ATX PC-táp átalakítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

A számítógép műszaki, fizikai része
 Hibrid rendszernek azt a megoldást nevezzük, melynek során a meghajtáshoz szükséges energiát két vagy több, különböző elven működő erőforrásból nyerik.
Mi van a számítógépházban?
SZÁMÍTÓGÉPHÁZ TÁPEGYÉSG BEMUTATÁSA.
BIOS újdonságok és érdekességek
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
Az integrált áramkörökben (IC-kben) használatos alapáramkörök
Metszeti ábrázolás.
Zavarforrások, szűrők, földelési rendszerek kialakítása
Bipoláris integrált áramkörök alapelemei
MOS integrált áramkörök alkatelemei
Erősítős előadás.
Elektronikus eszközök BME EET 1.0. Elektronikus eszközök, és alkatrészek Osztályozás: passzív: adott frekvenciatartományban a leadott „jel” teljesítmény.
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
Elektronikai Áramkörök Tervezése és Megvalósítása
MIKROELEKTRONIKA 6. A p-n átmenet kialakítása, típusai és alkalmazásai
Ön egy közepes méretű cég számítástechnikai munkatársa
Készítette: Majdán Csaba. A dokumentumok összegyűjtésével feldolgozásával rendszerezésével foglalkoznak Biztosítják a dokumentumokhoz való hozzáférést.
Automatikai építőelemek 8.
Elektrotechnika 4. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A körlevél készítésének menete
Erősítők.
Elektrotechnika 14. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Elektromágneses hullámok
Csillagfény-modulációt szemléltető eszköz
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
VEZETÉK NÉLKÜLI LED MEGHAJTÁS
MOS integrált áramkörök Mikroelektronika és Technológia BME Elektronikus Eszközök Tanszéke 1999 október.
Számítógép tápegységek
A számítógép teljesítménye
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
Kaszkád erősítő Munkapont Au Rbe Rki nagyfrekvenciás viselkedés
Röviden a felharmonikusokról
A számítógép felépítése
Ellenállás Ohm - törvénye
Félvezető áramköri elemek
GÁZHEGESZTÉS.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306 A bipoláris IC technológia.
Aktív villamos hálózatok
STABILIZÁLT DC TÁPEGYSÉG
A MÉRÉSI HIBA TERJEDÉSE
Elektronikák megbízhatósága
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
PC javítás, hibakeresés
Elektronika Négypólusok, erősítők.
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Elektromágneses rezgések és hullámok
Mérés és adatgyűjtés Mingesz Róbert 10. Óra Tápegység vizsgálata November 14., 16.
Alkatrészek viselkedése EGY ADOTT frekvencián: R CL URUR IRIR UCUC ICIC ILIL Feszültségek, áramok: ULUL t  /2 u(t) i(t) U max I max T t  /2 u(t) i(t)
Elektronika 9. gyakorlat.
Partner a méréstechnikában és az elektronikai tesztelésben.
Segédlet a tápegységek témakörhöz
Az elektromágneses indukció
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke Termikus hatások analóg integrált áramkörökben Esettanulmány:
Alaplapok.
FCKeditor (Drupal rendszer). Tartalom Telepítés Beállítás Egyéb beállítások Eszköztárak.
PC TÁPEGYSÉGEK TAKÁCS BÉLA FELADATA A PC számára szükséges feszültségek biztosítása a hálózati 230 V-os váltakozó feszültségből átalakítva. A leggyakoribb.
(Ki)használjuk a környezetet
Komplex természettudomány-fizika
Golyóválogató berendezés
Szimmetrikus tápegységgé
Nulladrendű formulák átalakításai
Épületek energiaellátása
AZ ALAPLAP (1. rész ) Az alaplap formái (Form Factors) 2.
Twido PLC és Magelis XBT GT grafikus terminál programozása
Félvezető áramköri elemek
Előadás másolata:

ATX PC-táp átalakítása Szimmetrikus tápegységgé Szivos Sándor 12/A

1. Első lépésként szedjük szét a tápegységet és váljunk meg a gyári kivezetésektől, ezzel helyet nyerünk az átalakításhoz szükséges alkatrészeknek (egyenirányítás, szűrőkondenzátorok), amelyeket célszerű egy kisebb nyákon elhelyezni (a könnyebb rögzítés végett).

2. Fúrjunk két lyukat a nyákon (lehetőleg a trafó közvetlen közelében) a tekercs két kivezetésének. FONTOS!!! Ne fúrjunk alkatrész alatt és ne sértsünk meg egyetlen vezetőpályát sem! Ez utóbbi végzetes kimenetelű is lehet!

3. A képen látható az egyenirányító panel, amely az átalakításhoz szükséges összes alkatrészt tartalmazza. Az egyenirányításhoz BY359 típusú diódákat célszerű használni, mivel azok hűthetőek (TO-220 tokozásúak). A kisütő ellenállásokra azért van szükség, hogy kikapcsolás után ne maradjon töltés a kondenzátorokban. Elhagyása nem ajánlott! A szűrés a zavarmentes tápfeszültség előállításához szükséges. Ne térjünk el sokban megadott értékektől! Az esetleges nagyfrekvenciás zavarok ellen két tekercset (2x0,24uH) kötöttem az egyenirányítás elé, de ez elhagyható és a terhelhetőséget nem befolyásolja.

4. Az egyenirányító panelt kössük a 12V-os szekundertekercs kivezetéseihez. Célszerű ezüstözött vezetékeket használni (a Skin - hatás kiküszöbölése végett). Kisebb kapacitású kondenzátorokat használhatunk a szűrőelkók önindukciójának elfojtásához, mivel az elkók tekercselt belső kialakítása miatt önindukció léphet fel.

5. A Segédtápegységet (+5VSB, sárga) is célszerű kivezetni, mivel az ATX tápegységek állandó készenlétüknél fogva távvezérelhetővé tehetők. A gyári panelon található az ON/OFF kivezetés, amit egy kisebb kapcsolóval testre kötve ki- és bekapcsolhatjuk tápegységünket (kék). Az előbb említett színek a gyári csatlakozón NEM EZEK, ezért a panelon keressük ki a nekünk szükséges kivezetéseket! A +5 és +12V-os gyári oldalon csökkentsük a szűrőkondenzátorok kapacitását kb. 1/3-ára, de legalább a felére!! Ez igen fontos, mivel az átalakítás után (a nagy kapacitású elkók miatt) igen nagy lesz a bekapcsolási áramlöket, ami esetleg tönkre is teheti a tápegységet!

6. Nagyjából így kellene elrendezni az „új” tápegységünket belülről. Ez csupán egy ötlet, mivel minden tápegység más, ezért bármilyen ésszerű elrendezés lehetséges. A kivezetések testpontja földelve van, de mivel kapcsolóüzemű és árnyékolt (fém ház) is a tápegység, ezért erősítő meghajtásakor nem kell tartanunk a kettős földelés okozta brummzavartól.

7. Külsőre szinte semmit nem változott az eredetihez képest, csupán kevesebb kivezetése van (kettőnél több szimmetrikus kivezetés nem célszerű) és a látszat kedvéért két LED-et is tettem bele (a gyári +5V-ra kettőt sorosan), hogy tudjam, mikor van bekapcsolva.

8. És végül: Az eredmény! Nagyobb és szimmetrikus kimeneti feszültség, amely ráadásul jól is terhelhető! Megjegyzés: A tápegység gyártójától és felépítésétől függően kaphatunk +/-24…30V-os kimeneti feszültséget, ezért az átalakítás végeztével ajánlott bemérni a kapott feszültséget terhelten és üresjáratban is!