A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában Holoda Attila ügyvezető igazgató Budapest, 2014. június 16. Jó szerencsét! ENERGIAPOLITIKA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
PEA konferencia Energiaellátás, energiahatékonyság és klímavédelem Európában és Magyarországon Budapest, ELTE november 30. Az európai és a hazai.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
Természeti erőforrások védelme
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Budapest, november 16. Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vargha Péter Simon Vezető Közgazdász.
Az amerikai (USA) kommunikáció
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
1095 Budapest, Mester u. 4. HUNGARY Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? - szénhidrogén-bányászati, vállalkozási szemszögből Dr. Tóth Tamás.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Érdemes-e szénhidrogént kutatni Magyarországon? Geológiai szemszögből
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
INTERNATIONAL ENERGY AGENCY
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Decentralizált energiaellátás
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Atomenergia kilátások Kovács Pál OECD Nuclear Energy Agency OECD Nuclear Energy Agency.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában
Jövőkutatás: az energiák jövője, a földgáz sorsa Dr. Szilágyi Zsombor gázipari szakértő Magyar Mérnöki Kamara MESZ XXIII. Országos Fogyasztói Konferencia.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Energiapolitika az OECD-ben Dr. Mikola István Nagykövet Magyarország Állandó OECD Képviselete.
GÁZPIACI HELYZETKÉP A FÖLDGÁZIPAR STRATÉGIAI KÉRDÉSEI 2007 május.
„ENERGIA KÖRKÉP” BPMK Kihelyezett elnökségi ülés Kolozsvár, Dr. Molnár László okl. gépészmérnök Dr. Kontra Jenő Ph.D., egyetemi tanár.
Dr.Grúber Károly:Egy fontos stratégiai háromszög (EU-Kína-Oroszország) az eurázsiai geopolitikai térben SZE, Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola,
A FÖLDGÁZELLÁTÁS HELYZETE Dr. Magyari Dániel Budapest 2011 MÁRCIUS.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGETIKA TUDOMÁNYA FAZEKAS ANDRÁS.
INTELLIGENS MÉRŐK ALKALMAZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A KÖZMŰHÁLÓZATOKBAN Nagy Alex Szak: műszaki menedzser Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kar június 10.
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
A geoszférák környezeti problémái
A FÖLDGÁZ ÉS A KŐOLAJ.
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Beutazás hatása a buszos turizmusra, tendenciák
Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
Globalizáció.
Előadás másolata:

A palagáz-kitermelés helyzete és szerepe a világ földgázellátásában Holoda Attila ügyvezető igazgató Budapest, június 16. Jó szerencsét! ENERGIAPOLITIKA 2000 TÁRSULAT "ENERGIAPOLITIKAI HÉTFŐ ESTÉK"

A palagáz is nem-hagyományos földgáz, de nem minden nem- hagyományos földgáz egyúttal palagáz! …a palagáz se nem jobb, se nem rosszabb, mint a földgáz, hanem ugyanaz.

 Anyakőzet  Migráció  Csapdázódás  Anyakőzet  Migráció  Csapdázódás Fogalmak  Elsődleges migráció  Másodlagos migráció  Elsődleges migráció  Másodlagos migráció Migráció Szénhidrogén-képződés Tároló réteg Érett anyakőzet Migráció Csapda Záró kőzet

Kutatás Mező- fejlesztés Termelés Mező- felhagyás A szénhidrogén-kutatás és termelés folyamata

SZEIZMIKUS MÉRÉS SZEIZMIKUS FELDOLGOZÁS ÉS ÉRTELMEZÉS MODELLALKOTÁS A szénhidrogén-kutatás főbb állomásai

Kutatófúrás A szénhidrogén-kutatás főbb állomásai Szelvényezés Rétegvizsgálat

A termelés „előkészítése” – a felszín alatt I. Tárolóréteg perforálása Elektromos vezeték Elektromos vezeték Termelőcs ő Cement palást Tárolóréteg Benyitott réteg Perforátor puska

A termelés „előkészítése”’ – a felszín alatt II. Tárolóréteg repesztése Szivattyú egység Támasztóanyag Keverő egység Keverő egység Repesztő-, és támasztóanyag nagynyomású besajtolása Repesztő-, és támasztóanyag nagynyomású besajtolása Tartály Tárolóréteg Létrejött repedés Támasztóanyag a repedést nyitva tartja Támasztóanyag a repedést nyitva tartja

Bt. 49. § 38. „Nem hagyományos eredetű és különleges eljárással kitermelhető szénhidrogén” az olyan szénhidrogén, amelyet a szénhidrogén-képződés feltételeit biztosító üledékes anyakőzet pórusaiban létrejött szénhidrogén felhalmozódásból, rendkívül gyenge áteresztőképességű tároló rétegekből, valamely egyedi eljárással, többnyire rétegserkentési vagy a szilárdásvány-bányászatban alkalmazott bányászati technológia alkalmazásával lehet csak kitermelni. Nem-hagyományos szénhidrogén (palagáz, tight gas, BCGA, CBM) Földgáz előfordulások sematikus ábrája

Hagyományos vs. nem-hagyományos szénhidrogén tárolók ●

Hogyan alakul a globális primerenergia igény, és a hozzákapcsolódó CO 2 kibocsájtás 2035-ig? Továbbra sem létezik olyan szcenárió, ami ne a világméretű energiaigény növekedésével számolna! Forrás: IEA

