Regionalitás az előadóművészetben Három esettanulmány Retkes Attila igazgató, PhD hallgató Kulturális Elemző Intézet – Budapest Széchenyi Egyetem RGDI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A Pannon Filharmonikusok. 200 éves tradíció – XXI. századi lendület A Pannon Filharmonikusok alkotó művészeti közösséget 1811-ben alapította Lickl György.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Könyvtári és Informatikai Szövetség
AZ ALKOTÓHÁZAK, KÉZMŰVES MŰHELYEK SZEREPE A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A VIDÉKFEJESZTÉSI FOLYAMATOKBAN Zalaegerszeg, április 8.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Önkormányzatok turisztikai feladatai
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Széchenyi István Egyetem, Győr
KOMMUNIKÁCIÓS DILEMMÁK ÉS MEGOLDÁSOK A Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztítási Program tapasztalatai alapján március 17.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
TURIZMUS, KIÁLLÍTÁSOK Egyházi könyvtárak a 21. század elején EKE konferencia Budapest, OSZK március 25.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
AZ ITD HUNGARY ZRT. ÉS AZ ENTERPRISE EUROPE NETWORK VÁLLALKOZÁSOKAT TÁMOGATÓ TEVÉKENYSÉGEI Pólus Program Információs Napok 2009.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Új innovatív beszerzési modellek (PcP – Pre-Commercial Procurement) és alkalmazásuk Fenntarthatóság és energiahatékonyság a közbeszerzési eljárásban Miskolc,
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése ÉMOP 1. Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
Közösségszervezés BA.
A magyarországi K+F politika
Európai pénzügyi intézményrendszer
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
A határtérség.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
roma integrációs modellek a közös sikerekért
Proj_men_nazs_1 Nagy Zsolt
Európai Uniós ismeretek
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Lorem ipsum.
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Regionalitás az előadóművészetben Három esettanulmány Retkes Attila igazgató, PhD hallgató Kulturális Elemző Intézet – Budapest Széchenyi Egyetem RGDI – Győr Győr, október 14.

Bevezetés – Az előadás tartalma A kultúra fogalma és három legfontosabb területe A kultúra finanszírozásának társadalmi haszna Makroszint: az állam szerepe az előadóművészetek finanszírozásában A művezető állam, a menedzser állam, a mecénás állam és a rásegítő állam A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) és a Nemzeti Kulturális Alap Mikroszint: települési önkormányzatok,vállalatok, civilszervezetek és magánszemélyek szerepe Mezzo-szint: regionalitás az előadóművészetben 1. esettanulmány: a Művészetek Palotája és az International Visegrad Fund 2. esettanulmány: a Szegedi Szabadtéri Játékok és a regionális turizmus 3. esettanulmány: a Pannon Filharmonikusok regionális szerepvállalása

A kultúra fogalma és három legfontosabb területe Kultúra: a civilizációhoz hasonló, sokféle kontextusban használható fogalom A szakirodalomban használt definíciók száma meghaladja a százat Szűkebb értelemben a művelődést, a művészeteket foglalja magában Kulturális politika: az egyes kulturális ágazatok közegében ható, arra irányuló ágazati szakpolitika A kultúra három fő területe: művészetek, közgyűjtemények, közművelődés Művészetek: színház-, zene- és táncművészet, irodalom, képző- és iparművészet, határterületek Közgyűjtemények: könyvtár, levéltár, múzeum Közművelődés: minden, ami az egykori művelődési házak funkcióját felváltotta Film és média: sajátos helyzetű ágazatok, csak részben tartoznak a kultúrához

A kultúra finanszírozásának társadalmi haszna „A kultúrát stagnáló vagy romló előállítási, viszont progresszív fogyasztási hatásfok jellemzi, amiből következően a kultúra fenntartható hidat képezhet a jövőbe azáltal, hogy javítja a fogyasztás hatásfokát, azaz az egységnyi fogyasztással elérhető boldogságot, jól-létet” (Jánossy Dániel, Állami Számvevőszék Kutató Intézete, 2010) Kulturáltabb társadalom = hatékonyabb gazdasági növekedési potenciál Kulturáltabb társadalom = növekszik a fenntartható fejlődés esélye A művészetek a pozitív megítélésű szenvedély-javak körébe tartoznak Mindezek alapján indokolt, hogy a közszféra szerepet vállaljon a kultúra, s ezen belül az előadóművészetek finanszírozásában. Ennek módja és mértéke azonban országonként eltérő

Makroszint: az állam szerepe az előadóművészetek finanszírozásában Az előadóművészet stagnáló termelékenységű ágazat, mert az élőmunka súlya különösen nagy, a technológia szerepe pedig alárendelt Emiatt bekövetkezik a „költség-kór” jelenség: a munkaintenzív előadó- művészetben az egységnyi inputra eső output nem képes növekedni, a költségek viszont együtt nőnek a progresszív szektorokéval A színházi és táncelőadások, hangversenyek jegyárai nem emelhetők egy bizonyos szint fölé, mert kiszorítanák a kultúra iránt őszintén érdeklődő vásárlókat, és a kultúra egy szűk csoport luxuscikkévé válna Ez a folyamat a kultúra további felhígulásához, kommercializálódásához vezetne Veszély: az előadóművészetek közfinanszírozás nélkül elveszíthetik civilizációs funkciójukat

A művezető, menedzser, mecénás és rásegítő állami támogatási modell Művezető állam: tipikusan ilyen volt a szovjet típusú kulturális politika. Az alkotástól a befogadásig az állam minden folyamatot szoros ellenőrzés alatt tart Menedzser állam: az állam elismeri a kultúra függetlenségét, de közben tulajdonosként kiterjedt kulturális intézményhálózatot tart fenn Mecénás állam: brit modell, amely fokozatosan a kontinensen is terjed. Az állam nem tart fenn kulturális intézményeket, de mecénásként, elkülönített pénzalapok létrehozójaként részt vesz a finanszírozásban Rásegítő állam: az Egyesült Államokra jellemző, Európában nehezen alkalmazható modell. Az állam túlnyomórészt adókedvezmények útján, közvetve támogatja a kulturális életet.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap szerepe 1. kormányzati feladat: állami fenntartású intézményeknek nyújtott támogatás, valamint rendszeres működési támogatás helyi önkormányzati és egyéb, nem állami fenntartású kulturális intézmények számára 2. kormányzati feladat: helyi önkormányzat részére lakosságarányosan nyújtott, kulturális célú normatív támogatások 3. kormányzati feladat: a központi költségvetés lemondása bizonyos adókról a közhasznúnak elismert kulturális tevékenységek javára (aránya elenyésző) Nemzeti Kulturális Alap: 1993-ban létrehozott, elkülönített állami pénzalap, amely szakkollégiumi rendszerben, pályázati úton nyújt támogatást. Pénzügyi automatizmus nyomán évente újratermelődő vagyontömeget oszt szét Közalapítványok: megszüntetésük folyamatban van, így a jövőben nem vesznek részt a kultúrafinanszírozásban

Mikroszint: települési önkormányzatok, vállalatok, civilszervezetek és magánszemélyek Megyei és települési önkormányzatok: jelenleg még kulturális intézmény- fenntartók, de az új Önkormányzati Törvény 2012-től ezt a feladatot elvonja A települési önkormányzatok pályázati alapok működtetésével, infrastruktúra- használattal és más módokon is támogathatják az előadóművészeteket Termelő vagy szolgáltató vállalatok elsősorban szponzorként, illetve mecénásként vesznek részt az előadóművészetek finanszírozásában. Az ehhez kapcsolódó adókedvezményeket részlegesen megteremti a 2008-ban elfogadott, 2011-ben módosított előadóművészeti törvény Civilszervezetek és nonprofit gazdasági társaságok gyakran vesznek át kulturális közfeladatokat az államtól vagy az önkormányzattól. Magánszemélyek az SZJA 1 százalékának felajánlásával, művészeti szolgáltatások vásárlásával, közvetlen vagy közvetett támogatással vehetnek részt az előadóművészetek finanszírozásában

Mezzo-szint: regionalitás az előadóművészetben Az Európai Unióhoz való csatlakozás (2004) után a magyarországi kulturális intézményekben is felértékelődött a regionalitás szerepe Az EU a kulturális élet, a művészeti kezdeményezések finanszírozását tagállami hatáskörben hagyta, de mégis vannak közösségi kezdeményezések: pl. a Kultúra és Kultúra program, illetve az Európa Kulturális Fővárosa projekt Közösen finanszírozott nemzetközi koprodukciók épülhetnek a regionális együttműködésre (ld. az 1. esettanulmányt, Művészetek Palotája) Egy kulturális rendezvény döntő szerepet játszhat a regionális turizmus fejlesztésében (ld. a 2. esettanulmányt, Szegedi Szabadtéri Játékok) Egy megyei jogú városban működő művészeti együttes gondosan felépített szakmai tervvel regionális jelentőségre tehet szert (ld. a 3. esettanulmányt, Pannon Filharmonikus Zenekar)

A Művészetek Palotája és az International Visegrad Fund Művészetek Palotája: Magyarország első „valódi” hangversenyterme, illetve multifunkcionális kulturális tér. Épült: , megnyitó: március 16. Évente átlagosan esemény, komoly nemzetközi tekintély Építészeti adottságai, technikai felszereltsége, valamint művész- és repertoár- politikája alkalmassá teszi arra, hogy ne csak lokális (magyarországi), hanem regionális igényeket is ki tudjon elégíteni A nemzetközi koprodukciókra való törekvés már a Művészetek Palotája es stratégiájában is megjelent, majd a es stratégiában már prioritás 2011-ben koprodukciós osztályt hoznak létre, kifejezetten az ilyen projektek koordinálására Lehetséges együttműködő partnerek: Debrecen, Pécs, Pozsony, Bécs, Prága, Zágráb, Ljubljana, Varsó, Kijev, Bukarest, Belgrád kulturális intézményei

