A drogfogyasztás okai - jelei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Nem várt terhesség. NEM VÁRT TERHESSÉG Pánikba essünk? -Megtartsuk vagy elvétessük? -Kitől kérjünk tanácsot? -Hová forduljunk?
Advertisements

– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
2012. szeptember 26. Kristály Lélekvédő Egyesület Előadó: Kálóczi Andrea.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
MELISSAN kapszula A stressz korunk népbetegsége A stressz fogalma a 30-as években Selye János kutatói munkássága nyomán vált ismertté. Selye azt vetette.
ESZTERGÁR LAJOS CSALÁD-ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ÉS KÖZPONT GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZER ÉRTÉKELÉSE 2015.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
John Sheridan BVetMed CVPM DMS MRCVS A Te praxisod, a Te karriered, a Te életed – gond van?
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dohányzás,nikotin függőség
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
FITLIFE BAY Fitness és Mozgásközpont
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselő feladata az
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Mayer József Budapest február 27.
Káros szenvedélyek: Drogok.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
Kábítószerfogyasztás
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A beteggé válás folyamata
HHR.
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Család és iskola Nevelés.
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Felhasználóképzés a kórházban
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Tehetségelméletek elméleti alapok a tehetséggondozáshoz.
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Céges értekezlet címe Előadó.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Az aktív korúak ellátására való jogosultság megállapítása
Előadás másolata:

A drogfogyasztás okai - jelei Készítette: Bali Boglárka

A drogfogyasztás okai Szociális minta Kortársak viselkedése Család hatása tapasztalt minták erős hatásúak.

A drogfogyasztás jelei A kábítószer-fogyasztás jeleit felismerhetjük, ha tudjuk, mire is kell figyelnünk, mit kell keresniük. A fogyasztó testileg-lelkileg a negatív irányban változik meg. Felbukkanhatnak ismeretlen, gyanús eszközök, tárgyak is a fogyasztónál.

Pszichés tünetek Szélsőséges hangulatingadozások idegesség, ingerlékenység, szorongás, a figyelem és a koncentrációs képesség zavara, feledékenység, indokolatlan fáradtság, a teljesítőképesség változásai, alvászavarok, a koordinációs képesség zavarai, a térbeli és időbeli tájékozódás zavara,

Testi tünetek beesett, szürkés arcszín, arcbőr elszíneződése, mély szemgödör, véreres szemek, szédülés, fejfájás, ismeretlen eredetű tűszúrások, véraláfutások, sebek, étvágytalanság, erős fogyás, gyomor- és bélműködési zavarok, szokatlan izzadás, libabőr, remegés bőrviszketés

Magatartásbeli változások kimaradozás, iskolakerülés, munkahelyi hiányzások, a tanulmányi eredmény hirtelen romlása, családon belüli kapcsolat megromlása, zárkózottság, elmagányosodás, új baráti kör, annak titkolása, régi barátok kerülése, túlzott költekezés, kölcsönkérés, pénz és egyéb értékek eltűnése a környezetben, ismeretlen eredetű pénzösszegek megjelenése,

saját maga és ruházata, környezete elhanyagolása, ápolatlanság, hazudozás, válaszok alóli kibúvás, logikátlan magyarázkodás illatszerek mértéktelen használata (elnyomja a drogok illatát), agresszív magatartás, eddigi érdeklődési kör, hobbi elhanyagolása,

Gyanút keltő használati tárgyak alufólia darabkák, levélmérleg, megégett kanál, öngyújtó, vatta, cigaretta filter, színes tabletták, cukordarabkák, gyógyszeres dobozok, üvegcsék, körömnyi színes papírdarabkák, ismeretlen eredetű folyadékok, zöldes színű, száraz növénydarabok, kézzel sodort cigaretták, injekciós felszerelés, üres vagy kitöltött orvosi vények (hamisítás) szemcseppentő, nyáron, melegben is hosszú ujjú ruhák viselése.

Milyen szervünk károsodhat még? Már egyetlen kipróbálásnak is nagyon komoly következményei lehetnek! Például a fertőzött tűvel terjedő HIV vírus, vagy a hepatitis (vírusos májgyulladás)

Szív és érrendszeri betegség, stroke, daganat, az abnormális szívritmustól egészen a szívinfarktusig. Fertőző betegségek: HIV fertőzés/AIDS, hepatitis(vírusos májgyulladás), Tüdőbetegségek Légzőszervrendszer megbetegedése: asztma, tüdőrák Immunrendszer gyengülése Az agy idegsejt-hálózatának átalakulása, pusztulása – viselkedés változás

Milyen 3 árulkodó jelre kell figyelni minden szenvedélybetegségeknél? 1. Változás: Amihez hozzászoktál, annak öröme lesz számodra a legfontosabb, és mindig meg akarod szerezni, hogy ne hiányozzon, mert az nem jó érzés. 2. Megszokás (tolerancia): Amit rendszeresen szedünk, ahhoz hozzászokik a szervezetünk és már egyre több kell belőle a korábbi jó érzéshez. 3. Ismétlődés: Már állandóan használod, mert mindig szeretnéd ezt a jó érzést. A körülötted élők is észreveszik ezt.

Pszichés tényezők Ez szinte mindig az örömhiány, amelyet egy kémiai anyag vagy egy viselkedésformával szeretnénk pótolni. Könnyű élvezetet jelentenek, gyorsan lehet megszerezni az örömöt. Az emberek(fiatalok még inkább) kevés erőfeszítéssel a leghamarabb akarnak a legnagyobb hatást elérni, a kockázatokkal nem törődve.

Társas pszichés tényezők Baráti – haveri csoportokban használva egyenrangúvá tesz és együtt könnyebb a szörnyű mellékhatásokat is elviselni. „ Betyárszellem” érvényesülése,

Drogambulanciák Az országban több helyen működnek, szolgáltatásaik között az alábbiak szerepelhetnek: általános tanácsadás és tájékoztatás a függőségekkel kapcsolatosan egyéni és csoportos terápiák kábítószer-fogyasztók és családtagjaik számára tanácsadás arról, hogyan csökkenthetők a droghasználat egészségügyi ártalmai kórházi kezelésbe irányítás (detoxikálás, gyógyszeres kezelések) rehabilitációs intézménybe irányítás az absztinencia fenntartását segítő utógondozás