A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról 2010. október 19, Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
A gyermekgyógyászat jellemzői Demográfiai mutatók
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A depresszió korszerű kezelése
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Genetikai vizsgálatok jelentősége
Szociális munka az onkológiában
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A határmenti együttműködés szerepe a két megye élelmiszeriparának fejlődésében Dr. Máthé Endre.
Dr. Harangozó Judit Orvos-koordinátor Ébredések Alapítvány
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
A beteg mint gyógyító Nékám Kristóf Marketing, PR, reklám X. Budai Irgalmasrendi Kórház 2008.
Az LTRA-k helye a terápiában
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Allergia dr.Hella Zoltán.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Fogd A Kezem Alapítvány
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
AZ ORVOSHOZ FORDULÁS FOLYAMATA
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
„Vakarózik a kutyám” Tulajdonosi aggodalmak és elvárások Dr. Csúz Andrea 2014 november 22.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Dr. Bányai Zsuzsa Allergia A rhinitis allergica és kezelése
Betegközpontú innováció a gyógyszeriparban
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
GYÓGYSZERÉSZ-BETEG KAPCSOLAT avagy „mely eszközöket használjuk betegeinkkel való kapcsolat erősítéséhez és hogyan csináljuk?” Nagy Károly Budapest
Inhalációs szteroidok mellékhatásai Pest Megyei Tüdőgyógyintézet Kádár László NEM MELLÉKES HATÁSOK 2. A Medical Tribune konferenciája a nemkívánatos gyógyszerreakciókról.
Allergia vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf 2009 Budai Irgalmasrendi Kórház.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
IBD betegek életminőségét befolyásoló objektív és szubjektív körülmények felmérése Június MCBBE egyesület beteg tagjai között végzett kérdőíves felmérés.
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Idősek az idősekért Győrben
A szakiskola jelene és jövője
Mozgásszervi rehabilitáció
Inhalációs szteroidok mellékhatásai
Nemzetközi kapcsolatok Fabry International Network 5th Fabry Expert Meeting Athén május
A krónikus beteg hányattatásai
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

A humán tényező: fék-e vagy gázpedál a gyógyszeres terápiában ? Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról október 19, Budapest Nékám Kristóf Medical Tribune konferencia a terápiás adherenciáról október 19, Budapest

Újabb kezelési lehetőségek allergiákban Kombinációs kezelések(szteroid+LABA) Prodrug szteroidok, hatékonyabb molekulák (pl.LTRA-k) Kalcineurin gátlók Allergén specifikus immunterápia Anti-IgE vakcina és más biológiai terápiák Pro- és prebiotikumok Környezet kontroll Alternatív medicinák Újabb kezelési lehetőségek allergiákban Kombinációs kezelések(szteroid+LABA) Prodrug szteroidok, hatékonyabb molekulák (pl.LTRA-k) Kalcineurin gátlók Allergén specifikus immunterápia Anti-IgE vakcina és más biológiai terápiák Pro- és prebiotikumok Környezet kontroll Alternatív medicinák

Új kezelési koncepciók : Háziorvosi és gyógyszerészi gondozás (szubszidiaritás) A betegek elismert, fokozott részvétele saját kezelésükben, prioritásaik elfogadása és támogatása A társadalmi/közösségi felelősség és edukáltság szerepe

Allergiás rinitiszben Csak 4-ből 1 beteg kap kezelést

Szisztémás antihisztamin és intranazális szteroid fogyás terápiás napokban Magyarországon

Az allergiás rinitisz tünetei jellemzően súlyosak Enyhe Közepes Súlyos Igen súlyos  UCB EFA Patient Voice Survey, 2005.

R06A0 ANTIHISTAMINES SYSTEMIC R01A7 NASAL DECONGESTANTS R01A1 NASAL CORTIC W/O ANTI-INF R01A6 NASAL A-ALLERGIC AGENTS R01B0 SYSTEMIC NASAL PREPS R01A9 OTH TOPICAL NASAL PREPS S01G1 OCUL.A-ALLERG.ANTIHIST. S01G2 OCUL.A-ALLERG.MST CL STB S01G3 OCUL.A-ALLERG.MULTI.ACTN S01G5 OCUL.DECONG.SYMPATHOMIM 61% 0% 22% 0,8% 16% A szénanátha kezelése Magyarországon a terápiás csoportok szerinti megoszlás alapján 2009 június-szeptember között nem felelt meg az irányelveknek és ezért a tünetek súlyosságának sem : a betegek nagyrésze alulkezelt volt.

Dekongesztánsok hátrányai: Álmatlanság, irritabilitás, palpitáció, (idősekben és gyermekekben lehetőleg ne). Rhinitis medicamentosát váltanak ki. De: a hatásuk azonnal beáll, és az OTC termékekkel eleinte a betegek 41%-a igen elégedett, 48% részben elégedett, és csak 11% volt nem elégedett (USA adatok)

/14 9 Kezelés ellenére az allergiás rhinitis nem jól kontrollált (n=7069)

A betegek elégedettsége a kezeléssel 38% 62%

EVIDENCE DEBASED MEDICINE VS REAL LIFE: a betegek nagyobb része elégedetlen a terápiával - az ARIA irányelvek penetranciája a mindennapi gyakorlatban < 25%.

Miért is nem működnek hatékonynak látszó terápiák? (2010 III. névi válogatás) Perzisztáló asztma, 14 év alatt,US: eszközhasználati problémák: 85%, használati előirat nem értése: 40%, mellékhatások: 40%. Nem emlékszik pontosan a legutóbbi használat idejére: 60%. Perzisztáló asztma, 14 év alatt,US: az inhalációs szteroidot először használók 54%-a hagyja abba a gyógyszerelést 1 éven belül. Felnőtt asztma,US: a betegek alig 50%-a értette csak meg az asztma életminőség kérdőív kérdéseit. Wall Street Journal: a co-payment 82%-kal nőtt 2000 óta. A gyógyszer ki nem váltás 55%-kal nőtt 2006 óta. Az ár alapvető szempont az adherenciában !

Miért is nem működnek hatékonynak látszó terápiák? (2010 III. névi válogatás) 12 év alattiak 75%-a cserélné az intranazális szteroidot per os gyógyszerre Az irányelvek egy részének gyenge a minősége Nyelvi akadályok mindkét (beteg↔ orvos) oldalon Az antilipémiás szereket csak a betegek 20%-a használja egy éven túl Magyarországon Telegraph: a gyártók tudatosan túlértékelik egyes gyógyszerek hatását, pl. az antilipémiás szerekét AMI prevenciójában Az atópiás dermatitisz diétás prevenciós elveit (anyában és újszülöttben) csak 2/22 szülészeten ajánlották (UK)

A humán tényező Gyógyszervizsgálatok eredményességét sohasem lehet a valódi életben reprodukálni Adherencia: a terápiahűség. Minden betegségben csökken a bevitel körülményei, az alkalmazás időtar- tama, a gyógyszerek fajtája és mennyisége stb szerint Compliance:az orvosi tanács elfogadása. Befolyásolják: betegségkép, egészség értéke, pszichés tulajdonságok Bizalom- és informáltság alapú együttműködés kell(ene) a perzisztenciához is. A döntés a beteg joga, mert a végső felelősség és a betegség terhe is az övé.

Az allergiás betegek ellátási preferenciája egy 2008-as internetes felmérés szerint: Először a konzervatív gyógyítókat keresi fel:50 % Először alternatív szolgáltatókkal próbálkozik, vagy recept nélküli termékekkel :35 % Nem válaszolt15 % Először a konzervatív gyógyítókat keresi fel:50 % Először alternatív szolgáltatókkal próbálkozik, vagy recept nélküli termékekkel :35 % Nem válaszolt15 %

A terápiás sikertelenség okai Az ellátó kapacitás szűkössége A betegutak összevisszasága, a súlyosság és ellátási szint diszharmóniája A szisztémás betegség által igényelt komplex ellátás hiánya, ami részben a graduális és posztgraduális képzésen múlik A gyógyszerköltségek A beteg életvitelének nem ismerete vagy figyelmen kívül hagyása

Az életvitel : Külső és belső, örökletes, epigenetikai és környezeti (fizikai, kémiai, biológiai, psychés, tudati, individuális és társadalmi), változó és interaktív tényezők összessége által meghatározott, a fogantatástól a halálig érvényes hatások együttese. Az orvos nem veszi figyelembe a beteg életvitelét, a beteg sokszor képtelen a megváltoztatására. Az egészséges életvitelű orvos hatékonyabban tud tanácsokat adni.

A terápiás sikertelenség következményei Presenteeism : %-os teljesítmény csökkenés allergiás rinitiszben Absenteeism : távollét, amely megfelelő gyógyszerelés mellett nem lenne indokolt Elfordulás a hatékony gyógyszerektől

Változások az asztma kezelés koncepciójában (GINA): A cél a teljeskörű asztma kontroll, beleértve az életminőség javítását is A kulcs a self-management : a beteg érezhesse, hogy saját maga befolyásolhatja a leghatékonyabban asztmáját A betegnek szüksége van az orvosra, de nem mint vezetőre, hanem mint segítőjére az önállósághoz

Betegaktivitások lehetőségei: A személyes rizikótényezők azonosítása Személyre szabott otthoni és munkahelyi prevenció A tünetek személyre szóló, életminőség befolyásoló szerepének ismerete A személyre szabott gyógyszerelés közös meghatározása a kezelőorvossal, gyógyszerésszel; elfogadása és betartása

Az allergiás beteg gondozása ma diszharmónikus : A betegeket az érdekli, hogyan érzik magukat: kifogástalan minőséggel, félelem nélkül szeretnének élni: dolgozni, tanulni, pihenni, kikapcsolódni Az orvosok a betegség gyógykezelését tanulták. Eltérőek a nézőpontok, nem tisztázottak a tennivalók és felelősségek.

A beteg mint gyógyító sikerének titka, hogy többet tud önmagáról, mint a kezelői.