Fontosabb szja és járulék változások 2010. január 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adótörvény változások Személyi jövedelemadó évi CXVII. törvény.
Advertisements

Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
Költségelszámolások Az adókkal szembeni általános ellenállás költséges: az adóalanyok minden utat és módot felhasználnak az adó kikerülésére ( Erich Streissler,
Fontosabb adóváltozások SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
1 Járulékok változásai 2009 – 2010 Pásztorné Szerezlai Márta november 04.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
évi változások a társadalombiztosítási rendszerben (járulékok, egészségügyi hozzájárulás)
A kisvállalkozásokat érintő fontosabb adó- és járulékváltozások Gábriel Péter BKIK január.
GINOP / „Út a munkaerőpiacra" GINOP Ifjúsági Garancia program A Veszprém Megyei Kormányhivatal részprojektjei 2016.
Az SZJA törvény évi változásai. Alap és kiegészítő elnevezés megszűnik 18% max Ft Jogosultsági határ Ft Adójóváírás Adókulcsok.
ADÓZÁS I. SZJA rendszer Vito Tanzi(OECD) A politikusoknak tartózkodniuk kellene attól, hogy az eltérő adókulcsokon és egyéb ösztönzőkön keresztül kijelöljék.
Konyári Ferenc: Nyugdíj változások Változások a nyugdíjrendszerben Konyári Ferenc főosztályvezető-helyettes Észak-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
Természetbeni juttatások – egyes béren kívüli juttatások.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
START-kártya A START-kártyával rendelkező fiatalt alkalmazó munkáltató a kártya érvényességi ideje alatt mentesül a havi ft tételes Eho fizetési.
Személyi jövedelemadó 2010 Guzmics Zsuzsanna
A JÖVEDELEM ELSZÁMOLÁSA Készítette: Lévai Márk. A témakör tartalma  A jövedelemmel kapcsolatos analitikus nyilvántartások  A jövedelem részei  A levonások.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
Általános forgalmi adó március 4.. Hazai adózás főbb ismérvei Magyarország adórendszere nagyjából harmonizál a fejlett nyugati országokéval Adók.
Társasági adó és különadó változások től alkalmazható előírások a társasági adóban: 1.) Változás a követelések értékvesztésében: - Behajthatatlan.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
A cafetéria 2011-es változásai. Mi a cafetéria? A cafetéria szó (angolul: cafeteria) jelentése önkiszolgáló étterem, vendéglő. Erre a gondolatkörre épül.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Járulék, Szocho adó, Eho törvény sajátosságai
Pásztorné Szerezlai Márta
Tervezett adóváltozások 2018.
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Egyéb munkaerő-piaci programok
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Szakképzési hozzájárulás
Vagyonadók, „valódi” illetékek, díjak
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
SZÁMVITEL.
Bértárgyalási alternatívák 2010-re
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
Adóváltozások Dr. Orbán Ildikó.
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
A járulékok, hozzájárulások fizetési kötelezettségét érintő 2009
A társadalombiztosítási járulék és egészségügyi hozzájárulás változása
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Az Szja tv-t, a járulékot,a kisadózókat és az Eva-t érintő változások
Személyi jövedelemadó
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Készletek transzformációja
Az SZJA és a KATA 2019 évi változásai
A társadalombiztosítás 2019 évi változásai
Társadalombiztosítási befizetések rendszere, és a KKV-k adózása
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Foglakoztatást érintő változások 2019.
Az „Út a munkához” program évi változásai
Vizsgaelnöki továbbképzés pénzügyi-számviteli modul
Előadás másolata:

Fontosabb szja és járulék változások január 1.

