakció lehet egy látványosság is: például a keszthelyi Festetics-kastély, a pannonhalmi apátság, az egri vár stb.

A márkapozíció

Kommunikáció, üzenet Az üzenet legyen valósághű Az üzenet legyen egyszerű Az üzenetnek legyen vonzereje Az üzenet legyen megkülönböztető jellegű

Az üzenet-közvetítők BrosúraLogóSzlogen Célja Eszköze Mikor szolgálja jól a célt? Mire kell ügyelni?

A területi marketing megvalósítói

A közvetlen piac elemei és a külső környezet

A területi marketing stratégiai tervezési, realizálási folyamata

Kereslet-versenyképesség portfólió

A területi termék életét befolyásoló fontosabb hatások és elvek

Stratégai eredménymátrix