A "magas" exit site kialakítása, a PD nővér és a sebész együttműködésének szerepe Staudt Szilvia 1 1 B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre jár a tekintetünk?
Advertisements

Hogyan növelhetjük a peritoneális
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Válaszkészség vizsgálata
Az ulcus cruris hydrochirurgiai kezelésének lehetősége
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
D-vitamin kezelés a predialízisben és a dialízis időszakában Zakar Gábor dr.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Háromszögek szerkesztése 3.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
A predialízis betegoktatás jelentősége nemzetközi és
Nem tervezetten kezdett dialízis és a túlélés
A renális Ca-P anyagcserezavar kezelésének aktualitásai-
Katéteres beteg HD kezelésének indítása, zárása protokoll
A peritoneális dialízis és a hemodialízis összefüggéseiről
A nephrológiai ápoló szerepe a PD infektív szövődményeinek
A PD ápoló perioperatív teendői és szerepe a Tenckhoff katéter
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Pákozdy Ildikó dr, Marjanek Zsuzsa dr, Kelenffy Gábor dr.
CAPD helye és helyzete a dialízis ellátásban
Kitörési pont a betegellátásban: XVIII. Pest Megyei Orvosnapok
FESS-sel szerzett tapasztalataink
Disulfiram inplantatio
Az esetmenedzser munkája és szerepe az egynapos sebészet ellátásban
A hiányzó láncszem Dr. Szűcs Renáta, Dr. Marjanek Zsuzsa,
Dokumentációs kötelezettség
TÖMEGES BALESET KÉSZÍTETTE:FEHÉR TAMÁS ORSZÁGOS MENTŐSZOLGÁLAT.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
CT vezérelt biopsziák.
Vénás vérvétel.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A D-vitamin receptor (VDR) aktiváció fontossága 4-es típusú
Műtét technika alapjai
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
A nephrológiai ápoló szerepe az akut vesepótló kezelések
Peritoneális dialízis- a nővér-orvos együttműködés új dimenziója
Az edukálás szerepe a dializált betegek együttműködésének javításában
Ugrás az első oldalra 1 Skaliczki Judit A teljes körű minőségirányítási rendszer bevezetésének lépései Debrecen, 2004.
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Decubitus Mobil Team 2013 évi tevékenysége
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
Krónikus osztályon és idősotthonban ápolt vesebetegek ellátásának
Akutan indított peritoneális dialízisek nephrológiai ápolása
XIX. MUT KONGRESSZUS SIÓFOK
Akutan hemodialízisre került betegek PD konverziója – a nephrológiai
A törésgyógyulás zavarai: Elhúzódó törésgyógyulás,álízületek
A betegellátás keretei és rendszere
Sikeres várólista csökkentés! Miért vár több beteg? Dr Zétényi Ágnes, dr Csiba Gábor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Ápolói teljesítmény és terhelés összehasonlító vizsgálata avagy: Miért is vagyunk leterheltek? Pap-Szekeres Anita Magyar Kórházszövetség XXVII.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
Radius disztális vég osteotomiák törés utáni deformitások kezelésére
Esély? Egyenlőség? Autizmussal élni Csoportos integrációs modell Székesfehérváron Mahlerné Köfner Anikó gyógypedagógus Budapest 2006.
A B.Braun Avitum Hungary Zrt. Dialízis Hálózatának tevékenysége Magyarországon Dr. Kiss István med. habil., az orvostudomány kandidátusa Hálózati Orvosszakmai.
Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció orvos igazgató Dr. Zakar Gábor Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház,, B. Braun Avitum 9.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Diuretikum refrakter állapotok peritoneális dialízis kezelése. Tízéves tapasztalatok és irodalmi áttekintés Diuretikum refrakter állapotok peritoneális.
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
A nephrologiai ápoló és orvos együttműködésének szerepe az
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Therápia segítő program
Mellkascsapolás Beavatkozás célja a mellhártya (PLEURA) között lévő üregben felszaporodott folyadék lecsapolása.
Ferencsik Mária, Zöllei Magdolna SZTE ÁOK I sz. Belgyógyászati klinika
Előadás másolata:

A "magas" exit site kialakítása, a PD nővér és a sebész együttműködésének szerepe Staudt Szilvia 1 1 B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár 2 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár dializáló ápoló Dr. Zakar Gábor 2 Dr. Zakar Gábor 2 orvos igazgató

