MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A cukorbetegség kezelésének új lehetőségei Bondár Katalin Pándy K. Kórház, Gyula Gyermekosztály.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
A belek „alagútjain”.
Készítette: Nákám Róbertné
Hormonális- és idegrendszer,
Rövid összefoglaló a cukorbetegségről
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
VÉRBETEGSÉGEK.
A CUKORBETEGSÉG.
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A szervezet szabályozása
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
A köszvény Arthritis urica.
Emésztőrendszer.
Hormonális betegségek
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
A mellékvese.
A hasnyálmirigy.
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
A máj és a hasnyálmirigy anatómiája
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
A belek „alagútjain”.
A szájnyílástól a belekig
A hormonrendszer.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
A tápcsatorna funkciói:
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
A hormonok.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Az emésztőkészülék.
Az életfolyamatok szabályozása
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Az ember táplálkozása.
Mi és emésztőnedveink
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
AZ ENDOCRIN RENDSZER ÉLETTANA
Belső elválasztású mirigyek – glandulae endocrinales
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Az alvó ember és az álmodó agy
A cukorbetegség.
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Diabetes mellitus és szövődményei
Újdonságok az anyagcsere betegségek területén
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Méregtelenítés Gégényné Osztó Zsuzsanna Okleveles természetgyógyász, Reflexológus, arcdiagnoszta Biyovis megoldások a gyakorlatban.
Daganatok járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan ben 5,3 millió.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
AGYALAPI MIRIGY OTT ÜL ÉS URALKODIK AZ AGY ALJÁN.
EMBERI SZÖVETEK Szövet fogalma: Azonos eredetű, hasonló felépítésű sejtek alkotnak egy szövetet, amelyek egy, vagy néhány feladat ellátására differenciálódnak.
Hasnyálmirigy.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
ÁLLATI SZÖVETEK Szövet fogalma:
Therápia segítő program
Előadás másolata:

MIÉRT ÉPPEN A HASNYÁLMIRIGY? Általános fáradság, mitől? Has- hát- és derékfájás, miért? Reflux betegség, mi a közvetett oka? 1-es,2-es cukorbetegség, mi lehet a különbség?

FÓKUSZBAN A HASNYÁLMIRIGY

A HASNYÁLMIRIGY RÖVID ANATÓMIÁJA ÉS TÖRTÉNETE HEROPHILIUS görög tudós írta le először (Kr.e ) RUPHOS (szintén görög )nevezte el: PANCKREAS =pan:teljes,minden, creas:hús (innen a pankráció szó is). LANGERHANS német orvos fedezte fel a 19.század végén a mirigyen belüli endogén mirigyeket, innen a nevük: langerhans szigetek. Külső elválasztású mirigy,belső elválasztású szigetekkel. A primitív előbélben alakul ki. A legnagyobb kapcsolatban a patkóbéllel van, de érintkezik a gyomor hátsó felszínével, részben a vastagbéllel és a vesével, közös vezetéke van az epével, váladékuk ezen keresztül jut a patkóbélbe.

A HASNYÁLMIRIGY EXOKRIN FUNKCIÓJA EXOKRIN- KÜLSŐ, KINT A külső elválasztású mirigyek által termelt váladék vagy közvetlenül a külvilágba (pl. a bőr mirigyei),vagy valamely belső üregrendszerbe ürül, amelyek természetes kapcsolatban állnak a külvilággal. Ilyenek a nyálmirigyek, az emlő mirigyek, a gyomormirigyek. A legismertebb nagy külső elválasztású mirigyünk a máj, vagy a prosztata (dülmirigy), vagy a vékony-és a vastagbél mirigyei. (Közös vezeték az epével) A HASNYÁLMIRIGY külső= exokrin mirigyei ( több millió sejt),váladékukat közvetlenül a patkóbélbe ürítik. ENZIMGYÁRTÓ FUKCIÓ!! = KULCSSZEREP AZ EMÉSZTÉSBEN!! Több mint 300 enzim! KATALIZÁTOR= NINCS NÉLKÜLE ÉLET! A szervezetünkben lejátszódó minden folyamatot olyan szintre emel, amilyenre szükséges- gyorsít vagy lassít. AZ ÖSSZSES TÁPANYAG KÉMIAI LEBONTÁSÁÉRT FELEL! LIPÁZ=ZSÍRBONTÓ(a trigliceidek kötéseit bontja=zsírsavak keletkeznek) AMILÁZ=SZÉHIDRÁTBOTÓ TRIPSZIN=FEHÉRJEBONTÓ ( megalvasztja a tejet,majd bontja=tejérzékenység alakul ki, ha ez a funkció leáll) Az enzimek ph értéke magas, így a sav-lúg bázis kiegyenlítődik (8 felett is lehet)

