Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Jó gyakorlatok” Európából Farkas Zsuzsanna projektmenedzser Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség 1.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Nagyrendezvények közlekedésszervezési problémái Munkácsy András – Szele András KTI Közlekedésszervezési és Hálózatfejlesztési Központ Közlekedéstudományi.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Életmód és szórakozás a két világháború között. A városi élet, lakáskörülmények  A lakosság életmódja = vagyoni-jövedelmi  viszonyok Civilizációs vívmányok.
KÖZÖS UTAKON – PÁRBESZÉD A TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSÉRT KONFERENCIA DECEMBER 2. DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS HELYETTES-ÁLLAMTITKÁR.
A kétszintű történelem érettségi 2016/17 Simonkay Márton.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Az angol polgári forradalom Az alkotmányos monarchia megszületése.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Róma történelme A kezdetek. A földrajzi jellemzők tenger határolja, de partvidéke kevésbé tagolt kedvező fekvés  fő kereskedelmi és közlekedési utak.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
A polisz születése Görög táj képe, ahol a polisz kialakult.
A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata; a bányászat A földtani környezetet érintő emberi tevékenység hatásának vizsgálata;
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Helyi védett értékek bemutatása
Városi Könyvtár Nagykáta Előadja: Urbán Erzsébet igazgató.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Intézményesülés a Baptista egyházban
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Készítette: Rubik László 5/c
Kassa A KRÜH kassai irodájának székhelye a város belvárosában a Csáky-Dessewffy Palotában található, valamint az irodamegnyitó december 12-én.
Gyűjtőköri szabályzat
JAPÁN a felkelő nap országa
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Készítették a Rédei Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
2016.május 3-4. Kedd- Szerda Esztergom
Készítette: Mészáros Ádám
A krétai és a mükénéi kultúra
Válság és virágzás Nyugat-Európában
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Nagy Károly.
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Szülői választmány 2016.okt.18.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A kétszintű érettségi.
TERMÉSZETTUDOMÁNYOS TÉMAHÉT Katolikus gimnázium 2015 június
A korai Egyház Az első közösségek.
Mint a madár? Szitakötő 38. szám, 38 – 39. oldal.
Fazekas Ágnes – Halász Gábor-Horváth László
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Könyvtári munkásság bemutatása
Az orvostudomány és jóga gyakorlati összekapcsolása, alkalmazása az egészség megőrzése és betegségek kezelése során: Swami Sivananda Saraswati orvos-jógi.
A közlekedés és az idegenforgalom
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Statisztika a gyakorlatban
Az Alcatraz-sziget Bernát Péter.
Zsolnay Vilmos születésének 190. , szobra felállításának 110
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Swarovski Kristálymúzeum.
Iglódi István rendezése
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
HATÁRTALANUL - HORVÁTORSZÁG
Őshaza itt-ott, őshaza mindenütt
HATÁRTALANUL 2019 CSÍKSZEREDA - SOPRON
Napóleon 1812-es oroszországi hadjárata
Előadás másolata:

Velence, a „víz városa”

Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont a természeti tényezők alakították ki ◊ Az Alpokból lezúduló, gleccserek által szaggatott kövek elérték a tengert, amit az Adria hullámai a part előtt terítettek szét ◊Megszületett a lagúna, mely 6-10 km szélességben ékelődik a nyílt tenger és a szárazföld közé ◊Egy részébe bejut az apály és a dagály, így vize nem mocsarasodik el -> „élő lagúna” -> ebből született Velence. ◊3 csatornája van a tenger felé: ◊Porto Di Lido ◊Porto di Chioggia ◊Porto di Malomocco

Története: ◊A VI. században a világ minden tájáról jöttek ide a népvándorlás zűrzavara elől, letelepedtek és halászattal illetve sólepárlással keresték kenyerüket ◊Néhány évszázad alatt a szigetek benépesültek, a mai városközpontban kialakult a Rialto szigeten a város magja ◊A lakosság osztályokra tagozódott ◊697-ben megválasztották az első dózsét -> Velencei Köztársaság ◊Felvirágzását a keresztes hadjáratok hozták meg ◊A XVI. század a természeti csapások és járványok százada ◊Napóleon eltörli a Köztársaságot 1797-ben ◊Világháborúk sújtották, hatalma lehanyatlott ◊Mégis művészek és turisták kedvelt célpontja

◊Grand Canal (Canal Grande) Látnivalók: ◊Szent Márk-bazilika (Basilica di San Marco) ◊Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri) ◊Dózse-palota (Palazzo Ducale)

Közlekedés: ◊Velence közösségi közlekedése elsősorban a vízibuszokon és autóbuszokon alapul ◊A repülőgéppel érkezők leggyorsabban busszal juthatnak be a belvárosba ◊Autóval parkolni a városon kívül érdemes, parkolóban vagy a Piazzale Roma-n, innen vaporettóval gyorsan a belvárosba juthatunk ◊Gondolával bejárhatjuk szinte az egész várost ◊Komppal pedig akár Horvátországba is áthajózhatunk

Kultúra: ◊A◊A◊A◊A kultúra egyik fellegvára: ◊E◊E◊E◊Erről rendezvényei, ünnepei, fesztiváljai tanúskodnak ◊K◊K◊K◊Kulturális Intézmények: ◊A◊A◊A◊Akadémiai Képtár ◊S◊S◊S◊Szent Márk Nemzeti Könyvtár ◊T◊T◊T◊Természettudományi Múzeum ◊K◊K◊K◊Kulturális rendezvények: ◊V◊V◊V◊Velencei Nemzetközi Művészeti Kiállítás ◊V◊V◊V◊Velencei Nemzetközi Filmfesztivál ◊V◊V◊V◊Velencei Építészeti Biennálé ◊H◊H◊H◊Hagyományos ünnepek: ◊V◊V◊V◊Velencei karnevál – télbúcsúztató rendezvénysorozat ◊V◊V◊V◊Vogalonga –csónak és hajófelvonulás ◊F◊F◊F◊Festa del Redentore – tűzijátékkal kísért éjszakai virrasztás

Köszönöm a figyelmet!