A HAZAI EGÉSZSÉGIPAR FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A II. NFT -BEN Dr. Kapócs Gábor Helyettes-államtitkár Egészségügyi Minisztérium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Turizmuspolitika Turizmus irányítási eszközei: Turizmuspolitika
Egészségügyi vagy betegségügyi reform?
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
közötti uniós programozási időszak tervezése az egészségügy területén dr. Török Krisztina főigazgató.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Informatikai Vállalkozások Szövetsége E-egészség munkacsoport Lukács Lajos Egészségügyi Infrastruktúra Bevezető gondolatok „
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
as programozási időszak Balás Gábor Nemzeti Fejlesztési Hivatal.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Magyar Köztársaság kormánya
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Pályázatírás módszertana
Szélessávú tervek és akciók
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Merre tovább…? Dr. Horváth Ágnes államtitkár november 15.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Dr. Apjok András Budapest, SZIM, Magyar Információs Társadalom Stratégia Az egészségügyi és szociális ágazati információs stratégia ismertetése,
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Előadás másolata:

A HAZAI EGÉSZSÉGIPAR FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A II. NFT -BEN Dr. Kapócs Gábor Helyettes-államtitkár Egészségügyi Minisztérium

Fejlesztési források ra II. Nemzeti Fejlesztési Terv  Évi 750 milliárd Ft EU forrás  Évi 250 milliárd Ft hazai forrás (önrész)  Évi 1000 milliárd Ft magántőke  Más jelentős fejlesztési forrás valószínűleg NEM lesz Magyarországon elérhető!

Háttér (2) Helyzetelemzés, Beavatkozások, Pénzügyi terv Operatív programok II. NFT Célrend szer Fő beavatkozási területek Stratégiai referenciakeret Egyeztetés Megvalósítás Kiemelt projektek Projektterv Projektek Projektterv Előkészítés Egyeztetés Megvalósítás Végleges EU reguláció Elfogadás Előkészítés Egyeztetés II. Európa Terv Célr. Beav.ter. Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK)

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE Kohéziós politika a növekedés és a foglalkoztatás támogatására: közösségi stratégiai iránymutatások a 2007–2013 közötti időszakra (32.o.) egészségügyi infrastruktúra hatékonyságának növelésére irányuló igényt az IKT-ba, a tudásba és innovációba való beruházáson „Fontos, hogy … beruházzon az egészségügyi infrastruktúra fejlesztésébe, különösen akkor, amikor ezek hiánya vagy nem kielégítő mértékű fejlődése jelentős akadályt képez a gazdasági fejlődés útjában. A tagállamoknak biztosítaniuk kellene, hogy az egészségügyi ellátást biztosító rendszerek hatékonyságának növelésére irányuló igényt az IKT-ba, a tudásba és innovációba való beruházáson keresztül kielégítik. A tagállamokat felkérik, hogy különösen fordítsanak figyelmet: a tudás és technológia átadásának termékek és felszerelésekAz egészségügyi kockázatok megelőzésére a generikus egészségügyi információs kampányok eszközei, valamint a tudás és technológia átadásának biztosítása által, továbbá gondoskodjanak arról, hogy az egészségügyi szolgáltatások terén rendelkezésre álljanak a szükséges szakképesítések, termékek és felszerelések a kockázatok megelőzése és az általuk lehetségesen okozható kár lehető legkisebbre csökkentése érdekében. a távegészségügy és az e-egészségAz egészségügyi infrastruktúra hiányosságainak pótlására és a szolgáltatásokról való hatékony gondoskodás előmozdítására ott, ahol a konvergencia-célkitűzés alá tartozó támogatható régiók gazdasági fejlődése érintett. Ezt az intézkedést a szolgáltatásokról való gondoskodás és a megfelelő technológiák – mint például a távegészségügy és az e-egészség szolgáltatásaiban rejlő költségtakarékos lehetőségek – optimális szintjének mélyreható elemzésére kell alapozni.”