A primerenergia igény növekedésében élenjáró szerep jut a fejlődő országok (Non-OECD) felgyorsuló gazdasági fejlődésének. A Non-OECD országok dinamikus GDP növekedése együtt jár az energiaigényük drámai emelkedésével! Forrás: IEA

Teljesen más képet mutat ma már a Föld energiatérképe, mint akár csak 5 évvel ezelőtt India fogyasztás már ugyanannyi, mint az EU teljes fogyasztása, Kína pedig 2,5-szeresét igényli! Forrás: IEA

Az energiamixen belül, a fosszilis energiahordozók stabilan tartják dominanciájukat A szén(!) és a megújulók növekedése mellett, a gáz részarányának szárnyalása a legszembetűnőbb! Forrás: IEA

A fosszilis energiahordozók készletei még bőven elegendőek, ám egyre nagyobb export/import átrendeződés zajlik, az EU kárára… Az OECD országok (kivéve USA), valamint Kína és India kitettsége növekszik, miközben a termelő országok pozíciója nem változik érdemben!. Forrás: IEA

Egyetlen konszenzus van a jövőképek között: a globális földgázigény nőni fog 2035-ig, miközben Európa felfedezett források hiányában vergődik! Forrás: IEA Szemmel láthatóan Európa belenyugodott abba, hogy tartósan nem lesz képes saját igényeinek ellátásában termelőként is részt venni… Az EU bürokratái kizárólag a piaci pozíciók kontrolljában képesek gondolkozni!

Az igények kielégítésében egyre nagyobb szerepe lesz a nem- konvencionális földgáznak Mekkora a jelentősége a nem-hagyományos szénhidrogéneknek? Ma még csupán az amerikai kontinens szárnyal, de a többi területen is szükség lesz ennek a jelentős mennyiségű forrásnak a bevonására a biztonságos gázellátásba! Forrás: IEA

Az észak-amerikai kontinensen lezajlott palagáz forradalom Már ma is 40 % feletti igényt elégítenek ki az USA-ban palagázból, és jól láthatóan ez még csak a kezdet!

Sajnos nem Európa rendelkezik a legnagyobb nem-hagyományos készletekkel, de dőreség lenne, parlagon hagyni a lehetőségeinket, mert ezzel csak a függőségünk erősödik… Melyek az ismert előfordulások és mit prognosztizálunk ezekből? A most ismert tendenciák szerint, 35 év alatt közel meghétszereződik a nem- hagyományos szénhidrogén készletek mértéke a termelésben! Forrás: IEA

A nem-konvencionális földgáz és a részben ezen alapuló LNG termelés már mostanra is jelentős átrendeződést eredményezett: szinte mindenki (Oroszország, Közel-Kelet, USA, Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Dél-Kelet Ázsia) exportál, míg az EU, Kína, Dél-Korea és Japán is importál! Világméretű gázkereskedelmi átrendeződés Forrás: IEA Napjainkban egyértelműen Európa a legnagyobb vesztese a piaci átrendeződésnek, mert „csupán” fogyasztóként profitálhat belőle, de a gazdasági növekedésből már nem!

Nem-hagyományos szénhidrogének Magyarországon Az importfüggőség további csökkentése és a hazai ellátásbiztonság szinten tartása, továbbá a gazdasági teljesítmény és a GDP növelése érdekében foglalkozni kell a nem-konvencionális készletek (márgagáz, tight gas, UCG) hasznosításával. Évek óta erről beszélünk, hasztalanul… Derecske-árok Békési-medence Makói-árok Kisalföld Dráva-medence Jászsági-medence Zala-medence Vésztői-süllyedék

Sajnos, a hazai palagáz nem lesz egyhamar tényező a gázellátásunkban! Mi tudjuk, mit kellene tennünk, de a kutyaugatás nem hallik az égig… Amivel foglalkoznunk kellene: Technológiai kérdések (geológiai modell, fúrási technológia, repesztési technológia, áramlástani modell) Gazdaságossági, állami elvonási kérdések harmonizálása Világos, egyértelmű és következetes környezetvédelemi szabályozás és kontroll Jogi szabályozás, a hivatali hatáskörök rendbetétele

Látszattevékenység folyik, miközben az a piaci lehetőségek elhúznak mellettünk… Politikai ígéretek és bányászati cselekvési tervek ellenére, valójában semmi érdemi előrehaladás nem történt… Amivel valójában foglalkozunk: Védekezünk a tudatos és alaptalan környezetvédelmi hangulatkeltés ellen Próbáljuk megerősíteni a bányászat hazai szerepét Küzdünk egy valóban versenyképes bányászati és koncessziós szabályozásért Mi vagyunk a labda a különféle hatóságok között… Megalázó módon pereskedésre kényszerülünk az igazunkért

Kis „színes”, ami igazán rontja a hitelességet… Egy erősen hatásvadász, környezetvédelmi és társadalmi félelmeken nyugvó elutasítást feloldani, elfogadhatóvá tenni hosszú évekbe telhet, de mindezt lerombolni, csak egy pillanat műve…

Köszönöm a figyelmet! Jó szerencsét!