Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild 2011. Április 29. - Szécsény.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Európa 2020 stratégia – kihívások az EU előtt Bauer Edit március 4. Dunaszerdahely.
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Dr. Garai Péter helyettes államtitkár Budapest, november 12.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
VEDD KI A RÉSZED! minden, amit az EU és a civilek egymásért tehetnek Dandé István Magyar Szegénységellenes Hálózat Strukturális Alapok Munkacsoport.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
1 ANDOR László az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa „Az Európai Unió jövője” konferencia.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Social Europe Beruházások a gyermekek érdekében Európai szakpolitiai keretek és prioritások október 13. Husz Dóra Európai Bizottság Foglalkoztatásért,
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pécs Telep-programok Tenczer tamás EMMI SZÜTFFÁT.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
TÁMOP B TELEP-PROGRAMOK ELNÉPTELENEDŐ FALVAK LANGERNÉ VICTOR KATALIN.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény

A fejlett Európa?

Európa 2010 – A szegénység és kirekesztés elleni éve Az uniós keretrendszer célja: a gyermekszegénység és a családok a gyermekszegénység és a családok szegénységének felszámolása; a munkaerőpiacra, az oktatásba, a munkaerőpiacra, az oktatásba, a szakképzésbe való bejutás előmozdítása; a szakképzésbe való bejutás előmozdítása; a hátrányos megkülönböztetés felszámolása és a szegénység nemmel és életkorral kapcsolatos szempontjainak kezelése; a hátrányos megkülönböztetés felszámolása és a szegénység nemmel és életkorral kapcsolatos szempontjainak kezelése; fellépés a pénzügyi kirekesztés és a túlzott eladósodás ellen; fellépés a pénzügyi kirekesztés és a túlzott eladósodás ellen; fellépés a rossz lakáskörülmények és a kilakoltatás ellen; fellépés a rossz lakáskörülmények és a kilakoltatás ellen; a veszélyeztetett csoportok társadalmi integrációjának előmozdítása (!!!) a veszélyeztetett csoportok társadalmi integrációjának előmozdítása (!!!)

A gyermekszegénységről… Az EU-ban mintegy 19 millió gyermek (18 év alatti személy) él szegénységben/küszöbén Az EU-ban mintegy 19 millió gyermek (18 év alatti személy) él szegénységben/küszöbén  hosszú távú következmények - Egészségügyi problémák - Oktatás hiánya  későbbi foglalkoztatás…(riasztóan magas a fiatal munkanélküliek száma) - Társadalmi kötődés hiánya - „Átöröklődés” - jelensége

A számok bűvöletében Az állampolgárok 66%-ának nincs gyermeke Az állampolgárok 66%-ának nincs gyermeke A házasságok fele válással végződik A házasságok fele válással végződik A háztartások 33%-ban él gyermek A háztartások 33%-ban él gyermek Az egyszülős családok 33% szegény Az egyszülős családok 33% szegény A gyermekek 19%-a szegénység küszöbén él A gyermekek 19%-a szegénység küszöbén él A szülők 4%-ának kevesebb mint 3 gyermeke van A szülők 4%-ának kevesebb mint 3 gyermeke van Születési ráta átlaga 1.5 Születési ráta átlaga 1.5

Minden ötödik gyerek a szegénységi küszöbön/kockázaton él

Mit tud tenni az EU? barcelonai csúcs – ellátás javítása/növelése 2010-re (csak 5 állam tudta teljesíteni…) barcelonai csúcs – ellátás javítása/növelése 2010-re (csak 5 állam tudta teljesíteni…) nemzeti jelentések a társadalmi védelem és befogadás helyzetéről (+független szakértői jelentések) nemzeti jelentések a társadalmi védelem és befogadás helyzetéről (+független szakértői jelentések) 2009 – bizottsági ajánlás kezdeményezése a gyermekszegénység ellen (soft law) 2009 – bizottsági ajánlás kezdeményezése a gyermekszegénység ellen (soft law) „Európa2020” „Európa2020” EU & Eurochild, Európai Szegénységellenes Hálózat EU & Eurochild, Európai Szegénységellenes Hálózat

Eurochild – 10 üzenet a gyermekek felbátorítása (empowering), a gyermekek felbátorítása (empowering), a minőségi szolgáltatásokhoz való egyetemes a minőségi szolgáltatásokhoz való egyetemes hozzáférés lehetővé tétele, a mindenki számára elérhető lehetőségek biztosítása, a mindenki számára elérhető lehetőségek biztosítása, a megelőzés és a korai beavatkozás, a megelőzés és a korai beavatkozás, a veszélyeztetett gyermekek támogatása, a veszélyeztetett gyermekek támogatása, a családok megerősítése, a családok megerősítése, fokozott felelősségre vonhatóság, fokozott felelősségre vonhatóság, hatékony forrás elosztás, hatékony forrás elosztás, többdimenziós politika. többdimenziós politika.

„Európa2020” Lisszaboni stratégia kudarca… Lisszaboni stratégia kudarca… Új program  3. legjelentősebb költségvetési „kalap” szociális ügyeké Új program  3. legjelentősebb költségvetési „kalap” szociális ügyeké Célok pl.: Célok pl.: - a korai iskolaelhagyás csökkentése 10% alá (most 15%) - a szegénység és a kirekesztés miatt hátrányos helyzetbe került emberek számának csökkentése 20 millió fővel (jelenleg 120 millió embert érint) Szegénység elleni platform létrehozása Szegénység elleni platform létrehozása „Mozgásban az ifjúság program” „Mozgásban az ifjúság program” „új szakmák és munkahelyek program” „új szakmák és munkahelyek program”

Magyar vonatkozás Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia ( )  éves jelentések (ÉB) „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia ( )  éves jelentések (ÉB) „Az EU 27 országai rangsorában visszafelé haladva, Romániát, Bulgáriát és Lengyelországot követve Magyarország a 4. legrosszabb helyen áll.” (2009) Biztos Kezdet program Biztos Kezdet program Belga-spanyol-magyar elnökségi deklaráció a gyermekszegénység elleni küzdelemről szóló ajánlásról Belga-spanyol-magyar elnökségi deklaráció a gyermekszegénység elleni küzdelemről szóló ajánlásról A megfelelő forráshoz való hozzáférés - A szolgáltatásokhoz és lehetőségekhez való hozzáférés való hozzáférés - Gyermekek részvétele

Állítsuk meg…!

Fontos linkek