Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Advertisements

Egy állatorvos történetei, avagy hogyan változott az állatorvoslás az elmúlt évtizedekben dr. Somosi Szabolcs.
6. Vetmail Konferencia január 14 – 15. Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Egy vegyes praxis mindennapi kihívásai Dr. Mekis Gábor magánállatorvos.
ÉLELMISZERLÁNC - ELEMZÉSI FŐOSZTÁLY 1055 Budapest, Kossuth L. tér 11. T: F: Együttműködés a.
Települési állati melléktermék gyűjtők
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Nemzeti cselekvési terv
Élelmiszerfelügyelet a húsipar területén
178/2002/EK rendelet január 1-től
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
NÖVÉNY- ÉS TALAJVÉDELMI AKTUALITÁSOK Jordán László elnökhelyettes január 31.
Kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
Dr. Berey Attila főigazgató, főállatorvos
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
A HACCP rendszer és alkalmazása
Előnyök és alkalmazási területek
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A magyar élelmiszerlánc-felügyelet központi szervei
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Kistermelő: az 1. § (1) bekezdésében meghatározott.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Dr. habil Mezőszentgyörgyi Dávid igazgatóhelyettes
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes MgSzh
A hatóság szerepe az élelmiszerlánc-biztonság megteremtésében
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI ISMERETEK
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
MAGYOTT Közgyűlés február 16. Beszámoló Állatgyógyászati munkacsoport Dr. Kulcsár Gábor.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Az egészségesség, mint fejlesztési irány lehetőségei - Hogyan fejlesztenek a hazai élelmiszeripari KKV-k? Dr. Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem – GTK,
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
Állattartás szabályai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az új szervezeti rend igénye
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Helyi termékek, azaz a kistermelői élelmiszer- előállítás Dr. Orbán Péter Igazgatóhelyettes főállatorvos.
Önkormányzati feladatok D R. S ZENDREI G ÁBOR C SONGRÁD M EGYEI K ORMÁNY H IVATAL É LELMISZERLÁNC - BIZTONSÁGI ÉS Á LLATEGÉSZSÉGÜGYI I GAZGATÓSÁG 2013.
Új egységes Zöld Hatóság Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Levelezési cím: Pécs Papnövelde u.13. Telefonszám: /mell.
A nyári, szezonális vendéglátás élelmiszer-biztonsági kérdései Gyomaendrődi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály Teller.
ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény december 6.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer- termelés, -előállítás és - értékesítés feltételeiről.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Korszerű és innovatív mérnökképzés!. Képzéseink rt itt kedvedre választhatsz! BSc 11 alapszak MSc 6 mesterszak PhD 2 Doktori Iskola.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Nemzetközi élelmiszer-biztonsági program.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj szerepe és hatásai Dr. Koren János.
ANTSZ - MGSZH. MGSZH Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Több feladat átkerült az ÁNTSZ-től az Ő hatáskörükbe. ÍROTT ANYAGUK EZEKRE KÜLÖN NINCS CSAK.
AZ ÁNTSZ FELADATAI. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR XIX.SZ. Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről Az XIV. törvénycikk a közegészségügy rendezéséről.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
Kormányhivatal szakigazgatási szervei 1.Szociális és Gyámhivatal 2.Építésügyi Hivatal 3.Igazságügyi Szolgálat 4.Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság 5.Erdészeti.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Az élelmiszerlánc és hatósági felügyelete
AGRÁR-SZAKIGAZGATÁS I. Előadás levelező joghallgatók számára
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal +36/20/ Budapest, április 27.

MINDEN AZ ÉLELMISZER MIATT VAN evolúció <– szaporodás <– étel Az ember élelmiszer nélkül 3 napot bír ki az ivóvíz is élelmiszer!

Élelmiszerlánc- biztonság ! minden az élelmiszer előtt ! Élelmiszer (étkezés) ! minden az élelmiszer után !