Összevont adóalap megállapítása az szja alapja növekszik a tb járulék vagy az eho általános mértékével; az szja alapja növekszik a tb járulék vagy az eho általános mértékével; a személyi jövedelemadó és az adóelőleg megállapítása is a járulékkal növelt érték után történik; a személyi jövedelemadó és az adóelőleg megállapítása is a járulékkal növelt érték után történik; átalányadózó egyéni vállalkozónál az átalányban megállapított jövedelem is összevont adóalap; átalányadózó egyéni vállalkozónál az átalányban megállapított jövedelem is összevont adóalap;

Példán bemutatva: Bérjövedelem: Ft => 27 % Tb járulék Bérjövedelem: Ft => 27 % Tb járulék Megbízási díj: Ft => 27 % Eho Megbízási díj: Ft => 27 % Eho Nyugdíj: Ft => adóterhet nem viselő jár. Nyugdíj: Ft => adóterhet nem viselő jár. Összevont adóalapot képező jövedelem: Ft Ft Összevont adóalapot képező jövedelem: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft

Az adó mértéke, adójóváírás jelentősen megemelkedik az alsó kulcs sávhatára; jelentősen megemelkedik az alsó kulcs sávhatára; 5 millió Ft-ig17 százalék felette32 százalék az adójóváírás mértéke 17 %, maximum havi Ft az adójóváírás mértéke 17 %, maximum havi Ft jövedelemkorlátok3 188 e Ft jövedelemkorlátok3 188 e Ft e Ft

A havi nettó kereset változása Bruttó bér (havi) 2009.(nettó) 2010.(nettó)Különbség

Adóelőleg fizetés Összevont adóalapba tartozó jövedelmekből továbbra is előleget kell levonni Összevont adóalapba tartozó jövedelmekből továbbra is előleget kell levonni Nem kell előleget vonni a számlázó magánszemélytől – kivéve ha a magánszemély e levonást nyilatkozattal kéri Nem kell előleget vonni a számlázó magánszemélytől – kivéve ha a magánszemély e levonást nyilatkozattal kéri Nem kifizetőtől származó jövedelem esetén, vagy ha nem kell előleget vonni – negyedévente adóelőleg fizetés – így is kell bevallani Nem kifizetőtől származó jövedelem esetén, vagy ha nem kell előleget vonni – negyedévente adóelőleg fizetés – így is kell bevallani

Adóelőleg megállapítás Tételes költség elszámolásnál 50% feletti költségről is lehet nyilatkozni Tételes költség elszámolásnál 50% feletti költségről is lehet nyilatkozni Adóelőleg nyilatkozat 2010-től nem kötelező és nem formalizált Adóelőleg nyilatkozat 2010-től nem kötelező és nem formalizált Adóelőleg levonáshoz kapcsolódó szankciók: Adóelőleg levonáshoz kapcsolódó szankciók: - Költség különbözeti bírság - Befizetési különbözeti bírság

Adókedvezmények I. megszűnik minden adókedvezmény 4 kivételével; megszűnik minden adókedvezmény 4 kivételével; = megszűnő összevont adókedvezmények = megszűnő összevont adókedvezmények - tandíj, - biztosítás, - az adományok kedvezménye, stb. megmaradó adókedvezmények: megmaradó adókedvezmények: = lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye = lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye = súlyosan fogyatékos magánszemély kedvezménye = súlyosan fogyatékos magánszemély kedvezménye = őstermelői kedvezmény = őstermelői kedvezmény = családi kedvezmény = családi kedvezmény

Adókedvezmények II. Átmeneti rendelkezések: Átmeneti rendelkezések: - tandíj, felnőttképzés halasztott kedvezménye továbbra is jár - biztosítási kedvezmény esetén a visszafizetési kötelezettség továbbra is fennmarad Új adókedvezmények: Új adókedvezmények: = a kivét-kiegészítés összegére jutó átlagos vállalkozói szja = a kivét-kiegészítés összegére jutó átlagos vállalkozói szja = a személyes közreműködői díj-kiegészítésre jutó átlagos = a személyes közreműködői díj-kiegészítésre jutó átlagos társasági adó társasági adó

Személyes közreműködői díj-kiegészítés I. új fogalom: személyes közreműködői díj; új fogalom: személyes közreműködői díj; - nem részesül díjban - a díj éves összege, nem éri el a tevékenységre jellemző kereset éves összegét kiegészítés Nem önálló tevékenységből származó bevétel (max. a tevékenységre jellemző kereset): - kifizetett osztalék - adóévben jóváhagyott, osztalékelőlegként már kifizetett osztalék