A magas „exit site” kialakítása, a PD nővér és a sebész együttműködésének szerepe Staudt Szilvia,Zakar Gábor dr. B.Braun Avitum 9.sz.Dialízisközpont Székesfehérvár

sl | Page3 a Tenckhoff katéter beültetése és ezzel együtt az ES kialakítása gondos műtéti technikát igényel, fontos a beteg megfelelő előkészítése a sikeres implantáció érdekében PD nővér szerepe meghatározó az ES és tunnel jó tervezésének segítésében, (PD nővér,sebész együttműködés)a műtét körüli teendők megfelelő szervezésében,kivitelezésében,a T katéter további sorsának követésében,az infekciók megelőzésében a jó együttműködés kialakítása (orvos,nővér,beteg) növeli a Tenckhoff katéter túlélési idejét,ami a hosszan tartó,jó hatásfokú PD kezelés alapfeltétele Az együttműködés szerepe

sl | Page Együttműködés nálunk Székesfehérváron a PD betegek hasi katéter implantációit hagyományosan egy urológus és egy hasi sebész végzi. A katéter kilépési hely sebészi kialakítása kezdetben csupán a lefelé néző irányt szem előtt tartva történt,a katéter pontos lefutását előzetesen nem határoztuk meg. A műtéti metszéstől lefelé (disztál felé) vezetett tunnelekből kilépő katéterek körül gyakori volt a krónikus pörk-képződés,enyhe szerózus váladékozás, mely később infekció forrása lehet. Ismételt team megbeszélés során sebészeink elfogadták a tunnel és az ES tervezésének „körzős”módszerét,valamint ezzel kapcsolatban a PD nővérekkel történő együttműködést. 4

sl | Page Együttműködés nálunk A paramedián transzrektális behatolásból implantált egyenes Tenckhoff katéterek kilépési helyét nefrológussal történt egyeztetés alapján a beteg hasfalára sebész és a PD nővér együtt rajzolja be,a nővér a lokalizációt a műtét során is szemmel tartja. A kijelölés nyomán a hasi katéterek tunneljének lefutása magasabbra és laterál felé kerül,így az ES szerózus váladékozása a műtét után egy hónappal már igen ritka,pörkösödés csak ismert mechanikai trauma esetén észlelhető,infekció nem fordult elő. Tapasztalataink szerint az ES későbbi sorsát a megfelelő implantációs technika,közvetlenül pedig a jó PD nővér-sebész együttműködés jelentősen befolyásolja. 5

sl | Page A PD katéter implantáció anatómiai lehetőségei A kilépési hely minden esetben lefelé irányuljon. Fontos, hogy ne feszüljön, ne vongálódjon.

sl | Page A PD katéter implantáció anatómiai lehetőségei „Hosszú derekú” betegek esetében a tunnel és az ES is az öv-vonal alatt lehet Átlagos testalkatú betegeknél a tunnel és ES is az öv vonal fölé kerül. Ez a leggyakoribb. Elhízott, elődomborodó, részben lógó adipózus hasfalon az ES nem kerülhet a köldök közelébe, mert vongálódik. Ekkor magasan, az epigastrium táján alakítják ki a tunnelt és az ES-t Az extrém obes ( kg) beteg többszörösen redőzött adipózus hasfala alkalmatlan az ES kialakítására. Ekkor a T- katétert hosszabbítják, az ES a sternum mellé a mellkasra kerül.

sl | Page A PD katéter implantáció alapkövetelményei Az implantáció helyét a műtét előtt a beteg ülő helyzetében kell meghatározni és dermográffal kijelölni. A tunnel ív és a kilépési hely optimális helyzetének kijelölése sablonnal vagy „körzőzéssel” történjen. A szubkután dakron gyűrű a kilépési helytől 2 cm-re legyen. A katétert a tunnelből a vezető nyárssal szabad csak kiszúrni, a rámetszés tilos, semmilyen kiöltés nem szükséges. A kilépés iránya mindig lefelé mutasson. A katétert és az összekötő csövet egy hétig egészében immobilizáló kötéssel kell fedni az ES steril gyógyulása és a dakron gyűrűk tökéletes rögzülése érdekében.

sl | Page Az ES helyének tervezése - 1 A préperitoneális (mély) dakron gyűrűt a hasfalon a tervezett peritoneális belépési pont fölé helyezzük, s a szubkután gyűrűtől 2 cm-es távolságot véve „kikörzőzzük” a tunnel ívét Crabtree JH.: Perit Dial Int, 2003.

sl | Page A „körzővel” az ES helye is kijelölhető, a műtéti metszésnek ettől disztálisan kell történnie, hogy a tunnel felfelé irányuljon Crabtree JH.: Perit Dial Int, Az ES helyének tervezése - 2

sl | Page A tunnel és a kilépési hely tervezése Az ívet a disztális gyűrű hasfali helyétől ban húzott egyenessel metszve kapjuk meg a kilépési pontot a hasfalon, ahol a nyárssal a katétert „ki kell szúrnunk” Crabtree JH.: Perit Dial Int, 2003.

sl | Page A tunnel és a kilépési hely tervezése Az ívet a disztális gyűrű hasfali helyétől ban húzott egyenessel metszve kapjuk meg a kilépési pontot a hasfalon, ahol a nyárssal a katétert „ki kell szúrnunk” 30 0 Crabtree JH.: Perit Dial Int, 2003.

sl | Page A tunnel és a tervezés szerinti ES A Tenckhoff katéter tunnelizálása. A bevezetési helytől felfelé irányuló tunnelizálás csökkenti a vongálás, ES sérülés esélyét. Erre a sebész figyelmét külön fel kell hívni. Az esetek többségében helyi érzéstelenítésben, enyhe szedálással

sl | Page A kilépési hely kialakítása Rámetszés nélküli „kiszúrás”. Itt még mi sem figyeltünk eléggé a tunnel és az ES irányára op. Dr.Rácz L., Dr. Barabás T.

