Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
Advertisements

Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
IKT = információs és kommunikációs technológia
A Google személyes adatainkat kezelő gyakorlata Változások, amelyek érzékenyen érintenek bennünket.
Elektronikus ügyintézés
Személyiségi jogvédelem
Milyen jogsértésért mennyit kell fizetnünk? – kockázatmátrix az e- kereskedelem és az online marketing területén Dr. Ormós Zoltán Ormós.
Adatvédelmi elvek és gyakorlat – január Készítette: Dr. Detrekői Zsuzsa.
Az internet veszélyei KÉSZÍTETTE: Román Róbert
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
1 Felszámolók Országos Egyesülete Balatonalmádi Szeptember 6.
 Jób 30:9 És most ezek gúnyolódnak rajtam, ezek fecsegnek rólam.  Zsolt 1:1 Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek.
Közösségi portálok használata
Adatvédelmi kérdések egy online tartalomszolgáltató mindennapi gyakorlatában Adatvédelem napja 2009.
Magyar törvények és PKI. Büntetőjogi rendelkezések • Bűncselekmények, melyek eszköze az informatika • Bűncselekmények, melyek tárgya az informatika Aki.
Használata Készítette: Medve Tamás.
Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Netikett Internetes bűnözés
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
A magyar háztartások fizetési szokásai
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
A magyarországi bankkártya üzletág elemzése
Elektronikus levelezés
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata (etikett,veszélyei)
Kapcsolatszerzés és –tartás az interneten.
Az SPSS technológiával háromszorosára nőtt az online eladásokból származó bevétel.
Közösségi oldalak használata
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
1 Gyermekek adatainak védelme az internet világában Adatvédelmi Biztos Irodája Balatonalmádi szeptember 26.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Dr. Péterfalvi Attila: A NAIH internetes gyermekjogi projektje Balatonalmádi, szept.27.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Digitális világ A tudatos mobilhasználat Adatvédelem.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Személyhez fűződő jogok polgári jogi védelme
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
Facebook A facebook amerikai alapitasu ismeretsegi haloyat,amely februar 4.-en kezdte mukodeset. Eredeti neve a THEFACEBOOK Volt.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Az adatvédelem szabályozása
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Jelszavak Orvosi kifejezés Pulay Zoltán FOK III/2.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Készítette: Somorjai Kristóf.  Az internet olyan globális számítógépes hálózat, ami az internet protokoll révén felhasználók milliárdjait kapcsolja össze.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
ADATVÉDELEM, ADATBIZTONSÁG Készítette: Horváth Tünde.
Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár.
A rendezvény az Emberi Erőforrás Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle.
„Információvédelem menedzselése” XI. Szakmai Fórum Budapest, május 19. Aktualitások az információvédelemben Tarján Gábor ügyvezető igazgató
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
Bankkártya adatok kezelése
Erre használom az internetet
Munkajog – 5. Dr. Csőke Rita
ILBK451, 2016/2017. I. félév, ea: Kovács Zita
Digitális világ Rólunk a világnak Írjunk blogot!
Az internet veszélyei Készítette:Lőrincz Mercedes
Mindennapok munkajoga 5.
Netezz biztonságosan! Köszönt Benneteket a
Elektronikus ügyintézés
„Biztonságban lenni nem kell félnetek jó lesz” Alföldi István
GDPR szakmai nap május 9..
Előadás másolata:

Készítette: Kertész-Farkas Zsuzsanna (programozó matematikus, matematika technika szakos ált. isk. tanár) Tanulócsoport tagjai: Csoport vezetője: Ancsa-Molnár Roland Tagjai: Mózer Dorina, Horváth Vivien, Szikora Bella, Tábori Eszter, Tóth Karina (7. osztályos tanulók) Holik Kristóf (6. osztályos tanuló) Kiskunmajsa, nov. 15.

„Az internet nem jó és nem rossz – csupán jellemző. Tükör. Úgy tűnik, ami ennek révén keletkezik, nem radikálisan új. A hálólét örökli a társadalomi lét minden nyűgét és nyavalyáját.” (Dr. Ropolyi László)

(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy törvény és mások jogainak korlátai között személyiségét szabadon érvényesíthesse, és hogy abban őt senki ne gátolja. (2) Az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A személyiségi jogok e törvény védelme alatt állnak. (3) Nem sért személyiségi jogot az a magatartás, amelyhez az érintett hozzájárult. Az emberi méltósághoz való jog, mint személyiségi jogi anyajog

A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen 1.az élet, a testi épség és az egészség megsértése; 2.a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése; 3.a személy hátrányos megkülönböztetése; 4.a becsület és a jó hírnév megsértése; 5. a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése; 6.a névviseléshez való jog megsértése; 7.a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.

