A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az “sejt gépei” az enzimek
Advertisements

A fehérjék.
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Fehérjék biológiai jelentősége és az enzimek
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Biokémia fontolva haladóknak II.
Az ásványi anyagok forgalma
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Az élő szervezeteket felépítő anyagok
KOLLOID OLDATOK.
A fehérjék világa.
AMINOSAVAK.
BIOKÉMIA I..
ANTIGÉNFELISMERÉS AZ ELLENANYAG ÉS A B- SEJT- ANTIGÉNRECEPTOR (BCR) ÁLTAL VALÓ ANTIGÉNFELISMERÉS SZERKEZETI ALAPJAI.
Nukleotidok, nukleinsavak
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
Fehérjék biológiai jelentősége
Homeostasis = Belső egyensúly
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Géntechnikák Laboratórium
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA tavaszi szemeszter
A tápcsatorna funkciói:
A víz.
A kolloidok.
Nukleotid típusú vegyületek
A biogén elemek.
NUKLEINSAVAK MBI®.
Aminosavak és fehérjék
33. Tojásfehérje vizsgálata
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A vérkeringés szerepe.
A foszfát csoport az S, T és Y oldalláncok hidroxil- csoportjához kapcsolódik.
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Fehérjék.
BIOGÉN ELEMEK, A VÍZ BIOLÓGIAI JELENTŐSÉGE
Immunbiológia - II. A T sejt receptor (TCR) heterodimer CITOSZÓL EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN kötőhely  lánc  lánc VV VV CC CC VV VV
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
A fehérjék. az élőlények legfontosabb anyagai (görög név: protein) a sejtek szárazanyag-tartalmának %-át adják monomereik: aminosavak (C, H, O,
Lipidek.
A b i o g é n e l e m e k. Egyed alatti szerveződési szintek szervrendszerek → táplálkozás szervrendszere szervek → gyomor szövetek → simaizomszövet sejtek.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
DNS szintézis, replikáció Információ hordozó szerep bizonyítéka Avery-Grifith kísérlet Bakterifágos kísérlet.
Fehérjék Az élő szervezetek anyagai. Aminosavak kapcsolódása Az aminosavak egymással való összekapcsolódása: peptidkötéssel dipeptid = két aminosav kapcsolódott,
34. lecke A fehérjék felépítése a sejtben. Lényege: Lényege:  20 féle aminosavból polipeptidlánc (fehérjelánc) képződik  A polipeptidlánc aminosav sorrendjét.
24. lecke Nuklein- vegyületek. A nukleotidok Összetett szerves vegyületek építőmolekulái: építőmolekulái:  5 C atomos cukor (pentóz)  Ribóz  Dezoxi-ribóz.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Szénhidrátok. A bioszféra szerves anyagának fő tömege Döntően a fotoszintézis során keletkezik szén-dioxid + víz + fényenergia = szénhidrát + oxigén.
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Biokémia fontolva haladóknak II.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Kristályrács molekulákból
A vér összetétele, alkotói
22. lecke A szénhidrátok.
Szervetlen vegyületek
Proteomika, avagy a fehérjék „játéka”
Másodrendű kötések molekulák között ható, gyenge erők.
ENZIMEK.
A fehérjék.
Fehérjék funkciói.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fehérjék.
nitrogéntartalmú szénvegyületek
OLDATOK.
Előadás másolata:

A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája

A fehérjék biológiai jelentősége 1. a test felépítése (pl.: kollagén a kötő és támasztó szövetekben) a sejtek, szervezet működését szolgáló enzimatikus működés bizonyos anyagok szállítása (a vér globulinjai, és albuminjai, hemoglobin)

A fehérjék biológiai jelentősége 2. védekező, immunológiai működés (immunglobulinok) szabályozó működés (információ felszabadítás a DNS-ről, pl.: hisztonok, regulációs fehérjék) ingerfelvevő feladat a sejtmembránban (receptorok)

A fehérjék biológiai jelentősége 3. hormonfehérjék (inzulin) mozgatófehérjék (miozin, aktin, stb.) tárolófehérjék (tej kazeinje)

