A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája
A fehérjék biológiai jelentősége 1. a test felépítése (pl.: kollagén a kötő és támasztó szövetekben) a sejtek, szervezet működését szolgáló enzimatikus működés bizonyos anyagok szállítása (a vér globulinjai, és albuminjai, hemoglobin)
A fehérjék biológiai jelentősége 2. védekező, immunológiai működés (immunglobulinok) szabályozó működés (információ felszabadítás a DNS-ről, pl.: hisztonok, regulációs fehérjék) ingerfelvevő feladat a sejtmembránban (receptorok)
A fehérjék biológiai jelentősége 3. hormonfehérjék (inzulin) mozgatófehérjék (miozin, aktin, stb.) tárolófehérjék (tej kazeinje)
A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 1. A fehérjéket 20 féle aminosav építi fel, mind L sztereoizomer Általános felépítésük: -aminosavak Ikerionos szerkezet Csoportosításuk: Az R- lánc alapján Apoláris aminosavak Semleges poláris aminosavak Gyengén savas-lúgos aminosavak Erősen savas-lúgos aminosavak
A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 2. Apoláris aminosavak Semleges poláris aminosavak
A fehérjék felépítő egységei: az aminosavak 3. Gyengén savas-lúgos aminosavak Erősen savas-lúgos aminosavak
Aminosavak kapcsolódása: Peptid kötés 2 aminosav kapcsolódása: Dipeptid 10-nél több aminosav kapcsolódása: Polipeptid 100 fölött:Fehérje Peptid kötés szerkezete: Delokalizált elektronrendszer
Fehérjék szerkezete Elsődleges szerkezet: Aminosavak kapcsolódási sorrendje Másodlagos szerkezet: A polipeptid lánc konformációja Harmadlagos szerkezet: A fehérje három dimenziós szerkezete Negyedleges szerkezet: Az összetett fehérje szerkezete Elsődleges szerkezet: ¤Aminosavak szekvenciája, N és C terminális ¤Fajlagosság fogalma ¤Mutáció kialakulása
Másodlagos szerkezet Kétféle téralkat lehetséges: -hélix -lemez Merev peptid kötések -hélix -lemez
Fehérjék harmadlagos szerkezete
Harmadlagos szerkezetet stabilizáló kötések
Néhány fibriális fehérje felépítése, feladata Kollagén Keratin Fibroin
Negyedleges szerkezet Több fehérje egységből álló makromolekulák szerkezete Példák a negyedleges szerkezetekre: hemoglobin riboszóma immunglobulinok
Fehérje kimutatási reakciók
Biurett próba Xantoprotein próba
Reverzibilis, irreverzibilis denaturáció Reverzibilis (visszafordítható) denaturáció: Könnyûfém sók (I. és II. csoport sói, vagy alkáli- és alkáliföldfém sók): NaCl Ammónium-szulfát Híg alkohol oldat Mechanikai hatások (hosszas rázogatás) Irreverzibilis (visszafordíthatatlan) denaturáció: Nehézfém sók (A d és p mezõ fémionjainak sói): Réz- szulfát Kémhatás változás Szerves oldószerek Hõmérséklet növelése
Denaturáció magyarázata 1. Reverzibilis denaturáció: A denaturáció során a fehérje hidrátburkát elvonja a denaturáló hatás. Ilyenkor csak másodrendű kölcsönhatások alakulnak ki. Ezek hígítás hatására megszűnnek, a folyamat visszafordítható.Reverzibilis denaturáció
Denaturáció magyarázata 2. Irrerzibilis denaturáció Nehézfémsók: környezetszennyezés Hőmérséklet emelés Szerves oldószer: környezetszennyezés pH eltolódás: környezetszennyezés
Denaturáció magyarázata 3.
Fehérje oldat: kolloid oldat Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: Kolloid oldatok jellegzetes tulajdonságai: fajlagos felület, adszorpció, szolvatáció, hidratáció, duzzadás szol, gél állapot denaturáció, koaguláció reverzibilis irreverzibilis
Fehérjék csoportosítása 1. A. Fehérjék összetétele alapján: Egyszerû fehérje (Csak aminosavakat tartalmaz. Pl.: amiláz, hiszton, keratin, kollagén) Összetett fehérje: Proteidek. –Glikoproteidek: Pl.: a nyál mucinja, minden MHC fehérje, vércsoportfehérjék –Lipoproteidek: Vérplazma lipidszállító fehérjéi, membrán fehérje. –Nukleoprteid: NAD, NADP, FAD, Koenzim-A. tartalmú fehérjék –Foszfoproteid: Pl.: Kazein (a tej tartalék fehérjéje) –Metalloproteid: Pl.: citokrómok (Fe 2+,3+ ), hemoglobin (Fe atom). –Kromoproteid: Színt okozó csoportokkal rendelkeznek. Pl.: a pálcikák rodopszinja.
Fehérjék csoportosítása 2. Szerkezeti (struktúr) fehérjék Enzimfehérjék Immunfehérjék Szállító (transzport fehérjék) Szabályozó (regulációs) fehérjék Hormon fehérjék Mozgató fehérjék Tárolófehérjék
Vége