Személyes adatok: minden személyre vonatkozó adat, mint pl. név, kor, -cím... Különleges adat: És ezáltal még nagyobb védelemben részesül, mint pl. betegségre, származásra vagy kóros szenvedélyre vonatkozó adat. Az európai alkotmányos rendelkezések értelmében mindenkinek joga van ahhoz, hogy személyes adatai fölött rendelkezzen, titkait, szokásait, magatartását és személyes kapcsolatait titokban tartsa.

Feladata: s zemélyes adatokat gyűjt profilok létrehozásához és kapcsolatépítés

A profilok készítése egyre jelentősebb a bankok, a biztosító társaságok, az online kereskedők és szolgáltatók gyakorlatában. A Walmart amerikai kiskereskedelmi cég havonta 45 millió online vásárló kattintási adatait elemzi azért, hogy személyre szabott ajánlatokkal lássa el a látogatókat, mellyel közel 15%-kal növelték a sikeres vásárlási tranzakciók számát.

Adathalászatnak azt az eljárást nevezzük, amikor egy internetes csaló oldal egy jól ismert cég hivatalos oldalának láttatja magát, és megpróbál bizonyos személyes adatokat, például azonosítót, jelszót, bankkártyaszámot stb. illetéktelenül megszerezni.

A digitális lábnyom: egy adott személlyel kapcsolatos információk, amelyeket internetszolgáltatók szerveiről és honlapok tulajdonosaitól gyűjtöttek. pl. fotó, név, blog, bejegyzés,..... Digitális lábnyomok keletkeznek a mobiltelefon, az internet használatánál, sőt még a modern technológiával kialakított TV nézés közben is.

Adatainkat bárki megszerezheti adatszerző, feltörő programokkal és különféle eszközökkel. Újpesti ATM-ekre szerelt másolókkal szerezték meg ismeretlenek bankkártyák mágnescsík adatait tavaly október–december között. A lemásolt kártyákhoz klónok készülhetnek, melyekkel az eredeti kártyákhoz tartozó bankszámlákról költhetnek pénzt a tolvajok. Az ilyen típusú visszaélés ritka hazánkban, de a teljes biztonságot a kizárólag chipet tartalmazó bankkártyák hozhatják majd csak el. A bankkártyák mikrochipet tartalmazhatnak, amelyen a bank és a kártyabirtokos azonosító adatai szerepelnek. A Youtube-ra percenként 100 órányi videót töltünk fel. Egy átlagos napon 4,5 milliárd lájk keletkezik a Facebook-on.

Az adatvédelem lényege az, hogy idegenek illetéktelenül ne férhessenek hozzá személyes adatainkhoz, hanem azokat kizárólag csak az arra jogosult személyek és szervezetek ismerhessék meg.... Az Európai Unió Alapjogi Cartájának 8. cikke rendelkezik a személyes adatok védelméhez való jogról. Üdv! A cég biztonsági rendszere vagyok. Ne is törődjön velem, csak gyorsan végigfutom a személyes leveleit.

1.Válasszon jó jelszavakat! 2.Adjon szabadabb hozzáférést! 3.Alkalmazzon elektronikus széfet! 4.Teljes adattörlés 5.Az internetes aktivitás törlése 6.Egyedi védelem 7.Védelmi szabályzatok 8.Védje levelezőrendszerét! 9.Integrált megoldások 10.Képezze munkatársait! A jelszó olyan, mint a jó fogkefe! Naponta használja, cserélje sűrűn, és ne adja kölcsön!! „Az Információs korban a magánéletet tényleg a jelszó védi. Még otthon is.” Tari Annamária A jelszó legyen hosszú, legyen benne kisbetű, nagy betű és szám!

Milyen beállításaid vannak a közösségi oldalakon? Ki láthatja a feltöltött képeidet? Kilépsz a levelezőprogramból, ha internetkávézóban nézed meg a leveleidet? Okos telefonod véded jelszóval? Okos telefonodon tárolod személyes adataidat, jelszavaidat, belépési kódjaidat? Elolvasod a különböző felhasználási szerződéseket, pipálás előtt? Gyakran cseréled jelszavaidat?

A szüleidnek, családtagjaidnak Tanáraidnak ! ! ! MONDD EL! - TÖRÖLD! - BLOKKOLD!

hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóságnak eljárás indítási, lefolytatási joga van? hogy a Nemzeti Adatvédelmi Információszabadság Hatóság Ft büntetés t is kiszabhat? JELENTSD!

„Az internet nem felejt”: Gondolkodjunk, mielőtt cselekszünk, amit egyszer felrakunk az internetre, az onnantól kezdve mindig elérhető lesz. A NAIH TÁRSADALMI ÜZENETE: VIGYÁZZ ADATAIDRA! Használd az adatvédelmi beállításokat! Gondolkozz, mielőtt adataidat megosztod!

Felhasznált források: Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság: KULCS A NET VILÁGÁHOZ! (A NAIH tanulmánya a gyerekek biztonságos és jogtudatos internethasználatáról)