A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 1. A fehérjéket 20 féle aminosav építi fel, mind L sztereoizomer Általános felépítésük:  -aminosavak Ikerionos szerkezet Csoportosításuk: Az R- lánc alapján  Apoláris aminosavak  Semleges poláris aminosavak  Gyengén savas-lúgos aminosavak  Erősen savas-lúgos aminosavak

A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 2.  Apoláris aminosavak  Semleges poláris aminosavak

A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 3.  Gyengén savas-lúgos aminosavak  Erősen savas-lúgos aminosavak

Aminosavak kapcsolódása: Peptid kötés 2 aminosav kapcsolódása: Dipeptid 10-nél több aminosav kapcsolódása: Polipeptid 100 fölött:Fehérje Peptid kötés szerkezete: Delokalizált elektronrendszer

Fehérjék szerkezete Elsődleges szerkezet: Aminosavak kapcsolódási sorrendje Másodlagos szerkezet: A polipeptid lánc konformációja Harmadlagos szerkezet: A fehérje három dimenziós szerkezete Negyedleges szerkezet: Az összetett fehérje szerkezete Elsődleges szerkezet: ¤Aminosavak szekvenciája, N és C terminális ¤Fajlagosság fogalma ¤Mutáció kialakulása

Másodlagos szerkezet Kétféle téralkat lehetséges:  -hélix  -lemez Merev peptid kötések  -hélix  -lemez

Fehérjék harmadlagos szerkezete

Harmadlagos szerkezetet stabilizáló kötések

Néhány fibriális fehérje felépítése, feladata Kollagén Keratin Fibroin

Negyedleges szerkezet Több fehérje egységből álló makromolekulák szerkezete Példák a negyedleges szerkezetekre: hemoglobin riboszóma immunglobulinok

Fehérje kimutatási reakciók

Biurett próba Xantoprotein próba

Reverzibilis, irreverzibilis denaturáció Reverzibilis (visszafordítható) denaturáció:  Könnyûfém sók (I. és II. csoport sói, vagy alkáli- és alkáliföldfém sók): NaCl  Ammónium-szulfát  Híg alkohol oldat  Mechanikai hatások (hosszas rázogatás) Irreverzibilis (visszafordíthatatlan) denaturáció:  Nehézfém sók (A d és p mezõ fémionjainak sói): Réz- szulfát  Kémhatás változás  Szerves oldószerek  Hõmérséklet növelése

Denaturáció magyarázata 1. Reverzibilis denaturáció: A denaturáció során a fehérje hidrátburkát elvonja a denaturáló hatás. Ilyenkor csak másodrendű kölcsönhatások alakulnak ki. Ezek hígítás hatására megszűnnek, a folyamat visszafordítható.Reverzibilis denaturáció

Denaturáció magyarázata 2. Irrerzibilis denaturáció Nehézfémsók: környezetszennyezés Hőmérséklet emelés Szerves oldószer: környezetszennyezés pH eltolódás: környezetszennyezés

Denaturáció magyarázata 3.

Fehérje oldat: kolloid oldat Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: fajlagos felület, adszorpció, szolvatáció, hidratáció, duzzadás szol, gél állapot denaturáció, koaguláció ­reverzibilis ­irreverzibilis

Fehérjék csoportosítása 1. A. Fehérjék összetétele alapján:  Egyszerû fehérje (Csak aminosavakat tartalmaz. Pl.: amiláz, hiszton, keratin, kollagén)  Összetett fehérje: Proteidek. –Glikoproteidek: Pl.: a nyál mucinja, minden MHC fehérje, vércsoportfehérjék –Lipoproteidek: Vérplazma lipidszállító fehérjéi, membrán fehérje. –Nukleoprteid: NAD, NADP, FAD, Koenzim-A. tartalmú fehérjék –Foszfoproteid: Pl.: Kazein (a tej tartalék fehérjéje) –Metalloproteid: Pl.: citokrómok (Fe 2+,3+ ), hemoglobin (Fe atom). –Kromoproteid: Színt okozó csoportokkal rendelkeznek. Pl.: a pálcikák rodopszinja.

Fehérjék csoportosítása 2. Szerkezeti (struktúr) fehérjék Enzimfehérjék Immunfehérjék Szállító (transzport fehérjék) Szabályozó (regulációs) fehérjék Hormon fehérjék Mozgató fehérjék Tárolófehérjék

Vége