A 2003-ban születő magyar lányok 5, a fiúk 7 évvel rövidebb életre számíthattak, mint uniós társaik

European mortality database (MDB), June 2005 A munkaképes férfiak halálozása Európában keletről nyugat felé csökken: 6-szoros különbség van a legjobb és a legrosszabb tagállam között

Based on How Good Is Canadian Health Care? 2005 Report, The Fraser Institute, 2005 old MS new MS Performance of Health Systems in OECD Countries Nagy a különbség az új és régi tagországok közötti az egészségügyi rendszer teljesítményében

Nagy a különbség az agyérbetegség okozta halálozásban kistérségenként: orvos- egyetemi központok körül jelentősen kisebb

A magyar lányok születéskor kevesebb egészséges életévre számíthatnak, mint más tagországban 2002.

A fiúk is 2002.

Egészségügyi fejlesztések átfogó célja  Jelentősen javuljon a magyar lakosság egészségi állapota, és ennek következtében a várható egészségben leélt évek száma 2020-ra érje el az Európai Unió jelenlegi 25 tagországának átlagát

Főcélok  Egyének választásában és a közösségek döntéseiben váljon értékké az egészség  Jelentősen csökkenjenek az egyenlőtlenségek az egészségi állapotban, az egészség alapvető feltételeiben, közöttük az egészségügyi szolgáltatások színvonalában és az azokhoz való hozzáférésében  Működjön költséghatékonyabban és magasabb színvonalon a közfinanszírozott egészségügyi rendszer

Fő beavatkozási területek Korszerű, egészség-központú egészségpolitika kialakítása A népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetének és működésének beteg-központú korszerűsítése Egészségügyi forrásképző- és elosztó rendszerek korszerűsítése Egészségügyi informatika és egészség-kommunikáció fejlesztése Humán erőforrás fejlesztése egészségiparKutatás-fejlesztés és egészségipar támogatása

Mi az egészségipar? Egészség Népegészségügyi tevékenység Egészségügyi ellátási szolgáltatás K+F Képzés, továbbképzés Egészséges szolgáltatások nyújtása Egészséges termékek gyártása Műszergyártás Segédeszközök gyártása Gyógyszerkutatás, -fejlesztés IKT szolgáltatás Szűkebb értelmezés

Az egészségipar közvetett szerepe az egészség befolyásolásában Egészség Életmód Egészséges termékek Egészségmegőrző, -fejlesztő szolgáltatások Környezet Egészséges társadalmi és lakó-, munkahelyi környezet Eü. rendszer Korszerű diagnosztikai, gyógyítási technológiák Korszerű műszerek, berendezések Biológiai tényezők Health Field Concept: Marc Lalonde 1974

Egészségipari ágazatok Biotechnológia Egészség- és gyógyturizmus Egészséges (bio) termékek előállítása Egészségmegőrző-, fejlesztő szolgáltatások

Az egészségipar gazdasági jelentősége A tágan értelmezett egészségipar produktivitása a fejlett gazdaságok GDP-jének 15%-át is elérheti „Az egészségipar hozzájárulása egy ország nemzeti össztermékhez tehát nagyságrendekkel meghaladhatja azt a mértéket, amit a nemzeti számlák a szűk értelemben vett egészségügyi szolgáltatásoknál képződött jövedelmek formájában kimutatnak.” OECD (2000): A System of Health Accounts. OECD: Paris

Biotechnológia Diagnosztika Terápia Orvosi műszer Gyógyászati segédeszköz Nanotechnológia Informatikai határterületek (bioinformatika, infobionika) Platform technológia

A biotechnológia gazdasági jelentősége

Magyarország innovációs pozíciója Innovációs index

Hazai biotech cégek

Klinikai gyógyszervizsgálatokat végző szervezetek hazai részesedése

Jóváhagyott klinikai vizsgálatok száma a kelet-európai országokban

Egészség- és gyógyturizmus jelentősége „Az 1000 milliárd Ft-os turisztikai ágazaton belül meghatározó a gyógyturizmus, amely rendkívül kedvező természeti adottságokra támaszkodhat.” 1 1 „2003-ban a szállodai férőhelyek 14%-a volt gyógyszálló.” Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (2004): Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia. Budapest: GKM 2 2 KSH, 2003.