A fiatal mezőgazdasági termelők támogatás végrehajtásának tapasztalatai 2016. május 26.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tájékoztatás az ÚMVP jogcímek végrehajtásáról
Advertisements

Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
1 ‘Bakonyalja-Kisalföld kapuja’ Vidékfejlesztési Egyesület évi ÚMVP monitoring adatszolgáltatási kötelezettség Kisbér,
Bakony és Balaton Keleti Kapuja Leader Helyi Akciócsoport május 33/2011. (IV.28.) VM rendelet a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
TARKA-BARKA Szászvár Főtér
Támogatási lehetőségek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
Pannónia Kincse LEADER Egyesület május 21. Pannonhalma A mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások Ersók Norbert Főosztályvezető-helyettes.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület ÚMVP IV. tengely LEADER.
Elektronikus kérelem benyújtás
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
A WEB-GN BEADÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, BEADÁSI TAPASZTALATOK, ÉS VÁRHATÓ TECHNIKAI FEJLESZTÉSEK Várszegi Gábor osztályvezető október 18.
IKSZT A támogatás igénylésének feltételeit érintő változások, aktualitások.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
EMVA LEADER Aktuális feladatok a végrehajtásban
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
A szakképzési jogcím rendelet (139/2008. (X. 22.) FVM r.) módosítása (2010. okt. 1.) Készítette: Wayda Imre vez. főtanácsos vez. főtanácsos Földművelésügyi.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet Gazdálkodási Napló (2.modul) Várszegi Gábor Dr. Lucskai Attila Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A különleges tejtámogatás
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal
Fás szárú energiaültetvények támogatása. Támogatás igénybevételének feltételei:  A termelő mezőgazdasági üzemének mérete meghaladja a 4 EUME-t (induló.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Szakmai gyakorlatom bemutatása
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
A vis maior esemény bekövetkezését követően az érintett Önkormányzatnak 5 munkanap áll rendelkezésére, hogy azt bejelentse az ebr42 rendszeren, valamint.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Hogyan nyerjünk 12,6 millió Forint támogatást Magyar Tibor Fiatal gazda roadshow.
A szőlő szerketátalakítás és - átállítás támogatása – végrehajtási tapasztalatok Angyal László igazgató Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Piaci.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Előadó:Privóczki Zoltán Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar c. főiskolai docens Kaposvári Egyetem Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskola.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
Vidékfejlesztési Program Baromfitartó telepek korszerűsítése dr. Mezei Dávid agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár Miniszterelnökség.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
PROGRAMZÁRÁS EMVA –III. – IV. tengely 1.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
Közbeszerzési Döntőbizottság
Baromfi állatjóléti támogatás
Előadás másolata:

A fiatal mezőgazdasági termelők támogatás végrehajtásának tapasztalatai május 26.

Jogszabályok EUME számítás évi támogatási kérelmek Kötelezettségek Ellenőrzések Gyakran előforduló hibák Tartalom

A mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló évi XVII. törvény Az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet; Az EMVA-ból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet; Jogszabályok

A támogatás igénybevételének feltételei A támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de a 40. életévét még nem töltötte be; A rendelet alapján nem adható támogatás annak, aki: a rendelet szerinti támogatási kérelme benyújtása előtt már nyújtott be támogatási kérelmet vagy pályázatot az MVH-hoz, és amelynek forrása részben, vagy egészben az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, az Európai Mezőgazdasági Garancia Alap, illetve az Európai Halászati Alap volt „A” Szakmai szempontok és „B” Horizontális szempontok rész értékelési szempontjai alapján kapott pontjai nem érik el a 47 pontot; „C” Pénzügyi terv rész értékelési szempontjai alapján kapott pontjai nem érik el a 4 pontot; vagy „D” Üzleti terv rész értékelési szempontjai alapján kapott pontjai nem érik el a 20 pontot.

A támogatás igénybevételének feltételei Elérhető pontszám: Szakmai szempont: 50 pont Horizontális szempont:17 pont Ebből: végzettség15 pont állattenyésztés, kertészet vagy együtt a kettő az EUME több mint 50%-át adja csak növénytermesztés0 pont aranykalászos gazda csak növénytermesztéssel nem éri el a minimális 47 pontot, ami az alapjogosultság feltétele Max. 67 pontot lehet elérni pont

A Darányi Ignác Terv EMVA társfinanszírozású intézkedések Irányító Hatóságának 17/2015. (V.7.) számú közleménye a tesztüzemi rendszer adatbázisa alapján kialakított Standard Fedezeti hozzájárulás (SFH) értékek listájáról és a 10/2015. (IV.30.) számú IH Közlemény módosításáról Támogatási kérelem benyújtás évének január 1-jei árfolyama: 315,54 Ft/euró Működtetési időszak 5 éve alatt alkalmazandó. EUME számítási segédtáblázat nyújt segítséget (64/2015. (V. 7.) számú MVH Közlemény) EUME számítás I.