Személyes közreműködői díj-kiegészítés II. evás társas vállalkozásnál a kiegészítés nem kötelező; evás társas vállalkozásnál a kiegészítés nem kötelező; több társas vállalkozás tagja csak egy esetben kötelezett a kiegészítésre; több társas vállalkozás tagja csak egy esetben kötelezett a kiegészítésre; igazolás kiadása kötelező; igazolás kiadása kötelező;

Díjkiegészítés példán bemutatva Osztalék: Ft Osztalék: Ft Személyes közreműködés díja: 0 Ft Személyes közreműködés díja: 0 Ft Átlagos társasági adó kulcs: 14% Átlagos társasági adó kulcs: 14% Tevékenységre jellemző kereset: Ft Tevékenységre jellemző kereset: Ft Díjkiegészítés: Ft Díjkiegészítés: Ft Adóalap kiegészítéssel (1,27 ): Ft Adóalap kiegészítéssel (1,27 ): Ft Adótábla szerinti adó: Ft Adótábla szerinti adó: Ft Kedvezmény: ( 2,5Mx0,14 ) Ft Kedvezmény: ( 2,5Mx0,14 ) Ft Adófizetési kötelezettség: Ft Adófizetési kötelezettség: Ft

Vállalkozói kivét-kiegészítés - vállalkozói kivét nulla - a kivét éves összege, nem éri el a tevékenységre jellemző kereset éves összegét kiegészítés Önálló tevékenységből származó jövedelem - a fejlesztési tartalékkal csökkentett vállalkozói osztalékalap (max. a tevékenységre jellemző kereset)

Természetbeni juttatások változása Bővül az adóköteles természetbeni juttatások köre: Bővül az adóköteles természetbeni juttatások köre: = csekély értékű ajándék, = művelődési intézményi szolgáltatás, = hideg étkeztetésre jogosító utalvány, stb. Egyes természetbeni és egyéb juttatások kedvezményes adózása: Egyes természetbeni és egyéb juttatások kedvezményes adózása: = üdülési csekk = meleg étkeztetés – havi forintig értékhatárhoz kötött = iskolakezdési támogatás = helyi utazásra szolgáló bérlet  Kedvezményes adókulcs: 25 százalék szja, járulék, illetve eho nincs

Egyéb változások Ingatlan bérbeadás Ingatlan bérbeadás Fizetővendéglátás Fizetővendéglátás Falusi turizmus mentessége megszűnt Falusi turizmus mentessége megszűnt Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése Egyéni vállalkozói tevékenység szünetelése

Társadalombiztosítást érintő módosítások új fogalom: munkaerő-piaci járulék új fogalom: munkaerő-piaci járulék => a munkaadói, és munkavállalói járulék megszűnik mértéke: mértéke:  biztosított által fizetendő: 1,5 százalék  foglalkoztató és biztosított egyéni vállalkozó által fizetendő: 1 százalék (Tb járulék része) =>Tb járulék mértéke : 27 százalékra nő az egyéni és társas vállalkozásoknál a minimálbér 2- szereséhez kötött járulékfizetési alsó határ helyett a munka valós piaci értékéhez igazodó új alsó határ; az egyéni és társas vállalkozásoknál a minimálbér 2- szereséhez kötött járulékfizetési alsó határ helyett a munka valós piaci értékéhez igazodó új alsó határ;

Az egészségügyi hozzájárulás változása megszűnik a tételes eho; megszűnik a tételes eho; az új Szja-alapra való átállással a 11 százalékos eho 27 százalék lesz; az új Szja-alapra való átállással a 11 százalékos eho 27 százalék lesz; változatlan marad a 14 százalékos eho alapjának köre változatlan marad a 14 százalékos eho alapjának köre = ingatlan bérbeadás (önálló, külön adózó) – 14 % = ingatlan bérbeadás (önálló, külön adózó) – 14 %Egyéb: a rehabilitációs hozzájárulás mértéke: a rehabilitációs hozzájárulás mértéke: Ft/fő/év Ft/fő/év