1. Hasnyálmirigy fej 2. Processus uncinatus 3. Hasnyálmirigy fő kivezető csöve (Wirsung vezeték) 4. Hasnyálmirigy test 5. A hasnyálmirigy elülső felszíne 6. Hasnyálmirigy hátsó felszíne 7. Hasnyálmirigy felső széle 8. Hasnyálmirigy elülső széle 9. Hasnyálmirigy alsó széle 10. Tuber omentale 11. Hasnyálmirigy farok 12. PatkóbélPatkóbél

ENDOKRIN (BELSŐ) FUNKCIÓ A belső elválasztású mirigyek hormon termelők, váladékukat közvetlenül a vérbe ürítik=nincs kivezetőjük. PL. hipotalamusz, mellékvese, pajzsmirigy, petefészek, A HASNYÁLMIRIGY LANGERHANS- SZIGETEI= kb. 1millió sejt 1.Béta sejtek:inzulin termelők, kb %( vércukor csökkenése) 2.Alfa sejtek: glükagon termelők, kb.15-20% (vércukor emelése) 3.Delta sejtek: szomatosztalin termelők 3-10% (endokrin működés csökkenése) 4.PP sejtek (panckreas polipeptid) exokrin működés csökkentése

A HASNYÁLMIRIGY BETEGSÉGEI GYULLADÁS OKAI:1. epekövesedés 2.alkohol (ez a kettő 80%) és még:a vér magas calcium szintje, magas vértriliceid szint, vírusok, sérülés, GYÓGYSZEREK!! KÓRÉLETTAN:a szervben termelődő enzimek nem ürülnek a patkóbélbe= elindul egy önemésztődési folyamat. TÜNETEK:köldök körüli,övszerű fájdalom,láz, teljes gyengeség, hányinger,hányás. SZÖVŐDMÉNYEK: LÉGZÉSI NEHÉZSÉG, SOKSZERVI ELÉGTELENSÉG,véralvadás zavar,béta sejtek pusztulása= cukorbetegség, idült gyulladás=Hasnyálmirigy rák CUKORBETEGSÉG!! 1-es típusú vagy veleszületett abszolút inzulinhiány (inzulin függő) Autoimmun betegség. Vagy hirtelen elpusztulnak a béta sejtek, vagy még a primitív előbélben ki sem fejlődnek, a csecsemő már így születik. Bármely életkorban hirtelen létre jön, de leginkább gyerekeknél és fiataloknál fordul elő. A cukorbetegek betegek 10% 1 -es típusú 2-es típusú: szerzett,nem inzulinfüggő diabétes (90%) OKAI.sok izolált szénhidrát (cukor, fehér liszt) fogyasztása=a glikémiás szénhidrátok gyorsan felszívódnak és jutnak a vérbe,ezzel nagyobb inzulin termelésre serkentik a hasnyálmirigyet. Ha ez tartós, a sejtek védekezni kezdenek=inzulinrezisztencia. Az agy viszont érzékeli az inzulinhiányt (magas a vércukor)=utasít= a sejtek ellenállnak=HARC! Egy ponton a hasnyálmirigy feladja a küzdelmet! A folyamatos magas vércukor=vakság,amputációk, infarktus stb. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 80%-ka elhízott,esetleg magas a vérnyomása. A betegség lassan észrevétlenül alakul ki (általában 40 felett) A MODY és a terhességi diabétesz ritka

A BIYOVIS (B.I.P.) SEGÍTSÉGE 1.ÉLETMÓD-ÉTKEZÉSI SZOKÁSOK Napi 5-szöri változatos étkezés=ököl mennyiség. Bőséges reggeli- tízórai-ebéd. Megfelelő zsiradék bevitele 13 óráig. Sok gyümölcs,zöldség. Édesség éhgyomorra SOHA! Stressz oldás! BIYOVIS TERMÉKEK Biyovis tea - Alka- line cseppek Ganovis kapsz. Bio gombák (elsősorban Maitake és Reishi) Melissan (stressz oldás) Lecitin- Kombi Feketeáfonya rágótabletta Bioprotector Flownorm

KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! Henry Millon de Montherlant: "A betegség egyik hátránya, hogy kénytelenek vagyunk többet foglalkozni magunkkal, mint azokkal, akiket szeretünk."