Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Az Európai Unió intézményrendszere
Egységes egészségügyi információrendszer
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Az EU struktúrája Ihász Ferenc PhD.. Az Európai Unió sajátos és összetett jogalkotási, közösségi döntéshozatali rendszerének három legfontosabb intézménye:
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Munkahelyi egészség és biztonság
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Ember és környezetének viszonya
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Veszélyes áruk vízi szállítása
HACCP rendszer.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexe
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Minisztériumok, központi közigazgatás
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A szakma és az egészségpolitika kapcsolata a nemzetközi gyakorlatban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program

A WHO élelmiszer-biztonsági programja Egészségügyi Világszervezet – „Élelmiszer-biztonság kiadványai” sorozat: „Élelmiszer-biztonság és az élelmiszer-kereskedelem terjesztése” –feladata: széleskörű élelmiszer választékkal ellátni a fogyasztót; exportáló országok érdekeinek védelme kifejleszteni és tökéletesíteni a nemzeti élelmiszer-biztonsági programokat kiemeli a nemzetközi kereskedelem jelentőségét szorgalmazza a Kereskedelmi Világszervezet tagjai számára az Egészségügyi és Növényegészségügyi Egyezményt Nemzetközi konferencia: –minden embernek joga van a tápláló és biztonságos élelmiszerekhez - útmutató: nemzeti élelmiszer-biztonsági programokhoz

A WHO élelmiszer-biztonsági programja Munkaértekezlet: „ Első élelmiszer és táplálkozási cselekvési program Európa számára ” az európai országok alakítsák meg a nemzeti élelmiszer- biztonsági és táplálkozási tanácsaikat; fogalmazzák meg a nemzeti élelmiszer és táplálkozási cselekvési programjukat; alakuljon meg az európai bizottság az élelmiszer és táplálkozás stratégiájának, programjának vitelére „ Élelmiszer-biztonság, Egy Fontos Közegészségügyi Kiadvány az új Millennium alkalmából” WHO/FAO Élelmiszer-biztonsági Szakértő Bizottság a fertőzött élelmiszerek egészségügyi problémát okoznak „Világ Környezeti Figyelő Rendszer – Élelmiszer Szennyeződésre Figyelő és Értékelő Program” (70 ország)

A WHO élelmiszer-biztonsági programja mit kell tenniük a kormányoknak az élelmiszer eredetű betegségek megelőzésére; kormány + élelmiszer ipar felelőssége; ipar + kereskedelem felelőssége; fogyasztói oktatás. WHO célja: –nemzeti, regionális, nemzetközi szinteken felhívja a figyelmet a megelőzésre; –biológiai és kémiai veszélyforrások, kockázatok tanulmányozása; –oktatás; –nemzetközi szabályozás a fogyasztó védelmére; –résztvevők (kormányzó hivatalok, egyetemek, kutatóintézetek, ipari és fogyasztói csoportok) tevékenységének koordinálása

Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei I október 23. „Tanács irányelve az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekben engedélyezett színezékanyagok előírásairól” Római Szerződés továbbfejlesztéseként I. 1. egységes belső piac létrejötte (Cassis de Dijon) Német sörtisztasági törvény) november 1. Maastrichti Szerződés „Magas szintű egészségvédelemhez szükséges intézkedések meghozatala” július 18. Európai Parlament vizsgálóbizottságot hoz létre a BSE (szivacsos agysorvadás) kérdéseinek tisztázására.

Az Európai Élelmiszerbiztonság Szabályozásának Mérföldkövei II április 1. DG XXIV „Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság” április 30. „Zöld könyv” I. 12. „Fehér könyv” az Élelmiszerbiztonságról Élelmiszerbiztonsági Hivatal felállítása

Zöld könyv alapvető céljai  közegészség és a fogyasztók magas szintű védelmének biztosítás  az áruk szabad mozgásának biztosítása a belső piacon; az ipari versenyképesség biztosítása  jogalkotó testület munkájának elsődlegesen tudományos eredményeken és kockázat elemzésen kell alapulnia, ugyanakkor figyelembe kell venni az ésszerű elvárásokat és a fogyasztók aggodalmait  élelmiszerbiztonságért elsődlegesen az ipart, az előállítókat és a szállítókat terhelje felelősség  jogalkotás következetes, ésszerű és gyakorlatias jellegének biztosítása.

Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról EU Európai Bizottság (European Commission-EC) „Élelmiszer-biztonsági Fehér Könyv” : –széleskörű, integrált élelmiszer-biztonsági programot és annak a kiépítését lehetővé tevő jogszabály rendszer Alapelvei: 1. Átfogó, egységes élelmiszerbiztonsági politika kialakítása. 2. Élelmiszerlánc résztvevőinek feladatai, felelőssége (előállítástól – ellenőrzésig) 3. Biztosítani kell a takarmányok és az élelmiszerek, valamint összetevőik teljes nyomonkövethetőségét. 4. Kockázatelemzés: - kockázat becslés (tudományos tanácsadás, és információ elemzés) - kockázat kezelés (szabályozás, ellenőrzés) - kockázat közlés (információcsere) 5. Szektormentes megközelítés 6. Élelmiszerbiztonsági Hivatal létrehozása

Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Az élelmiszer-biztonság hiányosságai a termelésben: élelmiszer előállítás legfelső szintű ellenőrzése nem egységes (2 főigazgatóság); tevékenység tudományos megalapozottsága nem jó; működési zavarok vannak a felmérő, felügyelő/ellenőrző, a korai riasztási rendszerekben; országok közötti és országon belüli ellenőrző és laboratóriumi vizsgáló rendszerek együttműködése továbbfejlesztést igényel. Európai Élelmiszer Hatóság (European Food Authority – EFA)

Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Európai Élelmiszer Hatóság (European Food Authority –EFA) tudományos-szakmai alapú ellenőrző szervezet mezőgazdasági-, ipari-, politikai érdekektől mentes, teljes körű kockázat elemzés (risk analysis), egészségkárosító tényezők veszély forrásai, veszélyek kiküszöbölése szakmai szervezetek rendszere, új jogszabály rendszer mezőgazdasági alapanyag-termelés, takarmányellátás; állategészségügy, állatvédelem; kémiai élelmiszer szennyezők (reziduum); élelmiszeripari tevékenységek termelési higiéniája, új típusú élelmiszerek (novel foods), adalékanyagok; szállítás, elosztás; konyhai és tömegétkeztetési felhasználás.

Fehér könyv az élelmiszer-biztonságról Problémák a Fehér Könyvvel A Tudományos Irányító Bizottság (SSC = Scientific Steering Committee) javaslata: –elővigyázatossági rendszabályokat az élelmiszereken kívül ki kell terjeszteni a kozmetikai készítményekre, a környezetvédelem általános teendőire. 1. tisztázni kell a beérkező információk lényegét és formáját; 2. folyamatos tapasztalatcserét kell folytatni a tájékoztatás állandó fölújításával együtt; 3. meg kell találni a közléskapcsolatot a különböző szervekkel és a fogyasztókkal; 4. gondoskodni kell arról, hogy a vizsgálati eredmények visszacsatolásként beérkezzenek az SSC-hez, illetve az EFA-hoz.

Jog-harmonizációs törekvések országok törvényhozásának egységesítése FAO/WHO Codex Alimentarius Főbizottság Európai Koordinációs Bizottsága Svédország: Nemzeti Élelmiszer Hivatal (National Food Administration-NFA) –élelmiszer szabályozások előkészítése, –utasítások, előírások kiadása. Svéd Parlament –élelmiszertörvény elfogadás (fogalmak, élelmiszer kezelés, összetétel, címkézés, forgalmazás, személyi higiéniaellenőrzés, büntetés), –rendeletek kiadása Norvégia: Norvég Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (Norwegian Food Control Authority- NFCA) –élelmiszertörvény, –élelmiszer ellenőrzés Egészségügyi és Szociális-, a Földművelésügyi- és Halászati Minisztérium –kiegészítő rendeletek Skandináv Bizottság: élelmiszer jogszabályok egyeztetése

Jog-harmonizációs törekvések országok törvényhozásának egységesítése FAO/WHO Codex Alimentarius Főbizottság Európai Koordinációs Bizottsága Svédország: Nemzeti Élelmiszer Hivatal (National Food Administration-NFA) –élelmiszer szabályozások előkészítése, –utasítások, előírások kiadása. Svéd Parlament –élelmiszertörvény elfogadás (fogalmak, élelmiszer kezelés, összetétel, címkézés, forgalmazás, személyi higiéniaellenőrzés, büntetés), –rendeletek kiadása Norvégia: Norvég Élelmiszer Ellenőrző Hatóság (Norwegian Food Control Authority- NFCA) –élelmiszertörvény, –élelmiszer ellenőrzés Egészségügyi és Szociális-, a Földművelésügyi- és Halászati Minisztérium –kiegészítő rendeletek Skandináv Bizottság: élelmiszer jogszabályok egyeztetése

Jog-harmonizációs törekvések Hollandia: Háttérdokumentum az évi FAO/WHO konferenciára –élelmiszer szabványok, –kémiai anyagokról, –kereskedelemről Egyesült Királyság: Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium Egészségügyi Osztálya (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, Department of Health) + Welsh-i, Skót- és Észak Ír Hivatalok –élelmiszer jogrendszer irányítása (egészségügy, higiénia) Élelmiszer-biztonsági törvény –egészségre ártalmas élelmiszereke kizárása, –áruk lefoglalása. Állami Állatorvosi Szolgálat (State Veterinary Service) –higiéniai és egészségügyi előírások ellenőrzése a vágóhidakon, feldolgozó üzemekben Húshigiéniai Szolgálat (Meat Hygiene Service) EEC 93/43. számú „Irányelv az élelmiszer-higiéniáról”

Jog-harmonizációs törekvések Amerikai Egyesült Államok: Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszer és Gyógyszer Hivatalához tartozó Élelmiszer Biztonsági és Ellenőrzési Szolgálata (United States Department of Agriculture, Food and Drug Administration, Food Safety and Inspection Service-USDA, FDA, FSIS) Húsvizsgálati törvény, Tiszta Élelmiszer és Gyógyszer törvény Elnöki élelmiszer-Biztonsági Tanács –élelmiszer-biztonsági terv koordinálása, –költségvetés fejlesztés, –kutatás biztosítás szakértői megállapítások: –élelmiszerek széles választékának fogyasztása  nagyobb felelősség, –előkészített élelmiszerek (50 ¢/1 $)  élelmiszer import Vizsgálati program előírása a Magyarországon működő amerikai export üzemekre