A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pozsony 4. csoport feladata: mutassátok be Pozsonyt – története, fekvése, főbb látnivalók.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Készítette: Gondos Borbála
A Non-Profit teljesítménymérés problémái (mérési és fejlesztési lehetőség) Márkus Gábor CVS, PVM, TVM, igazgató Stúdium Kft. Oktatás és Projekt menedzsment.
Velence, a „víz városa”. Kialakulása: ◊Velence kialakulása egyaránt köszönhető a természetnek, illetve az ember munkájának, környezeti feltételeit viszont.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
HEREND MINT VILÁGMÁRKA VÉDELME MÁRCIUS 17.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A Honfoglalás. A Kárpát-medence a honfoglalás előtt  Római uralom vége  hun uralom  Attila halála  hun uralom   germánok uralma Kárpát-medence.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Izrael „történelem előtti” kora. 0. Mi az a „történelem előtti kor”? A zsidó történetírás Kr.e körül jelent meg Kánaánban:  Az éppen megszülető.
A Horthy-rendszer születése.  A békekonferencia ellenére a román hadsereg  folytatta az előrenyomulást Megszállta a Duna-Tisza közét  aug én.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Magyarország a két világháború között
HAZÁNK NÉMET MEGSZÁLLÁSA ÉS A NYILAS URALOM
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Intézményesülés a Baptista egyházban
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
(Dávid és Salamon uralkodása)
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Magyar-szlovák turisztikai konferencia
A HIDEGHÁBORÚ KIBONTAKOZÁSA
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
A közigazgatással foglalkozó tudományok

Nagy Károly.
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
A békeszerződés aláírása
Osztrák-Magyar Monarchia
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
A SPANYOL VILÁGBIRODALOM ÉS NÉMETALFÖLD
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
A kétszintű érettségi.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A hidegháború kora
Környezetgazdaságtan 1
A kiegyezés Az 1867-ben I.Ferenc József és a magyar politikai vezetők között született megállapodások összefoglaló neve.
Portugália.
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Az őszirózsás forradalom
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÉVOSZ - Németországi Vállalkozási Tagozat ( ÉVOSZ-IWTD )
A térbeli szintek hierarchikus rendszere
BTMN.
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
Adatszolgáltatás a számlákról
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
Iglódi István rendezése
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A regionális szintek hierarchikus rendszere
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Iskolai szociális segítő
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Tanuló neve | Tanár neve | Osztályzat
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés

1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása (korlátozott a hatalmuk) -Megkezdték a magántulajdonon alapuló rendszer visszaállítását b.) Előrenyomuló román hadsereg augusztus 4-én elfoglalta Budapestet (Harry Hill Bandholz amerikai tábornok megakadályozza a Nemzeti Múzeum kifosztását) c.) Egyetlen katonai erő Magyarországon a Horthy Miklós vezette Nemzeti Hadsereg

2. Fehérterror a.) településről településre járva fogták el a kommunista hatalom volt vezetőit, gyakran kivégezték őket (később a koalíciós kormány megalakulása idején beszüntetik ezeket a különítményeket)

3. Horthy Miklós hatalomátvétele a.) Előzmények: -Antant érdeke volt, hogy Magyarországon is létrejöjjön egy olyan kormány, amellyel meg lehet kötni az első világháborút lezáró békét b.) Nemzeti Hadsereg – a román csapatok visszavonulása után – bevonult Budapestre Horthy Miklós vezetésével

c.) Megalakul az új kormány (Huszár Károly vezetésével – nem kötelező tudni) Tevékenysége: -Választások előkészítése d.) januári választások eredménye: Nagyatádi Szabó István vezette Kisgazdapárt győzelme

e.) március 1.: Horthy Miklós kormányzóvá választása Kormányzói jogai: -Kegyelmezési jog -Kitüntetések adományozása -Követek küldése, fogadása -Személye sérthetetlen volt -Az országgyűlés által hozott törvényeket ő látta el kihirdetési záradékkal Horthy-korszak kezdete (közel 25 év) MAGYARORSZÁG ÁLLAMFORMÁJA KIRÁLYSÁG MARADT!

1920. Június 4.: Trianoni békeszerződés 1.) Általános jellemzői: a.) A győztes hatalmak és szövetségeseik (antant) érdekeit szolgálta b.) OMM feldarabolásával az volt a cél, hogy Kö-Ke-Eu-ban ne maradhasson erős hatalom c.) A kialakított új államok körbevették az osztrák és magyar határokat

2. A szerződés a.) A delegáció vezetője: gróf Apponyi Albert b.) egyik jelentős tagja: gróf Teleki Pál (földrajztudós, aki memorandumokkal – statisztikai adatokkal – próbálta meggyőzni a béke megkötőit, hogy a Kárpát-medence egy egész természeti, földrajzi, gazdasági egységet alkot)

c.) TARTALMA - ország területének csökkentése (a történelmi Magyarország mintegy kétharmadát elcsatolták) TK. 56. oldal térképét TUDNI KELL! - haderő csökkentése (hadseregünk létszámának aránya a szomszédos országokéhoz képest TK. 58.o. térképe) - jóvátétel fizetésének kötelezettsége

3. A békeszerződés hatásai a.) Gazdasági hatások -Az új határok kialakításával megszűnt az a hagyományos gazdasági forma, hogy az alföldi területek ellátták a hegyvidéki részeket olcsó nyersanyaggal, melyek cserébe ipari nyersanyagot szállítottak oda. -Megszűnt a Monarchián belüli export- import.

b.) Társadalmi reagálás Revízió (= felülbírálat, módosítás – fogalom TK. 208.o) Etnikai alapúTeljes A teljesen vagyA történelmi többségében Magyarország magyar lakta határainak területek visszaállítása visszacsatolása