A Művészetek Palotája és az International Visegrad Fund Az International Visegrad Fund a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák kormány megegyezése alapján jött létre 2000-ben. Adminisztratív székhelye: Pozsony. Célja a szorosabb együttműködés fejlesztésének, a kölcsönös kötelékek megerősítésének és az országok európai integrációjának támogatása. Az alapítvány költségvetése legalább 2 millió euró évente. Az International Visegrad Fund rendszeresen, az Európai Unió intézményeihez viszonyítva jelentősebb arányban támogat kulturális aktivitásokat : New Orleans Visegrád Swingfesztivál a Művészetek Palotájában. Az ötlet lényege: a hagyományos New Orleans-i jazz-stílusokat magyar, szlovák, cseh és lengyel zenészek szólaltatják meg 2011: a Jazz Showcase elnevezésű tehetségbörze kibővül. A magyar fiatalok mellett szlovák, cseh és lengyel tehetségek is bemutatkoznak a Művészetek Palotájában. A projekt támogatója az International Visegrad Fund

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a regionális turizmus Szegedi Szabadtéri Játékok: Magyarország legrégebbi fesztiválja, 1931-ben rendezték meg először a Dóm téren Gazdasági teljesítményében az országos átlagot mind a helyárat, mind a jegybevételi arányt tekintve háromszorosan meghaladja Szabadtéri színházként kulturális missziót teljesít, de a nézői elvárásoknak megfelelően nyitott a szórakoztató zenés színjátszás (operett, musical) felé A Szabadtéri Játékok Szeged első számú turisztikai attrakciója (ld. Turizmus Bulletin, 2010) A látogatók több mint kétharmada nem Szegedről érkezik, ugyanakkor a regionalitásnak (Szerbia, Románia és a többi szomszédos ország) sokáig nem volt meghatározó szerepe. Ennek jelentőségét 2009-ben kezdték felismerni 2006 és 2009 között a játékokat szervező nonprofit kft. kérdőíves kutatásokat végzett, amelyek tapasztalatait turisztikai szakemberekkel együtt értékelték

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a regionális turizmus A kutatás kiterjedt a látogatók területi-települési besorolására, szocio-kulturális jellemzőire, információs hátterére, motivációira, a látogatás formájára (társas közegére), illetve a játékok különböző dimenzióival kapcsolatos elégedettségre Ennek alapján határozták meg azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeket 2011-től célzottan használnak Döntő kérdés az utazásszervezés, a Szegeden töltött vendégéjszakák száma, illetve az egy látogatóra eső átlagos költés, azaz addicionális kiadás összege A Szegedi Szabadtéri Játékok hármas funkciója: kulturális intézmény, turisztikai látványosság és vállalkozásfejlesztési projekt Új kooperációk kiépítése zajlik utaztatással foglalkozó szervezetekkel, a városvezetéssel, helyi szálláshely-szolgáltatókkal és vendéglátókkal Cél: a Szegedi Szabadtéri Játékok gazdasági értelemben is regionális jelentőségének megteremtése

A Pannon Filharmonikusok regionális szerepvállalása Pécsett éppen 200 éve, 1811-ben alapítottak szimfonikus zenekart - ez volt az első ilyen kísérlet a mai Magyarország területén 1984-ig a zenekar amatőr-félamatőr státuszban működött 1984-ben tanácsi (a rendszerváltás után: önkormányzati) fenntartású intézményként vált hivatásos együttessé 2003: az intézmény gyökeres megújulásának kezdete; intézményi, művészeti és szervezeti innováció Az innováció elemei: egyéni teljesítményértékelés, kreatív egyedi projektek létrehozása, egy hangversenyzenekar és egy kamara-szimfonikus zenekar elkülönítése Új menedzsment, világos szerepkörök: igazgató, zeneigazgató, zenekari titkár, programmenedzser, kommunikációs menedzser 2004-től a hangversenyzenekar Pannon Filharmonikusok néven működik – ezzel is jelezve, hogy szerepvállalása többé nem korlátozódik Pécs területére

A Pannon Filharmonikusok regionális szerepvállalása 2004: önálló bérleti sorozat meghirdetése Kaposváron és Szekszárdon 2005: önálló bérleti sorozat meghirdetése Eszéken (Horvátország) Fellépések a Bécsi Filharmonikusok koncertsorozatában (Konzerthaus Wien), a Zágrábi 23. Kortárszenei Biennálén és az 1956-os megemlékezések bécsi zárókoncertjén (Stephansdom) 2006: önálló budapesti bérleti sorozat meghirdetése (Művészetek Palotája) 2009: szoros együttműködés kialakítása a Filharmónia Dél-Dunántúli Hangversenyrendező Nonprofit Kft.-vel, amelynek tevékenysége ugyancsak regionális Hanglemez-felvételek készítése nemzetközi terjesztésben 2010: Az Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik legfontosabb szereplője a Pannon Filharmonikusok 2011: az újonnan nyílt Kodály Központ rezidens zenekara a Pannon Filharmonikusok

Regionalitás az előadóművészetben – Győr, Köszönöm megtisztelő figyelmüket. További információk és kutatások a témában: Retkes Attila Kulturális Értékteremtő Kft. (Kulturális Elemző Intézet) H-1037 Budapest, Fergeteg utca