Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Advertisements

Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Tanévkezdő értekezlet
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A kapcsolattartás útvesztőiben
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Családi napközi.
Szerző: Dr. Lantai Csilla
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
A gyermekvédelem felelősség(e) Budapest,2008. február 20.
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
772 család 1559 gyerekéből A Fióka 2006-ban Alapellátott: 238 családból 578 gyerek Védelembe vett: 41 családból 69 gyerek Ideiglenes elhelyezés: 3 családból.
Gyermekvédelem.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
A család és gyermekvédelem jogi háttere
Hogyan segíthet a rendszer?
A család és gyermekvédelem jogi háttere
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyvt jellemzői.
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
A menekült gyermekek alapjogi helyzete Magyarországon
Családtámogató ellátások
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
1 Gyermekvédelmi képzések a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.
2014. február 25.. valamennyi gyermekvédelmi szerv (alapellátást, szakellátást nyújtó intézmények, gyámhatóságok ) érintett és van tennivalója teljes.
Család-, gyermek-, ifjúságvédelmi jog II.. A jegyző feladat és hatásköre Teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot vesz fel Teljes hatályú apai elismerő.
TÁMOP / Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ A szociális szolgáltatásokat igénybevevők jogvédelme.
G YERMEKJOGOK ÉS MÉDIA AZ OMBUDSMANI GYAKORLATBAN VIII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra” Balatonfüred, 2015.
1 A gyermekvédelmi törvény és megvalósításának tárcastratégiája Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szeptember 13.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A gyermekjóléti szolgáltatás és a Szécsényi Gyerekesély Program kapcsolata Varsány községben Nagyné Mákos Izolda Családgondozó, Varsány.
A helyettes szülői ellátás működése
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
Ágazatközi együttműködés
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

Készítette: dr. Retkes Zita

 Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem

Gyermek érintő jogviszonyok speciálisak:  Gyermek-szülő-3. személy (pl. közoktatási intézmény)  Gyermek – szülő - állam

„Minthogy azonban a gyermek védelme és a róla való gondoskodás nemcsak a család alkotmányos kötelessége, hanem az államé, a társadalomé is, ez a szülői felügyelettel összefüggésben úgy értelmezendő: ha a gyermeknek nincs vagy a szülői kötelességeket nem teljesítő szülője van, akkor helyettük az államnak kell helytállnia. Ez ad a jogalkotó államnak lehetőséget a törvényes beavatkozásra, és kötelezi az államot a közvetlen helytállásra (tartás) a védelem és gondoskodás feladatára (büntető rendelkezések, állami gondozásba vétel).” (Alkotmánybíróság, 995/B/1990. AB határozat)

Kiegészít, támogat:  napközbeni ellátás  szülők támogatása a munka világában  Tankötelezettség intézménye, kötelező óvodai nevelés, közoktatási rendszer Beavatkozik:  Alapellátások, hatósági intézkedések Helyettesít:  Szakellátások, hatósági intézkedések

 Pénzbeli és természetbeni ellátások (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, kiegészítő gyermekvédelmi támogatás, óvodáztatási támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, gyermektartásdíj állam általi megelőlegezése, otthonteremtési támogatás)  Személyes gondoskodás (gyermekjóléti szolgáltatás, napközbeni ellátás, gyermekek átmeneti gondozása)

 Otthont nyújtó ellátás (átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek esetében)  Utógondozói ellátás (fiatal felnőtt esetében) Mindkét ellátási forma biztosítható nevelőszülők közreműködésével vagy gyermekotthonban.

 Védelembe vétel (családi környezetben történő segítség)  Családba fogadás (szülők kijelölése alapján, egészségi állapot, indokolt távollét)  Ideiglenes hatályú elhelyezés (a gyermek felügyelet nélkül, azonnali elhelyezés szükséges)  Átmeneti nevelésbe vétel (családi veszélyeztetés)  Tartós nevelésbe vétel (szülők felügyeleti jogát a bíróság megszüntette vagy elhunytak)  Nevelési felügyelet (zárt körülmények közötti speciális felügyelet)

Jogi kötelező ereje nincs DE:  Figyelem-felhívás  Iránymutatás  Vélemény  Proaktív tevékenység

 1. hatóságok és közszolgáltatók eljárását vizsgálhatja  2. alkotmányos alapjoggal összefüggő visszásság a tárgya  3. jogorvoslat kimerítése (kivéve bíróság)

 A gyermek társadalmi szerepének, a gyermeki jogok érvényesülésének jelentősége  Proaktív szemlélet  Tervezett tevékenység (éves témák)  Tematikus vizsgálatok – → család, családpótló ellátások

 Hivatalból indított vizsgálat  Elhelyezhető: nevelőszülő, lakásotthon, gyermekotthon  EU → intézményes elhelyezést nem támogatja 0-3 éves korban

 Csökkenő gyermekszám, 74 % nevelőszülőknél  Kapcsolattartás – nevelőszülőknél nehézkes, bizonyos gyermekotthonokban akadályozott  Személyi és tárgyi feltételekben nagy eltérés  Gyermekek hazagondozása többnyire személyfüggő

 Számos panasz  Bölcsődés korú gyermekek elhelyezésének hiányai  Megkeresés: önkormányzatok, OKM,SzMM, EüM, Bölcsődék Egyesülete stb.

 A gyermekek napközbeni ellátása önkormányzati kötelező feladat  Az állam intézményvédelmi kötelezettsége  A gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga  Gyermekjogi Egyezmény 18. cikk: megfelelő intézkedések a dolgozó szülők gyermekeinek ellátásához

 ajánlás a szabályozás egységessége, szakmai garanciák + szankciórendszer szükségességére  Komplex, ütemezett intézkedési terv kidolgozása a Kormány részére

 Gyermekjogi Egyezmény – árnyékjelentés  Meghatározott célcsoportokra, tevékenységekre szakosodott civil szervezetek  Szakértő segítség, összefogás  Jogalkotási lobbi

Tájékoztatás:  Honlap  Kiadványok (felnőtt, kamasz, kisgyermek)  Kérdezz-felelek

Készítette: dr. Retkes Zita