Kapronczai István A magyar élelmiszeripar helyzete, az élelmiszeripari kis- és középvállalkozások lehetőségei Foodapest 2010 Élelmiszeripari Konferencia Budapest, február 22.
Az előadás témakörei Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripari kkv-k működésének néhány sajátossága, lehetőségeik és jövőképük
Élelmiszeripar legfontosabb adatai Megnevezés Élelmiszeripar (ezer Ft vagy fő) Nemzetgazdaságon belüli részesedés (%) Kibocsátás ,4511,518,916,18 Bruttó hozzá- adott érték ,945,967,544,91 Árbevétel ,057,715,733,71 Foglalkoz- tatottak ,896,665,774,25 Forrás: APEH Gyorsjelentés
Az élelmiszeripar támogatása a vizsgált időszakban Forrás: APEH adatok alapján saját szerkesztés
Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak és a működő gazdaságok száma között Forrás: APEH gyorsjelentés
Jegyzett tőke és meghatározó részeinek változása 1992 és 2008 között Forrás: APEH adatok alapján saját szerkesztés
Az élelmiszeripar adózás előtti eredményének alakulása Forrás: APEH adatbázis
Konklúziók Az élelmiszeripar kettős présbe került Drámaian csökkennek a vállalkozások kondícióit jelző mutatók Menekül a külföldi tőke Nincs jelentős hazai befektetési szándék Szervezeti instabilitás jellemzi az iparágat A jelenlegi élelmiszeripari struktúrában kimerültek a tartalékok Globális vagy regionális élelmiszergazdaság? Segíthetnek-e az élelmiszer-feldolgozó kis- és középvállalkozások?
Az előadás témakörei Az élelmiszeripar helyzete Az élelmiszeripari kkv-k működésének néhány sajátossága, lehetőségeik és jövőképük
Mikro-, kis- és középvállalkozások osztályozásának változása Forrás: KKV Éves jelentések alapján saját szerkesztés Megnevezés IKM-KFI ajánlás – – … Mikrovállalkozás (kisvállalkozásokon belül) Összes foglalkoztatottak létszáma 0-10 fő0-9 fő Éves nettó árbevétel (max.) millió euró Előző évi mérleg-főösszeg (max.) --- Kisvállalkozás Összes foglalkoztatottak létszáma fő10-49 fő Éves nettó árbevétel (max.) 500 millió Ft700 millió Ft7 millió euró10 millió euró Előző évi mérleg-főösszeg (max.) 200 millió Ft500 millió Ft5 millió euró10 millió euró Középvállalkozás Összes foglalkoztatottak létszáma fő fő Éves nettó árbevétel (max.) millió Ft4 000 millió Ft40 millió euró50 millió euró Előző évi mérleg-főösszeg (max.) millió Ft2 700 millió Ft27 millió euró43 millió euró
A kkv szektor* részesedése az élelmiszeripar egészéből Forrás: APEH alapján saját szerkesztés * mikrovállalkozások nélkül
Az élelmiszeripar és a kkv szektor* vizsgált hatékonysági és jövedelmezőségi mutatói Forrás: APEH alapján saját szerkesztés * mikrovállalkozások nélkül Megnevezés Eszközök forgási sebessége (fordulat) Jegyzett tőke forgási sebessége (fordulat) Árbevétel arányos üzemi eredmény (Ft/100Ft) Eszközarányos eredmény (Ft/100Ft) Élelmiszeripar1,366,651,582,14 Kisvállalkozásokn.a.7,802,79n.a. Középvállalkozásokn.a.7,192,09n.a Élelmiszeripar1,358,102,022,73 Kisvállalkozások1,218,082,022,66 Középvállalkozások1,308,952,062, Élelmiszeripar1,277,913,063,90 Kisvállalkozások1,197,271,551,85 Középvállalkozások1,289,892,212, Élelmiszeripar1,328,991,992,64 Kisvállalkozások1,227,891,371,66 Középvállalkozások1,3611,590,981, Élelmiszeripar1,4710,191,362,00 Kisvállalkozások1,329,703,024,00 Középvállalkozások1,4813,121,602,36
A kis és közepes élelmiszeripari vállalkozások legfontosabb alapanyag-beszerzési forrásai Beszerzési forrás Beszerzés értékének aránya (%) Összes vállalkozásKisvállalkozások Középvállalkozások Gazdálkodó (kisüzem)21,321,720,4 Mezőgazdasági nagyüzem26,420,140,3 Integrátor5,97,23,0 TÉSZ, BÉSZ, termelői csoport4,54,25,2 Nagykereskedő12,416,33,6 Saját termelés2,71,84,8 Külföld6,36,55,9 Más hazai élelmiszeripari feldolgozó17,417,816,5 Egyéb3,54,51,5 ÖSSZESEN100,0 Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A beszerzett alapanyagok vonzáskörzetből származó része Beszerzési forrás Vonzáskörzetből (%) Összes vállalkozás Kis- vállalkozások Közép- vállalkozások