sl | Page Immobilizáló fedőkötés A tunnel és a kilépési hely (ES) tökéletes gyógyulását, a dakron gyűrűk stabil, kötőszövetes horgonyzását szolgálja op. Dr. Füredi G Köldöksérv műtéti megoldásával együtt végzett T-katéter implantáció.

sl | Page Immobilizáló fedőkötés Az immobilizálás történhet OpSite vagy más (porózus), nagyfelületű kötszerrel is. A kilépési hely megbízható hámosodásának feltétele op. Dr. Füredi G

sl | Page A kilépési hely hámosodása A sinus traktus hámosodik, lezár a szubkután zsírszövet felé. Sérülése, vagy ki nem alakulása esetén baktérium-invázió forrása lehet ábra : Slingeneyer A., EuroPD, Birmingham, 2011 október Ép sinus traktus

sl | Page A T-katéter lefutása a hasfalban és az ES Az ES-ba tölcsérszerűen belenő az epidermis. Öntisztulása miatt is fontos, hogy lefelés nézzen. Az irányt megadja a fascián történő ferde irányú áthúzás is ábra : Textbook of Peritoneal Dialysis. ed. Gokal R, Khanna R, Krediet R & Nolph KD. 2nd ed. Kluwer p.334.

sl | Page A T-katéter lefutása a hasfalban és az ES Külső (lógó has redői) vagy belső (feszülő katéter) vongálás hatására a kötőszövet-epidermis hatásron a kis erek elszakadnak, véreznek, sero-sanguinolens váladékozás „könnyezés” indul. Irritált ES képét látjuk. Bakteriumok megtelepedése esetén ESI alakul ki. ábra : Textbook of Peritoneal Dialysis. ed. Gokal R, Khanna R, Krediet R & Nolph KD. 2nd ed. Kluwer p

sl | Page20 Irritált ES

sl | Page21 Irritált ES

sl | Page22 Műtét előtti teendők -Az implantáció helyének időben, együttműködve történő tervezése (nefrológus,sebész,PD nővér). -Műtét előtti napon osztályos felvétel. A PD nővérnek követni kell, hogy a beavatkozás előtti vizsgálatok, beteg előkészítés biztosan megtörténik-e (EKG, laborvizsgálat, aneszteziológus, hólyag és végbél kiürítése, antibiotikum adása, éhgyomor). Fontos, mert a műtét elmaradhat,tolódhat ezek hiányában. -Informálódni kell, hogy az implantáció mikor, melyik műtőben történik, ki lesz a műtősnő..! -A műtéthez szükséges eszközöket jó előre össze kell készíteni, ezeket az adott időpontban a műtőbe kell vinni. - Nagyon fontos, a PD nővér jó együttműködése a felvételes osztállyal és a műtőben dolgozó team-mel, ez segíti, megkönnyíti a beteg ellátását.

sl | Page23 Műtét alatti teendők -Műtéthez szükséges eszközök biztosítása, műtősnőnek adása. -Beteg psychés támogatása,ha helyi érzéstelenítésben történik a műtét (figyelem elterelés,nyugtatás,fájdalom jelzése). -A beavatkozás lépéseinek követése,együttműködés a sebésszel- drenázs próba-, tunnel (íves,megtöretés mentes) és az ES (rámetszeni tilos!) kialakításának figyelemmel kísérése. -Tenckhoff katéter és a transzfer szett megfelelő csatlakoztatásának és a rögzítő kötés helyes felhelyezésének megfigyelése,segítése.

sl | Page24 Műtét utáni teendők – ‘ES védelem’ -közvetlenül műtét után szigorúan 24 órás ágynyugalom, a hasprés is kerülendő. Műtéti terület megfigyelése esetleges vérzés miatt. Implantációt követő napokon, ha kell székletrendezés (ez fontos a továbbiakban is ). Osztályos nővérekkel kell megbeszélni. -Tenckhoff műtét után egy hétig, ha a beteg panasz és tünet mentes nem cseréljük a rögzítő kötést. -Egy hét után az immobilizációs kötést eltávolítása,orvos jelenlétében, ES és leak kontroll történik, az újabb kötés varrat- szedésig marad, ezt követően már az ES otthoni kötözése történik -Ezt a betegnek erre az időre már el kell sajátítania (mint első teendőt).

sl | Page25 Összegzés - A Tenckhoff katéter beültetése és ezzel együtt az ES kialakítása gondos műtéti technikát igényel, fontos a beteg megfelelő előkészítése a sikeres implantáció érdekében. - A PD nővér és a gyakorlott sebész megfelelő együttműködése kulcsfontosságú,ezért alapvető,hogy a sebésszel a műtétnél jelen levő PD ápoló(műtét menetének ismerete!) jó szakmai kapcsolatban legyen „egy nyelven” beszéljenek. - A jól megtervezett és kialakított tunnel és ES, az infekciók gyakoriságát gyakorlatilag nullára csökkentik. - Megfelelő műtéti technikával biztosítani lehet a T-katéter jó működését, tartós használatát.

sl | Page26 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!