10. rész :Táplálékunk összetevői 10.5. Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

A vitaminok és ásványi anyagok hatása az emberi szervezetre !
Táplálkozási alapfogalmak
Étrend-kiegészítő.
Alap Termékek.
A napsugárzás jótékony hatásai:
„Ez az icike-picike mind megette!”
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
Testünk építőkövei: A vitaminok
Táplálékok,tápanyagok
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Zöldségnövények fortifikálása
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
Mese a tejről.
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
Biogazdálkodás. Maga az elnevezés országonként változik (organikus, ill. szerves, biológiai, ökológiai stb.), lényegében azonban ugyanazt jelenti: olyan.
One Line One Team One Vision USA, 2008 Egészség Anyagi biztonság.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
A helyes táplálkozás.
Tápelemek hiánytünetei
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
A vitaminok és az ásványi sók (II)
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
A kalcium és a magnézium
Egészséges Táplálkozás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Lucerna (Medicago sativa)
Táplálkozási ismeretek II.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Az Őrség. Az Őrségről általánosságban Vas megye délnyugati szegletében helyezkedik el Látnivalókban és természeti kincsekben gazdag tájegység Nevét onnan.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Mikroelemek.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
TIENS KANGLI.
Előadás másolata:

10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz

6. Létfontosságú ásványi anyagok

Testtömegünkből csak 3 kilogrammot alkotnak az ásványi anyagok. Két és fél kiló van csontjainkban, a többi más szerveinkben, testnedveinkben feloldottan. Közülük egyesek grammnyi mennyiségben találhatók, ezek a makroelemek; a kisebb mennyiségben előforduló ásványi anyagok a nyomelemek, mert csak nyomokban fordulnak elő.

Az ásványi anyagok befolyásolják az enzimek, vitaminok, hormonok működését. Az ásványi anyagok szervezetünkben pozitív és negatív elektromos töltésû részecskék formájában vannak jelen. Rendkívül kicsinyek, fürge mozgásúak, testünkben mindenhova gyorsan el tudnak jutni.

Ahhoz, hogy mentálisan és fizikailag egészségesek maradjunk- szervezetünknek a normális működéshez több ún. „makroelemre”(nátrium, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas), és minimális mennyiségben előforduló „nyomelemre” (réz, króm, szelén, kobalt, cink, jód, fluor) van szüksége.

Ásványi anyag források

Táplálkozási szokásaink egyik fő hibája, hogy nagyon sok konyhasót fogyasztunk, ezzel szemben a cink, a vas és a kálcium általában hiányzik étrendünkből. Az ásványi anyagok a növények révén elsősorban a földből származnak, a kimerült talaj egy idő után ásványi anyagban szegénnyé válik.

Legismertebb ásványi anyagok és élettani szerepük: A nátrium – az asztali só – a legtöbb feldolgozott ételben megtalálható. Szabályozza a folyadékháztartás egyensúlyát és a pulzust; támogatja az izomműködést és az idegrendszert.

Átlagban 10 gramm (két kávéskanálnyi) sót fogyasztunk naponta, noha szervezetünk csak kb. 1 grammot igényel !!!

A kalcium erősíti a csontokat és nélkülözhetetlen a sejtek, az izmok és az idegrendszer funkciói és a véralvadási folyamat számára. Elsősorban a tejtermékekben, valamint a zöld, leveles zöldségekben és szézámmagban található meg.

A foszfor a legtöbb ételben megtalálható, főleg a halban, baromfihúsban és tejtermékekben. Fontos alkotóeleme a csontozatnak, fogszöveteknek, segít a testnedvek karbantartásában.

A magnézium megtalálható a halban, teljes értékű (hántolatlan) gabonákban, tejben, szójában, diófélékben.. Élettani szerepe: egészséges csontok, fogak, izmok és idegrendszer

Káliumforrás: citrusfélék, banán, hüvelyesek, teljes értékű gabonák. A kálium fenntartja a folyadékháztartás egyensúlyát, a szívműködésben és az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet.

A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek!