Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Kereskedelmi csomagolószerek
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Dokumentáció dr. Gál Lívia.
G M P Dr. Hetényi László.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
178/2002/EK rendelet január 1-től
Kereskedelem Szakmacsoport
A piac Szakiskola.
Zalaegerszeg december 13.
Felszíni vizek minősége
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
Munkavédelmi előírások rendszere
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Csomagolástechnológia 1.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
HACCP az élelmiszer-higiéniában
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Versenyjog és fogyasztóvédelem
A kozmetikai termékekre vonatkozó szabályozás
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Az élelmiszerekkel kapcsolatos fogalmak és definíciók
A dereguláció, célja, megtett lépések és elért eredmények
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Dr. Kocsner Tibor főosztályvezető Budapest, október 15.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Csomagolás, egységrakomány-képzés
Közegészségügy és egészségvédelem a vállalkozásokban
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
TÁMOP ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
Schreiberné Molnár Erzsébet
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Muzeológiai szakfelügyelet
1169/2011/EU jelölési rendelet
A kémiai biztonságról közérthetően
Az új szervezeti rend igénye
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
HACCP rendszer.
INFORMÁCIÓK AZ ÚJ JELÖLÉSI, MAGYAR TERMÉK ÉS TRANSZZSÍRSAV RENDELETRŐL Szegediné Takács Mária oszt. vez. főmérnök Heves Megyei Kormányhivatal ÉBÁI – 2014.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogalmak, meghatározások.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Tűzvédelmi Szabályzat
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelete
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei

Élelmiszertörvény Célja: meghatározza a közfogyasztásra szánt nyers, félkész vagy feldolgozott élelmiszerek, előállításának, forgalomba hozatalának feltételeit Biztosítja: –a fogyasztók egészségét, érdekeit, –piaci verseny tisztaságának védelmét, –segítse e termékek országok közötti szabad áramlását. Általános rendelkezések: élelmiszerek (élelmiszer, élelmiszer- és dohány-adalékanyagok, dohánytermékek) –előállítás és forgalmazás + személyekre, gazdaságokra, –háztartások, saját fogyasztás  nem –külön jogszabály: bor, sör, szesz, fűszerpaprika, kávé, ásványvíz

Élelmiszertörvény Értelmező rendelkezések: –meghatározások: élelmiszer: minden olyan növényi, állati - beleértve a mikroorganizmusokat is - vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, előkészített vagy feldolgozott állapotban emberi fogyasztásra alkalmas; élelmiszer adalékanyag: minden olyan természetes vagy mesterséges anyag, amelyet élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, alapanyagként nem használnak, hanem az élelmiszerhez az előkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezően befolyásolja; élelmiszer-előállítás: a közfogyasztásra történő élelmiszer tisztítási, osztályozási, előkészítési, feldolgozási, csomagolási, tárolási műveletek összessége, vagy ezek részműveletei; élelmiszer-előállító; -hely, -forgalmazó; feldolgozott-, nyers élelmiszer; új élelmiszer (géntechnológia, mikroorganizmus, penészgomba); élelmiszer-fogyasztó, - minőség, -higiénia

Élelmiszertörvény I. Fejezet Az élelmiszerek előállításának általános feltételei –élelmiszer-előállító hely: dolgozók, termékek, környezet védelme, helyiség, gépek, eszközök, berendezések feltételei biztosítottak, működési engedély – szakhatóság. –nyersanyag (anyagok+víz): egészségre nem káros. –adalékanyag, segédanyag, csomagoló-a, fertőtlenítőszer: népjóléti miniszter által engedélyezett. –előállítással foglalkozó személy: egészségi állapot, szakképesítés. –különleges táplálkozási igényeket kielégítő-, új élelmiszer: engedéllyel állítható elő és hozható forgalomba, FodorJózsef Országos Közegészségügyi Központ Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézete (OÉTI) + földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Élelmiszertörvény I. Fejezet Az élelmiszerek előállításának általános feltételei –ionizáló E-val kezelt élelmiszerek: földművelésügyi-, vidékfejlesztési-, egészségügyi-, gazdasági miniszter ionizáló E: –elektromágneses E (nagy E), csíraszám csökkentés, mikroorganizmusok elpusztítása, –a termék táplálkozási értéke változatlan, –csomagolás megbontása nélkül, –kezelés után fogyasztható. –gyártmánylap készítés: élelmiszer előállításának módját, összetételét, minőségi jellemzőit és jelölését tartalmazó leírás. –díjak

