2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Advertisements

Pár szó a digitalizálásról
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
Az adatábrázolás, adattárolás módja a számítógépekben
Bevezetés az informatikába
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
Készítette: Szabó Zénó
Algoritmus és adatszerkezet Tavaszi félév Tóth Norbert1.
(MY)SQL MEGJEGYZÉSEK. MYISAM VS. INNODB  A MySQL-ben többféle tárolási motor is használatos: MyISAM, InnoDB  A régebbi verziókban a MyISAM alapértelmezett,
Bevezetés az informatikába
Bevezetés az informatikába
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Szöveg egységei, gépelés
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig
Webdesign I - Oldaltervezés
Szövegszerkesztés az MS Word 2007-ig Szövegformázás.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TERVEZŐ PÁLYAMŰ TELEFON KONZULENS.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Az autizmusról É l e t e m a s p e r g e r - s z i n d r ó m á v a l.
A szövegszerkesztés alapjai
Vizuális és web programozás II.
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
1 INFORMATIKA III. alkalom október ELŐADÓ Jogi informatika - alapok.
A szövegszerkesztés alapjai
Karakterek ábrázolása
Informatika.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Készítette: Szabó Zénó
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Zentai László: Térképészet
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) Ennek megfelelően a sorok elválasztás.
Karakter kódolás Összeállította: Kovács Nándor Felhasznált irodalom:
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Az információ és kommunikáció technológiája
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
A szövegszerkesztés elmélete
Informatika 7. Készítette: Kmecs Viktória Harmath Zsolt.
Szövegszerkesztés.
Szerver oldali programozás 3. Előadás Tananyag: PHP string-kezelő függvények Lénárt Anett mérnöktanár - PTE PMMIK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Web-programozás Lénárt Anett egyetemi adjunktus - PTE PMMK Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék 2. Előadás Tananyag: A HTML nyelv meta elemei.
Szövegszerkesztés Középszint: 60 perc, 40 pont Emelt szint: komplex feladat részeként (60 perc 30 pont)
Műszaki szerkesztés a könyv megtervezése és elkészítése, ill. ennek irányítása végleges szöveg elkészülésétől kezdve a nyomdába küldésig a kézirat tipografizálása.
Egyszerű szövegszerkesztés
C Programozási alapok.
A bináris jelrendszer és az ASCII kód
Karakterek, bekezdések formázása
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Információ.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Szoftverek fajtái, rendszer- és felhasználói szoftverek
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
ASCII kódtáblázat. Kódtáblázat Már a múlt század végén rájöttek arra, hogy a számolást megkönnyítő eszközök alkalmasak szövegek feldolgozására.(emlékezetek.
27. óra Kódolás, Dekódolás.
Az információ és mérése, számítógépek csoportosítása
Számábrázolás.
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Csernoch Mária Adatábrázolás Csernoch Mária
Adat- tárolás.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
INFORMATIKA 2. alkalom -1. rész november 18. Gyakorló 001.
INFORMATIKA 2. alkalom -1. rész október 6. Gyakorló 001.
Előadás másolata:

2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek tervezésével kapcsolatosan szokás említeni. Jelentése: típusokkal írni (a 16. sz. óta ismert kifejezés) A weboldalakon alkalmazandó sok szabály nagy része a nyomdászat régi szabályai közül került át.

A régi nyomdász egyben tipográfus is volt A nyomdász felelt az oldalak kialakításáért, amihez ismernie kellett az évszázadok alatt kialakult szabályokat, melyekkel: -szép, esztétikus -jól olvasható, -áttekinthető kiadványok születhettek meg. Ez az elsődleges fő cél a kiadványok szerkesztésekor.

Jeles személyek Akik a nyomdászat mesterségét és a tipográfia művészetét űzték Magyarországon: Misztótfalusi Kis Miklós Kner Izidor Kner Imre Tevan Andor Két további személy, a legutóbbi kor két kiemelkedő tipográfusa Magyarországon: Haiman György ( ) Virágvölgyi Péter ( )

Virágvölgyi Péter: A tipográfia mestersége számítógéppel A számítógépek elterjedésével a tipográfia a hagyományos szakmai területen kívül került, s már a legegyszerűbb szövegszerkesztő program használata esetén is számos tipográfiai döntést kell hozni. Ez a kézikönyv a számítógépes tipográfia tankönyve, melyben természetes módon a tradicionális, évszázados ismeretek és a legújabb fogalmak egyforma hangsúllyal vannak jelen. Olyan ismereteket közöl, amiket a szövegszerkesztő vagy tördelőprogramok leírásán túl tudni kell ahhoz, hogy kulturált tipográfiai formába tudjuk önteni szövegeinket. A kötetet irodalomjegyzék, fogalommagyarázatok, angol - magyar szószedet és tárgymutató egészíti ki.

„A fedett és üresen maradó részek együttes hatása érvényesül a művekben!” A nem fedett részek legalább annyira fontosak, mint a fedettek; így keletkezik az egész! betű + betűköz = szó szó + szóköz = sor sor + sorköz= hasáb (szövegtömb,szövegfolt) hasáb + hasábköz + margó = oldal A fehér terület tipográfiai jelentősége!

A tipográfia elemei -betűk *, számjegyek, írásjelek -a fentiekből létrehozott szövegfoltok -képek, grafikák, díszek vonalak a 12 % ! : dzs − 

A betű lehet: -Informatív; -Díszes; -Közömbös; -Vonzó; -Hivatalos; -Személyes A szg.-en használatos jelkészletek (fontok) jelentős része nem is betűket tartalmaz, emiatt nevezzük őket inkább jeleknek. Informatikus megközelítésben pedig karaktereknek. A kép lehet: -Fénykép -Rajz (árnyalatos, vonalas) -Embléma -Ábra -Grafika -Folyamatábra -Művészi grafika (fekete-fehér, vonalas, folt hatású) A szöveg és kép által létrehozott folthatás nem ugyanaz, a szövegfolt küllemében általában nem hordoz információt (kivétel: kaligramma, ASCII-art). A kép azonnali hatású: azonnal közöl információt és vált ki érzelmet.

A karakterek tárolása A karakterek egy kódtábla elemei, kódtábla szükséges a szövegek számítógépen történő tárolásához. ASCII kódtábla ( American Standard Code for Information Interchange): - 8 bites, 256 féle különböző jele tárolható, - a legkisebb tárolható szám: 0, a legnagyobb tárolható szám nem tartalmaz magyar ékezetes betűket - sajnos nem STANDARD, mint ahogyan a nevében van -

ASCII kódtábla elemei

Á, á É, é Í, í Ó, ó Ö, ö Ő, ő Ú, ú Ü, ü Ű, ű ASCII kódtábla elemei

UNICODE kódtábla (ejtsd: junikód): - 16 bites, elemből áll, - a legkisebb tárolható szám: 0, a legnagyobb tárolható szám minden nemzetállammal rendelkező népcsoport karaktereit tartalmazza - UTF-8: a karakterkódolás algoritmusa - az UTF-8 változó hosszúságú kódolással (1–6 byte) képezi le a Unicode karaktertáblát - 1 byte-on tárolt kódjai az ASCII-nak felelnek meg -

Néhány példa arra, mikor a szövegek képi elemekké válnak (James Joice)

Gramofon – írógéppel készült karakterekből

művészet technika Ma már léteznek olyan programok, melyek karakterekből fel tudnak építeni egy megadott képet.