Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Lendület, lendület-megmaradás törvénye. 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Lendület, lendület-megmaradás törvénye. 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet."— Előadás másolata:

1 Lendület, lendület-megmaradás törvénye

2 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet vesznek, amikor lábukat előretartva hátradőlnek. A kerékpáros akkor is gurul, ha nem tekeri a pedált, tehát lendülete van. Fizikai értelemben: Egy testnek akkor van lendülete, ha mozog.

3 Def: A test tömegének és sebességének a szorzatával értelmezett fizikai mennyiség. Jele: I (impulzus, mozgásmennyiség) Kiszámolása: lendület = tömeg · sebesség I = m·v Mértékegysége: kg·m/s A lendület is vektormennyiség, tehát van nagysága és iránya. nagysága: kiszámolható iránya: a mozgás sebességének irányába mutat Gyak.: tk.:64. oldal. 1.,2. f.

4 Egymással ellentétes irányba haladó testek lendületének előjele ellentétes (+ illetve -) Tk.: 61. o. 1. ábra!!! Tk. 63. o. 6. f. Rendszer: több testből áll Zárt rendszer: olyan testekből álló rendszer, amelyik csak egymásra vannak hatással

5 2. Lendületmegmaradás törvénye Kísérlet: szétlökünk két kiskocsit Szétlökés előtt lendületek összege:… Szétlökés után lendületük összege:… Lendület-megmaradás törvénye: A kölcsönhatás előtti lendületek összege egyenlő a kölcsönhatás utáni lendületek összegével. Más megfogalmazásban: Zárt rendszer lendülete állandó.

6 Tk. 64. o. 8.f. Tk. 64. o. 3.f. Tk. 64. o. 4.f. Tk. 64. o. 6.f. Hf.: Tk. 64. o. 7.,8.f.


Letölteni ppt "Lendület, lendület-megmaradás törvénye. 1. Lendület Hétköznapi értelemben: A távolugró lendületet vesz, hogy messzebb ugorjon. A hintázó gyerekek lendületet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések