Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
11. évfolyam Rezgések és hullámok
Advertisements

Mozgások I Newton - törvényei
Munka és energia.
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Környezeti és Műszaki Áramlástan I. (Transzportfolyamatok I.)
A Newtoni dinamika A tömeg és az erő Készítette: Molnár Sára.
I S A A C N E W T O N.
Speciális erők, erőtörvények
Mozgások Emlékeztető Ha a mozgás egyenes vonalú egyenletes, akkor a  F = 0 v = állandó a = 0 A mozgó test megtartja mozgásállapotát,
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton mechanikája gravitációs elmélete
Newton törvényei.
Mi alapján hasonlítunk össze két erőt?
Cms Ütközések leírása tömegközépponti rendszer segítségével.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
11. évfolyam A rezgő rendszer energiája
Az erő.
Az erő.
A tömeg.
Összefoglalás Dinamika.
Légköri dinamika A légkörre ható erők - A centrifugális erő
I. Törvények.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
11. évfolyam Rezgések és hullámok
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Az erő.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Az erőtörvények Koncsor Klaudia 9.a.
Differenciálegyenletek
Legfontosabb erő-fajták
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A tehetetlenség törvénye. A tömeg
Munka.
A harmonikus rezgőmozgás származtatása
Merev test egyensúlyának vizsgálata
Pontszerű test – kiterjedt test
Fizika összefoglaló Egyenes vonalú egyenletesen változó mozgás
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
A legismertebb erőfajták
A MECHANIKA MEGMARADÁSI TÖRVÉNYEI
Erőhatás, erő -Az erő fogalma-.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebessége.
Lendület, lendületmegmaradás
A NEHÉZSÉGI ÉS A NEWTON-FÉLE GRAVITÁCIÓS ERŐTÖRVÉNY
Különféle erőhatások és erőtörvények
A fizikában minden olyan változást, amely időben valamilyen ismétlődést mutat, rezgésnek nevezünk. Ha a csavarrugóra felfüggesztett testet, a rugó hossztengelyének.
DINAMIKA (ERŐTAN) Készítette: Porkoláb Tamás. A TESTEK TEHETETLENSÉGE Miben mutatkozik meg? -Nehéz mozgásba hozni, megállítani a testeket – „ellenállnak”
Mechanikai rezgések és hullámok
Tömeg és erő Galileo Galilei ( ) Sir Isaac Newton ( )
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Newton II. törvényének alkalmazása F=m*a
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
PERDÜLET NAGY NORBERT I₂.
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Az erőhatás és az erő.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
11. évfolyam Rezgések és hullámok
AZ ERŐ FAJTÁI.
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Harmonikus rezgőmozgás. FOGALMA A rugóra függesztett testet, ha egyensúlyi helyzetéből kimozdítjuk, akkor két szélső helyzet között periodikus mozgást.
Az erő fajtái Aszerint, hogy mi fejti ki az erőhatást, beszélhetünk:
Lendület, lendület-megmaradás törvénye. 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet.
Előadás másolata:

Ütközések Ugyanazt a két testet többször ütköztetve megfigyelhető, hogy a következő összefüggés mindig teljesül: Például a 2-szer akkora tömegű test sebességváltozásának a nagysága mindig fele akkora mint a másik test sebességváltozásának a nagysága bárhogyan is ütközzenek össze.

Impulzus vagy lendület Egy test lendülete a tömegének és sebességének szorzata. A természetben lezajló folyamatok nem változtatják meg a bennük résztvevő testek lendületeinek az összegét. Ez a lendületmegmaradás törvénye.

Tömegközéppont Szimmetrikus, homogén anyagból készült test tömegközéppontja a szimmetria középpont. Súlyzó alakú test tömegközéppontja a két golyót összekötő egyenesen van, annyiszor közelebb a nagyobb tömegű golyóhoz ahányszor a golyó tömege nagyobb mint a másiké. Ha a test alakját is figyelembe vesszük, a lendületét a tömegének és a tömegközéppont sebességének a szorzata adja.

Newton I: Egy test sebességváltozásának oka mindig egy másik test, amivel kölcsönhatásba kerül. Kiterjedt test esetén a tömegközéppont sebességére igaz. Newton első törvénye a valódi mozgások vizsgálatánál általában teljesül, ha jól választjuk meg a vonatkoztatási rendszert, amihez képest a test mozgását, sebességét, sebességváltozását mérjük. Inerciarendszernek hívják azt a vonatkoztatási rendszert, amelyben teljesül Newton első törvénye. Az éppen gyorsuló vonat például nem ilyen.

Erő Newton II. Az erő a kölcsönhatás körülményeinek egyértelmű függvénye. Léteznek erőtörvények, és az azokkal kiszámolt erők összeg adja meg a test gyorsulását. A kölcsönhatás erősségét az általa okozott lendületváltozással jellemezzük. Ez a fizikai mennyiség az erő. Newton III. Erő, ellenerő, az impulzusmegmaradás következménye A kiterjedt testre ható külső erők a tömegközéppont gyorsulását szabják meg.

Erőtörvények: Rugalmas Gravitációs Közegellenállás Elektromos Mágneses Molekuláris Stb. Az erőtörvényekről jól-rosszul, részletesen, kevésbé részletesen bárhol lehet olvasni. Az erőtörvények közelítő formulák, amelyeket mérésekkel állapítanak meg.

Newton 2. törvénye egy differenciálegyenletet jelöl ki. Az ezt megoldó függvény a test hely-idő függvénye. A differenciálegyenlet numerikusan vagy algebrai úton oldható meg. x A mozgás neve, leírása, jelentősége, közelítések Milyen kölcsönhatások vannak, erőtörvények Mozgásegyenlet megoldása Eredmények: jellemzők, pálya, sebesség, gyorsulás Egy tetszőleges mozgás vizsgálatának sémája

Zuhanás a Földön Hajítások Bolygók mozgása Periódikus mozgások Rezgések, harmónikus rezgés, rezonancia Inga Körmozgás Csúszások Kiterjedt testek Egyensúly Forgás Gördülés Milyen mozgások lehetnek érdekesek?

Rezgőmozgás A legegyszerűbb rezgés a harmónikus erő (F=-Dx) hatására lezajló harmónikus rezgés, ami a dia esetében az x – tengely mentén történik. Az x-koordinátára vonatkozó differenciálegyenlet látszik a dián, illetve átrendezve.

A differenicál egyenlet megoldásának alakja

A súrlódás és közegellenállás miatt az amplitúdó általában csökken, csillapodó rezgés jön létre. Periódikus külső erő hatására a rezgő rendszer rezgésbe jön. A rezgések amplitúdója akkor maximális, ha a gerjesztés frekvenciája megegyezik a rezgő rendszer sajátfrekvenciájával. Ekkor beszélünk rezonanciáról. (Phet szim) Csatolt ingák: youtube, mágneses csatolt ingák