Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz 1834. január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
ZICHY MIHÁLY.
VII. Lajos francia király Élt: szeptember 18.
Jules Verne.
VIII. Henrik feleségei.
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Dmitrij Ivanovics Mengyelejev (Дмитрий Иванович Менделеев; Tobolszk, – Szentpétervár, 1907) Ga,
Eötvös Loránd élete és munkássága
Az elemek periódusos rendszere
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Tartalom Anyagi rendszerek csoportosítása
Tartalom A periódusos rendszer felfedezése
A Periódusos rendszer.
Vizminőség vizsgálat a biotikus index használatával
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Pető Tamás: Görgey Artúr
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Georg Simon Ohm Életrajza..
Készítette :Varga Sára
Egy napon azt kérte az osztálytól a tanárnő, hogy minden osztálytársuk nevét írják föl egy lapra úgy, hogy a nevek mellett maradjon egy kis üres hely.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
AZ ELSÕ MATAMATIKA NÓBEL-DIJAS NÕ Réka és Rene MARJAM MIRZAKANI.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Bibliaolvasás 1Móz 17,15-21; 18,1-21. Azután ezt mondta Isten Ábrahámnak: Szárajt, a feleségedet ne nevezd többé Szárajnak, hanem Sára legyen a neve!
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Készítette:Longo Paolo
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
VIII. Henrik VIII. Henrik ( ). Élete:  1491-ben született Greenwich-ben.  VII.Henrik angol király fia.  Művelt uralkodó és teológus.  1509-től.
Készítette: Németh Dominik.  február 8-án született Tobolszkban a helyi gimnázium igazgatójának tizenhetedik (és tizenharmadik életben maradt)
Arany János.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Charles-Augustin de Coulomb
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Sík Ferenc – Csongor és Tünde
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
Galileo Galilei Készítette : Adorján Bezaló. Élete: Galilei az olasz Pisában született ben.Orvosnak készült a pisai egyetemen de anyagi okok miatt.
Galileo Galilei Készítette: Bezalló Adorján Nagy Árpád.
Előadás másolata:

Készítette: Bakó Mónika 11.a

Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja halála ellenére anyja úgy döntött, hogy tovább kell taníttatni a tehetséges fiút fizikai-kémiai értekezésével magisztericímet szerzett 1856-ban végzett a Szentpétervári Egyetemen magántanári állás

Németországi tanulmányúton járt 1864-től az általános kémia professzora lett Szentpéterváron, s 1865-ben szerezte meg doktorátusát ugyanitt. Kémia alapelvei 1869-ben megjelenik leghíresebb műve, a Kémia alapelvei ban, feleségül vette Feozva Lescsevát. Két gyermekük született, de aztán különváltak.

Művészetet tanuló diáklányt ismert meg. A lány szülei ellenezték a házasságot, és Rómába küldték Annát. Mengyelejev utána ment, és azzal fenyegetőzött, hogy ha nem lesz az övé, akkor beleugrik a tengerbe. Végül összeházasodtak és a „sikeresebb nász” után négy gyermekük született. Az orosz vegyész 1907-ben hunyt el.

Periódusos rendszere A kémia alapelvei ben megjelenik leghíresebb műve, A kémia alapelvei. periódusos rendszer (kémiai elemeket foglalta egységes táblázatba) táblázata nem tartalmazta a nemesgázokat vízszintes sorokat periódusnak, az oszlopokat csoportoknak nevezik, a függőleges oszlopok száma nyolc, amelyek hasonló tulajdonságú elemeket tartalmaznak

A rendszer logikája alapján meg merte változtatni az egyes elemek sorrendjét, s az akkor ismert 63 elem mellett üres helyeket is hagyott. Sőt megjósolta az oda illő új elemek létét és tulajdonságait is, amihez nem kevés tudományos bátorságra volt szükség. A rendszer helyessége 1875-ben bizonyosodott be, amikor felfedezték a Mengyelejev által eka- aluminiumnak nevezett anyagot, a galliumot, amely fizikai tulajdonságaival pontosan beleillett az üresen hagyott rubrikába, majd néhány év múlva a germániumot és szkandiumot.

Így ír róla: „Ha az elemeket függőleges oszlopokban rendezzük el növekvő atomsúly szerint úgy, hogy a vízszintes sorok analóg elemeket tartalmazzanak ismét csak növekvő atomsúlyuknak megfelelően, olyan elrendezést kapunk, amelyből több általános következtetést vonhatunk le.”

Feltalált egy füst nélküli lőport. Mengyelejev a fizikai kémia terén is végzett korszakalkotó kísérleteket. kritikus hőmérséklet Vizsgálatai közül kiemelkedik a kritikus hőmérséklet létezésének megállapítása.

Források: &source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiHvMaRmtnMAhXBW hoKHWJzAp4Q_AUIBygC#tbm=isch&q=kritikus+h%C5%91m%C3%A 9rs%C3%A9klet&imgrc=_