2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Automataváltás - hanggal!!!
Advertisements

JÁSZKISÉRRŐL KÁRPÁTALJÁRA Történelmünk nyomában Kárpátalján - nemzettudat formáló kirándulás -
MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
..
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
..
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
HATÁRTALANUL! • A pályázati program célja: minden magyar diák tanulmányai alatt legalább egyszer eljusson határon túli, magyar lakta területekre ( Felvidék,
Magyarországi kisebbségek, magyar kisebbségek
EUROPA A DUNA hosszában A Duna, mint a második legnagyobb folyó földrészünkön(az els ő a Volga) kilométer hosszan nyújtózik. A Fekete-erd ő ben.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A magyar külpolitika céljai és kapcsolatai a két világháború között
Magyarország etnikai szerkezete
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A békeszerződés aláírása
A határon túli magyar felsőoktatás és kutatás fejlődése a rendszerváltozás után A határon túli magyar felsőoktatás és K+F támogatása és hasznosulása Kutatásvezető:
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
Kisebbségben élő magyarság. Magyar nemzetiségűek 1991-ben 2001-benA csökkenés mértéke (1991 =100%) Szlovákiában – 8,2% Ukrajnában
Csehország és Szlovákia
Ukrajna.
A határon túli magyar nyelvűség
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Olaszország.
Felvidék.
Magyarok határon innen és túl
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
1920. június 4-én írták alá a trianoni békét, amely értelmében Magyarország területe (Horvát-Szlavónország nélkül) km 2 -ről km 2 -re csökkent.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
2014. Június 4. Készítette: Petrusán Márta Lídia
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
Határtalanul pályázat
Magyarország.
A határon túli magyarok
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Kelet-Közép-Európa értelmezése
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Európa regionális földrajza
Határtalanul!.
DUNA A MAGYARORSZÁGI SZAKASZA ÉS DUNAPARTI MAGYAR VÁROSOK.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
Készítette: Szatmári Zsófia
..
Szerbia – Szerb Köztársaság
Ukrajna Ukrajna Magyarország legnagyobb szom- szédja, és ilyen szempontból a leg- nagyobb potenciállal rendelkező partnere, mely óriási felvásárlói piaccal.
Informatika. A pályázatról Az informatika rejtelmei határon innen és túl címmel az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán- szakközépiskola, mint partneriskolával.
Országai, gazdasága, lakossága. Régiófejlesztések. 2oo9, szeptember Kárpátmedence Régió.
 A Nemzeti Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul program keretén belül iskolánk 7. osztályos tanulói lehetőséget kaptak arra, hogy a magyar.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A TRIANONI BÉKE JÚNIUS 04.. Mindenki számára világossá vált, hogy hazánkat meg fogják büntetni az I. világháború után A szomszédos országok azt.
Iskola és képesség Egy Kárpát-medencei összehasonlító kutatás tanulságai Dr. Ferenc Viktória.
MSZ C Andrássy Gyula Szakközépiskolája 3530 Soltész Nagy Kálmán u. 10. „Határtalanul”! Előkészítő óra.
Határtalanul.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Muravidék TÉMANAP.
Lendva Kárpát Régió Üzleti Hálózat Lendvai Iroda
Határon túli magyar tanulók teljesítménye a PISA vizsgálatok alapján
KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI ALAP
A pályázat címe: Erdély aranykora, Bethlen nyomában nyomában
Felvidéki kirándulás.
A békeszerződés aláírása
A TRIANONI BÉKE.
A határmenti térségek fejlesztési céljai és területi folyamatai
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

2016. Március 3.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról. A Határtalanul! program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 2015-ben 1,29 milliárd forint kerül kiírásra.

A határon túli magyarok kifejezést elsősorban az 1920-as trianoni békeszerződés után az országtól elcsatolt területeken, a mai Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna területén élő magyar lakosságra használjuk.

Mo. területe 282 ezer km²-ről (Horvátországgal együtt 325 ezer km2-ről) 93 ezer km²-re Mo. lakóinak száma 18 millióról 7, 6 millióra csökkent. Több millió magyar került más országokba / ma minden negyedik magyar határon túl él!/

Amit veszítettünk: 1.A történelmi Magyarország területének és lakosainak durván 2/3-át 2.Színmagyar lakosságú területeket (Székelyföld) 3.A kulturális és történelmi emlékeink nagy részét 4.A gazdasági és földrajzi egységet 5.Nyersanyagforrásokat, ipari kapacitást 6.A vasúthálózat és a piac egységességét 7.Nagyvárosok vonzáskörzetüket (elmaradottság)

Szlovákiához, illetve az akkori Csehszlovákiához 1 millió 70 ezer magyar anyanyelvű lakos került a békeszerződés értelmében. Az 1938-es bécsi döntés alapján több mint egymillió magyar által lakott területeket csatoltak vissza Magyarországhoz, a második világháború után azonban az északi Kárpát- medence nagy része újra Csehszlovákia része lett től fokozatosan megindult a magyar kisebbségi intézményrendszer kiépítése. A 2009-ben a szlovák parlament által elfogadott nyelvtörvény a felvidéki magyarok számára nagy hátrányt jelentett, hiszen jelentősen korlátozza anyanyelvük használatát.

A második világháborút követően a Kárpát- medence északi része újra Csehszlovákia, a Kárpátalja pedig a Szovjetunió része lett. A magyar lakosságtól megvonták az állampolgárságot, elkobozták a földjeiket, illetve iskoláikat bezárták. Az 1947–49-es csehszlovák–magyar lakosságcsere- szerződésalapján hatvanezer szlovákot áttelepítettek Magyarországról Szlovákiába, hetvenhatezer magyart pedig Szlovákiából Magyarországra. 1946–47-ben negyvennégyezer magyart Csehországba deportáltak.

főváros: Pozsony hivatalos nyelv: szlovák népsűrűség: 110 fő/km² területe: km² lakossága: 5,4 millió EU-s tagállam

A Felvidék, Mikszáth regényeinek dombos-hegyes színhelye ma már Szlovákia. Számtalan, a magyar történelem dicső napjaira emlékeztető vár, bányaváros és gyönyörű táj található itt.

A program március 8-11-ig első utazás április 5-8-ig második utazás Szakmai projekt: Magyarország és Szlovákia bankrendszerének jelen és múltja – tájékoztató füzet

Határtalanul szeretném szeretni hazámat. (Dinnyés József daltulajdonos)