Személyes életvitel. Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
MONDJÁTOK EL AZ EMBEREKNEK
Az én világom Somogyi J (verse).
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet,
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Panasz utca Elköltöztünk
Audrey Hepburn tanácsai a szépséghez
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Isten ajándéka embertől emberig
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet! Lehet, hogy fontos!
Mikor gyóntam utoljára?. Milyen gyakran szoktam áldozni?
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
1. Kedvelte őket az egész nép ApCsel. 1:42-47 (47/a) „… és kedvelte őket az egész nép.” χαρις (khárisz):- kegyelem (mint örömteli jutalom),
Várnai Péter: Hit – hivatás - hűség április
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
Vajon mit gondol Rólam az Isten?
Életige október.
Jézus él, Jézus él, Minden ember tudja meg, Hogy Jézus él! 2x
Jézus a mi oltalmunk, erősségünk Ha ránk szakad minden baj, mégse félünk Ő a mi páncélunk, erős pajzsunk Ha ránk tör az ellenség, Benne bízunk Ez a föld.
Kenyered és borod táplál engem, Te gyógyítod szívem, hogyha fáj. Maradj velünk, úgy kérünk, Jézus, maradj velünk! Tiéd leszek, Néked élek már!
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Koinónia a gyakorlatban
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Asztal- és életközösség Jézussal
Az én világom Somogyí J (verse).
BARÁTSÁG KARKÖTŐ.
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Szakíts magadnak egy kis időt, hogy elolvasd ezt az üzenetet, lehet hogy fontos!
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Isten mondta.
JÓ REGGELT !.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
Gyermek, akit kölcsönkaptál. Anna példája (1Sám 1,11) Erős fogadalmat tett (Anna), Erős fogadalmat tett (Anna), és ezt mondta: és ezt mondta: Seregek.
JÓ REGGELT !.
Nem tudom mikor lesz.
Nyájasan, gyengéden szólít a mester. Elveszett, üdvödre hív! Kívül az ajtónál csendesen állva várja, hogy nyílik a szív. Jöjj hát, jöjj hát, megfáradt.
Ó drága kincs te szeretet, Jöjj, töltsd be fáradt lelkemet,
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Személyes életvitel. III. A helyes életvezetés elméleti alapjai. 7. Értelmesen ápold magad Az egészséges életvitelhez hozzátarozik önmagunknak, a testünknek,
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
A tetté lett szeretet Családi istentisztelet Mikulás napján Program: – Gyülekezés és énektanulás – „A tetté lett szeretet” - totyogók istentisztelete.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
Személyes életvitel.
55.
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.

Értékeld az elmúlt évet:
Urunk, olyan jó, hogy a nevedben együtt lehetünk
…MIVEL EZ NEM NAGYON MEGY,
Miért olyan fontos a hit?
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
Imádkozz az Észak-Koreában élő gyermekekért!
Volt egyszer egy kisfiú, akinek igen nehéz természete volt
Tommy's Window Slideshow
10 kérdés, melyeket az Úr nem fog neked feltenni azon a napon...
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
A tanítvány magányának és közösségi életének dilemmája
Előadás másolata:

Személyes életvitel

Tanácsok a személyes lelki szolgálathoz 1.Alapvető szempontok Hatékonyság titka a személyes kapcsolat Segítségedre, nevelésedre bízott személy felé csak jó személyes kapcsolatban lehetsz eredményes. Fontos megismerned, mert minden ember egészen más Ha komoly fizikai szükségben van, először abban kell segíteni. Pl. éhes, nincs hol aludnia, ruhátlan. De ezzel csak a kaput nyitottad ki az igazi segítséghez.

„Ha például egy testvérnek – akár férfinak, akár nőnek – nincs rendes ruhája, és nincs mit ennie, akkor hiába mondjátok neki: Isten veled, remélem, nem fogsz fázni, és lesz mit enned. Ha nem adtok neki ruhát és ennivalót, ugyan mit érnek a szavak? Bizony nem érnek semmit!” Jak 2:15- 16

Fontos tudnod: lelkileg kell helyreállnia (meggyógyulnia) ahhoz, hogy talpra álljon – hogy önálló életvitelre alkalmas legyen. Ehhez idő és türelem, valamint gondoskodás kell! A cél nem lehet kevesebb! – Ez folyamatos lelki gondozást igényel. Emberek formálásában a legfontosabb alap és eszköz az irántuk táplált megértő szeretet. Ha ez meg van, lesz hozzá időd és alkalmad is. A jó eredményhez szükség van arra a hitre is, hogy munkád – szolgálatod - eredményes lesz.

„András azonnal megkereste testvérét, Simont, és elmondta neki, hogy megtalálták a Messiást. El is vitte Simon Pétert Jézushoz. Jézus ránézett, és ezt mondta: Te Simon vagy, Jóna fia. Kéfás lesz a neved. Ez azt jelenti: Kőszikla” Jn1:41-42

3. Gyakorlati tanácsok a személyes lelki gondozásra vonatkozóan. Oszd meg magadat, hogy megnyíljon a partnered és létrejöjjön az őszinteség légköre. Olyan igazat mondj magadról, amiből azt érzi, hogy bizalmas vagy hozzá. Tekintsd egyenrangú partnernek, ne kezeld fölényes magasságból. Igyekezz megismerni az illető családi helyzetét, társadalmi hátterét, csalódásait, örömét, bánatát, stb. Legtöbb ember elrejti, sőt gyakran ő maga sem ismeri az igazi énjét: fügefalevelekkel takarja magát, mint Ádám és Éva. Lásd meg és reálisan érzékeld azt, ami a fügefalevelek mögött van. Várd meg az alkalmas pillanatot, amikor rátapinthatsz, és jó eredménnyel leleplezheted az igazi problémát: a gyökereket …

Fedezd fel – magad számára – hogy miként viszonyul a saját helyzetéhez? Lázadóan? (Ha igen, kit vádol? Istent? Embereket?) Megkeseredve? Lemondó belenyugvással? (Nem segít senki és semmi) Reménységgel? (Vannak kapaszkodói? Van terve?) Ezek a felfedezések meghatározók a lelki gondozás módját és tartalmát tekintve.

Tudd meg, hogy van e olyan ember, aki az ő számára tekintély, akire szívesen hallgat. Ha az általa megnevezett tekintély a te meglátásod szerint is alkalmas, elfogadásra méltó, erősítsd ebben és munkáld a kapcsolatukat. Ha azonban – megítélésed szerint – az általa megnevezett személy nem jó, sőt veszélyes, bölcsen, és nagy felelőséggel igyekezz meggyőzni erről. Esetleg ki kell várnod, hogy igazat adjon neked. Tudd meg azt is, hogy milyen tekintélyt jelent számára Isten, és mennyire ismeri Őt?