Élelmiszertörvény II. Fejezet Minőségi feltételek –élelmiszer-előállító számára az előírások betartása kötelező, –termék jellemzőit a gyártmánylapon, –minőség ellenőrzése (saját lboratóriumban), –hamisított é. előállítása, forgalomba hozatala tilos. Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) –nyers és feldolgozott élelmiszerekre vonatkozó előírások és irányelvek gyűjteménye, –Földművelésügyi Minisztérium.

Élelmiszertörvény III. Fejezet A forgalomba hozatal feltételei –előírások betartása, –jogszabályban rögzített mértékben tartalmazhat szennyeződést, –minőségi jellemzők – előírásoknak megfelelő, –csomagolás, –gyorsan romló élelmiszer lejárati időpontja után nem forgalmazható, –forgalmazás során –> minőség megőrzése, –engedélyezett csomagoló-, mosó- és fertőtlenítőszerek használata, –feldolgozott élelmiszer – kereskedelmi tevékenység, vendéglátás, közétkeztetés keretében, –külföldről behozott élelmiszer, –export élelmiszer – célország előírásai

Élelmiszertörvény IV. Fejezet A csomagolás –szennyeződéstől, tápérték- és minőségcsökkentő hatástól véd, –veszélytelen az egészségre, –tömege, térfogata nem lehet nagyobb a szükségesnél, –újratölthető v. hulladékként a lehető legkisebb legyen, –kiszerelési egység – Magyar Élelmiszerkönyv, –ne legyen az élelmiszer megváltoztatható, –fajtái: egyedi fogyasztói csomagolás (10kg/l) gyűjtő és kínáló csomagolás nagyfogyasztói csomagolás A fogyasztók tájékoztatása –jól olvasható, magyar nyelv (belföldön, csomagoláson) –jelölés: szavak, számok, védjegyek, képek, ábrák –név; előállító v. forgalmazó neve; tömegét (nettó)/térfogat/darabszám;nyers- és adalékanyagok; lejárati időpont/minőségmegőrzési időtartam; tárolási feltétel; (energiatartalom); (engedélyszám)

Élelmiszertörvény V. Fejezet A hatósági ellenőrzés –célja: annak megállapítása, hogy az élelmiszerek, valamint az élelmiszer-előállítás és élelmiszer-forgalmazás során velük érintkező személyek, tárgyak, anyagok megfelelnek-e a fogyasztók egészségének, érdekeinek és a jogszabályoknak. –belföldön előállított és forgalomba kerülő élelmiszerekre, –ellenőrzi: nyers-, adalék-, segéd- és csomagolóanyagokat; félkész- és kész élelmiszert; tárgyakat; mosó- és fertőtlenítő anyagokat, eszközöket, eljárásokat; kártevők elleni szereket, módszereket; csomagolást, jelölést; előállító, forgalmazó minőség-ellenőrző rendszerét. –igazolvánnyal rendelkező személy; –jegyzőkönyvet készít; –mintát vehet; –ingyenes monitoring vizsgálat

Élelmiszertörvény VI. Fejezet Hatósági intézkedések: jogszabályban foglaltak megszegésének észlelésekor: –tilthatja a felhasználását, működését további feltételhez kötheti; –visszavonhatja a működési engedélyt; –bírságolhat. Élelmiszertörvény VII. Fejezet Vegyes és záró rendelkezések –hatályba lépés: jan. 1.