Gazdálkodó (kisüzem) esetében64,669,456,9 Mezőgazdasági nagyüzem esetében75,475,974,8 Integrátortól esetében31,921,050,0 TÉSZ, BÉSZ, termelői csoport esetében76,770,085,0 Nagykereskedő esetében28,330,620,0 Saját termelés esetében98,0100,090,0 Külföldi beszerzés esetében8,512,20,0 Más hazai élelmiszeripari feldolgozó esetében39,042,531,3 Egyéb32,938,30,0 BESZERZÉSI FORRÁSOK ÁTLAGA53,551,557,9 Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A kis és közepes élelmiszeripari vállalkozások legfontosabb értékesítési irányai Értékesítési irány Érékesítés aránya (%) Összes vállalkozás Kis- vállalkozások Közép- vállalkozások Nagykereskedő11,612,69,7 Saját export tevékenység11,58,917,0 Magyar tulajdonú lánc (pl.: CBA, Coop, Reál)14,614,914,0 Külföldi tulajdonú beszerzési társulás (pl.: Provera, Metspa)*8,25,913,1 Külföldi tulajdonú hiper- vagy szupermarket (pl.: Auchan, Tesco)9,29,87,7 Diszkont (pl.: Lidl, Aldi, Penny)2,01,04,3 Független kiskereskedő18,020,113,8 Vendéglátóipar8,611,03,4 Közvetlen fogyasztói értékesítés8,910,45,4 Más hazai élelmiszeripari vállalkozás7,45,411,6 ÖSSZESEN100,0 Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A késztermék értékesítés vonzáskörzetbe eső része Értékesítési irány Vonzáskörzetbe (%) Összes vállalkozás Kis- vállalkozások Közép- vállalkozások Nagykereskedő34,042,512,2 Saját export tevékenység5,63,38,3 Magyar tulajdonú lánc (pl.: CBA, Coop, Reál)58,368,138,8 Külföldi tulajdonú beszerzési társulás (pl.: Provera, Metspa)*37,845,927,8 Külföldi tulajdonú hiper- vagy szupermarket (pl.: Auchan, Tesco)24,519,531,3 Diszkont (pl.: Lidl, Aldi, Penny)24,466,73,3 Független kiskereskedő73,881,249,4 Vendéglátóipar82,087,057,1 Közvetlen fogyasztói értékesítés86,187,380,2 Más hazai élelmiszeripari vállalkozás45,052,732,9 ÖSSZES ÉRTÉKESÍTÉS ÁTLAGÁBAN46,553,530,5 Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A vállalkozások működését negatívan befolyásoló külső tényezők Forrás: saját kutatás eredményei alapján
Beruházások indokai a megkérdezett vállalkozásoknál Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A vállalkozás jövőjét vázoló menedzseri vélemények Szinten kívánja tartani a termelést Növelni szeretné a termelést a kapacitások jobb kihasználásával Növelni szeretné a termelést fejlesztéssel, beruházással Forrás: saját kutatás eredményei alapján
A kis- és középvállalkozások fejlesztési irányai Forrás: saját kutatás eredményei alapján
Konklúziók 1. A kkv-knak van jövőjük, eszközei lehetnek a kilábalásnak. A globális élelmiszergazdaság mellett(!) jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a helyi és regionális élelmiszergazdaság fejlesztésére. A gazdaságirányításnak meghatározó a felelőssége a gazdasági intézményi és jogi környezet alakításában. A kkv-k fejlődést gátló tényezőket gyengíteni és a stimuláló hatásokat fokozni kell. Komoly hiányosságok tapasztalhatók az élelmiszeripari kkv-k menedzsmentjének felkészültségét, szemléletét illetően
Konklúziók 2. A jelenlegi kereskedelmi csatornák szerkezetének markáns átalakulása nélkül a regionális élelmiszergazdaságban nem várható fejlődés. A helyi ellátást segítené a regionális beszerző kapcsolatok kialakítása a „magyar” láncok esetében. A jelenlegi élelmiszer kisbolt hálózat regionális szervezettségének megteremtése, jobb logisztikai háttér kialakítása. Cél: egy valódi magyar „lánc”? A kkv-knak képessé kell válniuk különböző szintű együttműködések kialakítására. Egységes piaci fellépésre van szükségük.
Konklúziók 3. Nem feltétlen természetes szövetséges a mezőgazdasági kistermelő és az élelmiszeripari kkv. A kistermelők, ha nem szerveződnek, nem képezhetik egy regionális élelmiszergazdaság bázisát. Fontos a szakképzés rendszerének újragondolása. Célként kell kitűzni a versenyképességet? Nem elég életképesnek lenni? Világos, koherens, politika által támogatott gazdasági és társadalmi jövőképre van szükség.
Köszönöm figyelmüket!