Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó 2012. 06.09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskolai dokumentumok
Advertisements

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A kulcskompetenciák.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Osztályfőnöki helyi tanterv
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
A Nemzeti alaptanterv változásai
Tantervtípusok; NAT-ok
Informatika tanítása ea.
Az OKNT-adhoc bizottság kerettanterve „Természettudományt mindenkinek” 2009.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A kerettantervek implementációja
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A kerettantervek fejlesztése
A NAT és a megújuló tanárképzés rendszere
A NAT és a kerettantervek
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban Készítette: Kovács Október Budapest, február.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A kerettantervek és implementációjuk szakmai támogatása Bánkuti Zsuzsa.
Tartalmi szabályozók változásai a közoktatásban
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Az új Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Informatika tanítása ea.
Iskolakert.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Okosdoboz.hu digitális taneszköz
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
Természettudományos tudásképváltozás és a természetismeret Makádi Mariann.
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Nem szakrendszerű oktatás augusztus 25.. A nem szakrendszerű oktatás célja, feladata Alapvető készségek és képességek tanuláshoz szükséges kulcskompetenciák.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Az új ökoiskola kritériumrendszer Varga Attila
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
PARADIGMAVÁLTÁS A KÖZOKTATÁSBAN ÁDÁM PÉTER NEMZETI PEDAGÓGUS KAR SZEPTEMBER 21.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
A tartalmi szabályozás hazai változásai ( )
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Tervezési folyamat.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
BME VBK tájékoztató 1.
Előadás másolata:

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet FENNTARTHATÓSÁG A NAT-BAN ÉS A KERETTANTERVEKBEN Ökoiskola címátadó

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Mi a helyzet?

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A megoldás: fenntartható gazdaság Megfelelni a jelen igényeinek anélkül, hogy az eljövendő generációkat megakadályoznánk a majdani igényeik kielégítésében

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Mi kell ehhez? Ésszerű gazdálkodás Ésszerű fogyasztás Ésszerű gazdaságpolitika Versengés helyett együttműködés Rendszerszemlélet és rendszergondolkodás Hosszú távú (stratégiai szemlélet, gondolkodás és cselekvés) …

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Hogyan valósítható meg? 5

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Mi a helyzet az oktatásban? Természettudományos műveltség Érdeklődés a természettudományos és a műszaki szakmák iránt Fizika és kémia tanárok utánpótlása Nyílik az olló – Tanulói eredmények között – Iskolák eredménye között – Iskolák felszereltsége között

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Egy lehetséges megoldás: a tartalmi szabályozás

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A NAT I. RÉSZ: AZ ISKOLAI NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA TARTALMI SZABÁLYOZÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI SZINTJEI 1.A köznevelés feladatai és értékei önálló tájékozódás, véleményformálás és cselekvés képessége; a természeti, társadalmi, kulturális jelenségek és folyamatok ismerete és értése; érték és feladat a kultúra és az élővilág változatosságának megőrzése.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési területek, nevelési célok Erkölcsi; nemzeti öntudat, hazafias; állampolgárságra, demokráciára; családi életre, testi és lelki egészségre; gazdasági és pénzügyi; médiatudatosságra nevelés, Önismeret és a társas kapcsolati kultúra fejlesztése; felelősségvállalás másokért, önkéntesség; fenntarthatóság, környezettudatosság; pályaorientáció; a tanulás tanítása

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet NAT/Fenntarthatóság, környezettudatosság A nevelés célja, hogy a természet szeretetén és a környezet ismeretén alapuló környezetkímélő, értékvédő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett magatartás váljék meghatározóvá a tanulók számára. Felkészítés a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességek és jogok gyakorlására.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet II. KOMPETENCIAFEJLESZTÉS, MŰVELTSÉGKÖZVETÍTÉS, TUDÁSÉPÍTÉS Kulcskompetenciák, kompetenciafejlesztés Anyanyelvi és idegen nyelvi kommunikáció, matematika, digitális, szociális és állampolgári, kezdeményezőkészség és vállalkozás, esztétikai- művészeti tudatosság és kifejezőkészség, hatékony, önálló tanulás Műveltségi területek (10) –Képzési szakaszok: Alapfok:1-4 és 5-8; Középfok: 9-12 –Struktúra: Alapelvek, célok; fejlesztési feladatok; közműveltségi tartalmak

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kerettantervek Több változat készül (óraszámok, célcsoport) Tantárgyak: környezetismeret (1-4), természetismeret (5-6), fizika, kémia, biológia- egészségtan (7-12) Természettudományos vizsgálatok (5-8); választható A fejlesztési területek-nevelési célok; valamint a kulcskompetenciák, kompetenciafejlesztés céljai az adott képzési szakaszra lebontva

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A kerettanterv struktúrája Tematikai egység  Fejlesztési cél Óra-keret Előzetes tudás Tantárgyi fejlesztési célok Problémák, jelenségek, gyakorlati alkalmazások, ismeretek Fejlesztési követelmények Kapcsolódási pontok Kulcsfogalmak/ fogalmak

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kerettantervi példa Tematikai egység  Fejlesztési cél Globális környezeti problémák fizikai vonatkozásai – Óra-keret 6 óra Előzetes tudásÜvegházhatás Tantárgyi fejlesztési célok Betekintés a globális környezeti problémákba. A környezettudatos magatartás fejlesztése, összetett problémák komplexitásának bemutatása. Problémák, jelenségek, gyakorlati alkalmazások, ismeretek Fejlesztési követelményekKapcsolódási pontok Hatásunk a környezetünkre, az ökológiai lábnyomot meghatározó tényezők: táplálkozás, lakhatás, közlekedés, stb., a hatások elemzése a fizika szempontjából. A Föld véges eltartóképessége. Környezetszennyezési, légszennyezési problémák, azok fizikai hatása. Ózonpajzs szerepe. Ipari létesítmények biztonsága. A globális felmelegedés kérdése. A hősugárzás (elektromágneses hullám) kölcsönhatása egy kiterjedt testtel. Üvegházhatás a természetben, az üvegházhatás szerepe. Az üvegházgázok fogalma, az emberi tevékenység szerepe az üvegházhatás erősítésében. A globális felmelegedéssel kapcsolatos tudományos, politikai és áltudományos viták. A széndioxid kvóta. Megfelelő segédletek felhasználásával a saját ökológiai lábnyom megbecsülése. A csökkentés módozatainak végiggondolása, környezettudatos fogyasztói szemlélet fejlesztése. A környezeti ártalmak megismerése, súlyozása (például: újságcikkek értelmezése, a környezettel kapcsolatos politikai viták pro- és kontra érvrendszerének megértése). A globális felmelegedés objektív tényeinek és a lehetséges okokkal kapcsolatos feltevéseknek az elkülönítése. A környezet állapota iránti aggodalom és a gazdasági lobbi érdekek lehetséges kölcsönhatásainak megértése. Biológia: az ökológia fogalma. Földrajz: környezetvédelem, a megújuló és nem megújuló energia fogalma. Fizika: a hő terjedésével kapcsolatos ismeretek, a maghasadás jelensége. Kulcsfogalmak/ fogalmakÖkológiai lábnyom, üvegházhatás, globális felmelegedés, ózonpajzs. Fizika – gimnázium – osztály – 14. tematikai egység

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Köszönöm figyelmüket!