Élelmiszer: mindent amit megeszünk 178/2002/EK RENDELETE 2. cikk E rendelet alkalmazásában az „élelmiszer” minden olyan feldolgozott, részben feldolgozott vagy feldolgozatlan anyagot vagy terméket jelent, amelyet emberi fogyasztásra szánnak, illetve amelyet várhatóan emberek fogyasztanak el. otthon –> tudás + tudás + tudás iparban –> tudás és jog/hatóság Jog_01\66. kiadás ÉLELMISZER jogszabálygyűjtemény.doc 94 oldal

+ minden az élelmiszer előtt 1. -talajvédelem -vetőmag-szaporítóanyag, GMO -vadászat, halászat, erdészet -növényvédelem (növényvédőszer engedélyezés) -növényegészségügy -élelmiszer v. takarmány (raktári kártevők és védekezés) -állattenyésztés -állategészségügy (állategészségügyi készítmény engedélyezés)

+ minden az élelmiszer előtt 2. -vágóhíd (halüzem, vadhús feldolgozó) – húsvizsgálat v. fogyaszthatósági döntés -kistermelő -élelmiszer előállító -élelmiszer kereskedelem -vendéglátás és közétkeztetés

+ minden az élelmiszer után -állati eredetű melléktermék v. hulladék -trágya – talajerő utánpótlás -kedvenc állat, kizárva az élelmiszerláncból – ló? -mi kerül vissza az élelmiszerláncban és annak mi lesz/lehet a hatása? (rovar, horgász csali )

élelmiszer - mi a fontos minőség  biztonság  mennyiség ma igen, holnap ? meddig kell visszaugrani ? létfontosságú – biztonság második „bőre”

létfontosságú v. kritikus infrastruktúra létesítmények és gondolkodás HACCP – „normál” üzemi biztonság és a többi helyzetre felkészült? kirúgott - nem felvett munkavállaló nem a vállalkozás a célpont, de nagy és gyors árumozgás (ásványvíz, tej, … )

Tudunk reagálni? Miért mi? állatjárvány v. élelmiszer eredetű „járvány” - azonnali indulás, mobilitás - eszközök (fertőtlenítés, munkaruha, … ) - azonnali, helyben hozott önálló döntés - hej’ a helyismeret

Miért is „új” állatorvos? adat  sokkal fontosabb a következtetés kell a holisztikus tudás, kémiai, biokémiai, (anatómia) - humán állatorvos  minden beavatkozás döntés döntésképesség ismeret holisztikus

Állatorvos vezetés alatt Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal élelmiszerlánc- felügyeleti szerv növénytermesztési hatóság talajvédelmi hatóság tenyésztési hatóság erdészeti hatóság vadászati hatóság halászati hatóság mezőgazdasági- igazgatási hatóság borászati hatóság pálinkaellenőrző hatóság

Mit teszünk mi holnap ? Ügyfélbarát, hiteles, következetes hatóság Kommunikáció és sajtó Kockázatkezelés – reagálás erősítés Feketegazdaság, hamisítás-csalás elleni fellépés Oktatás, képzés, szemléletformálás Kutatási – innovációs nyitás

Ételt csak okosan! Az élelmiszer-eredetű megbetegedések közel 70%-a megelőzhető lenne!

Szemléletformáló programok VET-élkedő (Vegyél! Egyél! Tegyél! az egészségedért)

Fejlődni kell, nem csak érdemes, hanem képesnek is kell rá lennünk! Mi legyen az állatorvos szerepe: az élelmiszerlánc közepéből az élére (újra!) amit elértünk/elérünk azt rögzíteni a következő évtizedekre ÁOTE tudja! (?) Mit kell tennünk holnap után?

gyakorlati félév gyakorlati óra nyári gyakorlat ösztöndíj TDK, PhD kutatások, pályázatok szakmai rendezvények Lehetőségek a NÉBIH-ben

NÉBIH 2 gyakorlati egységben van jelen a gyakorlati félév képzési rendszerében: 1.Laboratóriumi diagnosztikai (2 hét) ÁDI /14. tanévtől állat-egészségügyi igazgatás és élelmiszer-higiénia Az elmúlt évben 75 hallgató (labor: 54 hallgató, él.hig/igazgatás: 21 hallgató) teljesítette eredményesen a gyakorlatát a NÉBIH-ben. Gyakorlati félév

Húsvizsgálati gyakorlat: 3 helyszín (szarvasmarha/sertés, juh, illetve baromfi vágóhíd) A további feladatok teljesítése (elmélet, gyakorlat): hét igazgatóság 1. Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság 2. Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóság 3. Kiemelt Ügyek Igazgatósága 4. Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága 5. Rendszerszervezési és Felügyeleti Igazgatóság 6. Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság 7. Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság Gyakorlat a NÉBIH-ben

Köszönöm a figyelmet!