EUME számítás módja Az EUME számítás képlete: Σ (SFH érték x mennyiség)/(1200 x adott évi EKB által közzétett január 1 napján közzétett Ft/EUR árfolyam) Példa: az termelő rendelkezik 6 ha őszi búzával, 3 ha szabadföldi zöldséggel és éves átlagban 30 hízóval Az őszi búza SFH értékeke: Ft/ ha A szántóföldi zöldség SFH értéke: Ft/ha A sertés/hízók/ SFH értéke: Ft/állat fenti képlet alapján: ( x 6)/ (1200x 315,54)=3,08 EUME A gazdaság üzemmérete ( x 3)/ (1200x315,54)=7,53 EUME Σ 11,69 EUME ( x30)/ ( ,54)= 1,08 EUME

Számítás alapja: Terület  Egységes területalapú támogatási kérelem adatai  Földhasználati nyilvántartás Állatállomány  Napi állatállományok éves átlaga alapján számított állatlétszám (TIR, ENAR, BIR)  Állatállomány-nyilvántartás EUME számítás II.

Beérkezett támogatási kérelmek: darab Jóváhagyott támogatási kérelmek: darab Kötelezettségvállalás összege: 35 milliárd Ft Csongrád megyei adatok Beérkezett támogatási kérelmek: 356 darab Alapjogon elutasított 73 darab Forráshiány miatt elutasított88 darab Visszavont, lemondott6 darab Jóváhagyott támogatási kérelmek: 189 darab Támogatási összeg 90 %-ának igénylése. Működtetési időszak kezdete: január 1-től évi támogatási kérelem Országos adatok

Kötelezettségek Egyéni vállalkozói tevékenység fenntartása, az ügyfél köteles a gazdaságot személyes közreműködésével vezetni, kötelező képzés elvégzése, a támogatási kérelemben tett vállalásokat, nyilatkozatokat a működtetési időszak végéig fenn kell tartani, a vállalt üzemméret teljesítése és fenntartása, állatállomány bejelentése, megléte, kötelező nyilvántartások vezetése, földterület bejelentése, gazdálkodási napló vezetése, vállalt árbevétel teljesítése (könyvelés).

Kötelezettségek Támogatási kérelemben vállalt kötelezettségek nyilatkozat alapján: Bsc szintű végzettség, Főállású mezőgazdasági termelő (3. év vagy 4. év kezdetétől), Állattenyésztés/kertészet arányának vállalása, Életvitelszerű tartózkodási hely, Főállásban foglalkoztatottak száma, Gazdálkodás 30 km-es sugarú körön belül.

Támogatási összeg fennmaradó 10 %-ának igénylése: 4. évre vállalt üzemméret teljesítése esetén, legkorábban július között legkésőbb július között Életvitelszerű tartózkodási hely igazolása: 1000 fő alatti lakosságszámú település, Ingatlan-nyilvántartás alapján (külterületi) tanya vagy major, Illetékes önkormányzat jegyzőjének igazolása arról, hogy az ingatlan gazdálkodásra alkalmas. Kifizetési kérelem

Adminisztratív ellenőrzés Kifizetési kérelmet benyújtó ügyfelek Helyszíni ellenőrzés Kifizetési kérelmet benyújtó ügyfelek Adott évben kifizetési kérelmet be nem nyújtók A mesterséges körülmények megteremtését az MVH kiemelten fogja ellenőrizni, és szankcionálni! Ellenőrzések

Véletlenszerű kiválasztás  A kiválasztott ügyfelek 25%-a  Bárki lehet attól függetlenül, hogy már volt-e ellenőrizve, és mindent rendben talált az MVH Kockázatelemzéses kiválasztás  A kiválasztott ügyfelek 75%-a  Kockázatosnak ítélt ügyfelek nagyobb súlya Direkt kiválasztás Helyszíni ellenőrzés

Teljes gazdaság vizsgálata Az ellenőrzés a pillanatnyi állapotokat méri fel és vizsgálja az ellenőrzést megelőző működtetési időszak éveit is Támogatási kérelemben megadott adatok, vállalások teljesítésének vizsgálata Bizonylatok, számlák, nyilvántartások, könyvelés, adóbevallás ellenőrzése Helyszíni ellenőrzés II.

Tényleges gazdálkodás nincs, vagy minimális Az ügyfél nincs tisztában a támogatási kérelemben vállalt kötelezettségeivel Ténylegesen gazdálkodóknál: –Figyelmetlenségek –Vis maior –Tévhitek (Csak a 4. évre kell teljesíteni a vállalt üzemméret elérését) Helyszíni ellenőrzések során feltárt hiányosságok

A támogatási kérelemben adott évre vállalt EUME mérettől való elmaradás; 4. évre vállalt EUME méret nem teljesítése; Elmaradás a 4. és 5. évre vállalt árbevételtől; Földhasználati adatok bejelentésének elmulasztása; Tenyészet Információs Rendszerbe történő bejelentési kötelezettség elmulasztása; Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése vagy megszüntetése; Támogatási kérelemben többletpontért vállalt kötelezettségek nem teljesítése. Gyakran előforduló hibák az adminisztratív és helyszíni ellenőrzések során

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!