SZOVÁTA HAT-15-05. Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

Ausztrália ipara A társadalmi termék közel 70%-át a szolgáltatások biztosítják, ebben dolgozik a lakosság 72%-a.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Lakossági nettó víz és csatorna díjak a megyei jogú városokban 2010 évben (vízterhelési díj nélkül) Forrás: Városok adatszolgáltatása TelepülésEgyüttes.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL Az idősek egészségéért Előadó: Váradi Jánosné.
Erdély és Partium A Kárpát Régió Üzleti Hálózat tevékenysége Erdélyben és a Partiumban Király Csaba Irodavezető – KRÜH Nagyvárad-i iroda november.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Új egészségügyi rendszer elemei  Állami egészségügy – de mit jelent ez?  Normál esetben: 1. nincs tb, mint egészségügyet finanszírozó intézmény, hanem.
Korond Készítette: Víglási Anna HAT Története  A hagyomány szerint a falu első házai a Korondi-hegyen, a Szállás nevű határrészen épültek ban.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Áj falu. Fekvése: Tornától 4 km-re északra a Szlovák karszthegység az Áj-i szurdok-völgy bejáratánál fekszik m tengerszint feletti magasságban.
A banki kapcsolatok ÚJ dimenziója. Mi a Zöld bankszámla? A Zöld Bankszámla egy teljesen zárt, felhő alapú informatikai és dokumentum kezelő rendszer,
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Szlovákia földrajza. Szlovákia közép-európai ország, területe négyzetkilométer. Határa északról Lengyelország, északnyugatról Csehország, nyugatról.
Kárpátalja.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
Városi Könyvtár Nagykáta Előadja: Urbán Erzsébet igazgató.
NIIF VoIP projekt aktualitások
Az erdélyi gyógyturizmus
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
SZOVÁTA És a Medve-tó.
Esélyek a munkaerőpiacon
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Intézményfejlesztés a román-magyar határmentén
Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Nagy Károly.
Recsk.
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A nagyhatalmak versengése és az első világháború
Egészségügyi közbeszerzések
MI MARADT A RÓMAI BIRODALOMBÓL?
Kiskunfélegyházi Szakképző Intézmény és Kollégium Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskolája és Szakiskolája OM azonosító: Kiskunfélegyháza,
A korai Egyház Az első közösségek.
Hunyadi Mátyás
Helyi értékek közvetítése könyvtári eszközökkel
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A nagyváradi bazilika.
ELTE Levéltári Nap November 3.
Adatbázis alapfogalmak
Adler Judit Az ágazati létszám struktúra alakulása 2015-ig
Ernesto Cortazar - The sound of music me
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
Pécs törökkori emlékei Bianka
Új pályainformációs eszközök - filmek
28. TURIZMUS.
32. TURIZMUS.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
Ernesto Cortazar - The sound of music me
A évi, „XI. FOTÓPOSZTER A VÍZRŐL” pályázat értékelése
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
18. TELEPÜLÉSEK.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Balatonkenese Készítette: Szabó Lilla
Ernesto Cortazar - The sound of music me
Társadalmi integráció kistelepüléseken
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Elődeink nyomában Erdélyben
Ernesto Cortazar - The sound of music me
Nagybánya június 6..
A munkavédelem szervezeti struktúrája 2015-től
„Egészségügy 5 Dimenzióban” Budapest, augusztus 29.
Előadás másolata:

SZOVÁTA HAT-15-05

Nevének eredete: Szováta (románul Sovata, németül Sowata) város Romániában, Maros megyében. A Székely-Sóvidék központja, európai hírű üdülőváros.A település a székely Örlec nembeli Szovát nemzetségről kapta a nevét, mások szerint a szláv eredetű magyar Szovát személynévből származik.

Fekvése: Marosvásárhelytől 60 km-re keletre, a Mezőhavas délnyugati előterében, a Szovátai-medencében fekszik

Története A környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első..A környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első..

A trianoni békeszerződésig Maros-Torda vármegye Nyárádszeredai járásához tartozott.1992-ben 8935 lakosából 7943 magyar, 891 román, 39 cigány, 10 német, közülük 4527 római katolikus, 2979 református, 872 ortodox. Középiskolája, kórháza, egészségügyi intézményei vannak..

Első fürdője a 19. század közepén épített Gérafürdő a Sós-pataknak a Szovátába ömlésénél volt, innen fokozatosan Felső-Szovátára a mai fürdőközpontba helyeződött át a fürdőélet, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet.1850-ben 1123 lakosából, 1036 magyar, 68 román, 18 roma volt.1910-ben 2826 lakosából, 2763 magyar, 28 német, 11 román volt.Első fürdője a 19. század közepén épített Gérafürdő a Sós-pataknak a Szovátába ömlésénél volt, innen fokozatosan Felső-Szovátára a mai fürdőközpontba helyeződött át a fürdőélet, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet.1850-ben 1123 lakosából, 1036 magyar, 68 román, 18 roma volt.1910-ben 2826 lakosából, 2763 magyar, 28 német, 11 román volt.

Látnivalók A város sóstavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó. Benne tonnára becsült oldott sómennyiség van, a további tavai a sósvizű Mogyorósi-tó, Rigó-tó, Fekete-tó, Vörös-tó és Zöld-tó, továbbá az édesvizű Piroska-tó és Kígyós-tóA város sóstavairól és sószikláiról nevezetes. Legnagyobb tava a Medve-tó. Benne tonnára becsült oldott sómennyiség van, a további tavai a sósvizű Mogyorósi-tó, Rigó-tó, Fekete-tó, Vörös-tó és Zöld-tó, továbbá az édesvizű Piroska-tó és Kígyós-tó

Medve-tó A Medve-tó nevét kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta és 1875 körül alakult ki.A Medve-tó nevét kiterített medvebőrhöz hasonló alakjáról kapta és 1875 körül alakult ki.

Ipar Ipar Fontosabb iparágak: faipar, élelmiszeripar, textilipar, üveg- és kerámiaipar, építőanyagipar, hangszerkészítés (Szászrégen környékén). Szeben megyével együtt Maros megye szolgáltatja a Romániában kitermelt földgáz 50%-át. Sót is bányásznak.Fontosabb iparágak: faipar, élelmiszeripar, textilipar, üveg- és kerámiaipar, építőanyagipar, hangszerkészítés (Szászrégen környékén). Szeben megyével együtt Maros megye szolgáltatja a Romániában kitermelt földgáz 50%-át. Sót is bányásznak.

ELHELYEZKEDÉSE A Medve-tó Romániában, a közigazgatásilag Maros megyéhez tartozó Szovátán, a Cseresznyés-hegy lábainál, festői környezetben létrejött egyedi tulajdonságokkal rendelkező tó..A Medve-tó Romániában, a közigazgatásilag Maros megyéhez tartozó Szovátán, a Cseresznyés-hegy lábainál, festői környezetben létrejött egyedi tulajdonságokkal rendelkező tó..

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!!