Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció orvos igazgató Dr. Zakar Gábor 1 1 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház,, B. Braun Avitum 9.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció orvos igazgató Dr. Zakar Gábor 1 1 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház,, B. Braun Avitum 9."— Előadás másolata:

1 Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció orvos igazgató Dr. Zakar Gábor 1 1 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház,, B. Braun Avitum 9. sz. Dialízisközpont, Székesfehérvár 2 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Általános Sebészeti Osztály, Székesfehérvár adjunktus Dr. Füredi Gábor 2

2 Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció Saját tapasztalatok és nemzetközi evidenciák Zakar Gábor dr., Füredi Gábor dr. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, II.Belgyógyászat – Nefrológia, Általános Sebészet és BBraun Avitum Hungary 9. Dialízisközpont Székesfehérvár

3 PD katéter implantáció anatómiai lehetőségei A kilépési hely minden esetben lefelé irányul. Fontos, hogy ne vongálódjon. A katéter vége (itt pigtail) a symphysis vetületében. Nem kell ‘felfelé kanyarodnia ’

4 A PD katéter implantáció alapkövetelményei Az implantáció helyét a műtét előtt a beteg ülő helyzetében kell meghatározni és dermográffal kijelölni A tunnel ív és a kilépési hely optimális helyzetének kijelölése sablonnal vagy „körzőzéssel” történjen – ‘felfelé irányban’ A szubkután dakron gyűrű a kilépési helytől 2 cm-re legyen A katétert a tunnelből a vezető nyárssal szabad csak kiszúrni, a rámetszés tilos, semmilyen kiöltés nem szükséges A kilépés iránya mindig lefelé mutasson A katétert és az összekötő csövet egy hétig egészében immobilizáló kötéssel kell fedni az ES steril gyógyulása és a dakron gyűrűk tökéletes rögzülése érdekében. Varratszedés után további 1 hét katéter-immobilizálás ajánlott.

5 Ki végezze a PD katéter implantációt ? Minden PD központban legyen egy erre szakosodott team Tagjai az implantációban jártas sebészek, a területen gyakorlott nefrológusok és nővérek. DNN 2016.

6 Hol, milyen módszerrel történjen ? Az implantáció módszerét a helyi tapasztalat szabja meg. A választást a beteg egyéni jellemzői befolyásolják. Fontos, hogy a Tenckhoff katéter implantációja idejében megtörténhessen. DNN 2016.

7 A tunnel és a kilépési hely tervezése - 2 Az ívet a disztális gyűrű hasfali helyétől 30 0 -ban húzott egyenessel metszve kapjuk meg a kilépési pontot a hasfalon, ahol a nyárssal a katétert „ki kell szúrnunk”. 30 0 Crabtree JH.: Perit Dial Int, 2003. DNN 2016.

8 Nyílt sebészi feltárás, „vakon” pozicionált katéter Az akadályok, összenövések nem láthatók, nem oldhatók meg op. Dr.Rácz L., Dr.Barabás T. 2003.05.27. DNN 2016.

9 Laparoszkóppal kontrollált implantáció A op. Dr.Füredi G.. DNN 2016. A hasüreg felfújása a Veress tűn át. Az optika bevezetése, a hasüreg áttekintése

10 op. Dr.Füredi G.. DNN 2016. Laparoszkóppal kontrollált implantáció Széles feltáró metszés az adipózus hasfal miatt Helyén a Tenckhoff katéter, a fascián áthúzzák

11 op. Dr.Füredi G.. DNN 2016. Laparoszkóppal kontrollált implantáció Tunnelizált katéter, az ES a belépéstől felfelé és laterál felé Helyén az immobilizáló kötés Sikeres volt a beavatkozás.

12 Laparoszkópos implantáció Crabtree nyomán Végezhető speciális szettel vagy a hagyományos eszközökkel Crabtree JH, Fishman A.: Perit Dial Int 2000 DNN 2016. A Tenckhoff katéter a manipulációs csövön át, feltárás nélkül, LC kontroll mellett kerül a hasüregbe. Egy év óta már csak így történnek a LC implantációk Szfváron.

13 A LC-n át végzett T-implantáció technikája Crabtree JH, Fishman A.: Perit Dial Int 2000 A leak elkerülésére fontos a mély dakron gyűrű és a cső ferde lefutása DNN 2016. A préperitoneális dakron gyűrű az izomzatban rögzül, öltés nem szükséges.

14 A Crabtree team eredményei DNN 2016. A LC-implantált katéterek revizió mentes működése a nyílt technikával implantált katétereknél jóval kisebb. 36 hónap után is 20% körül LC 150 eset Nyílt 63 eset

15 A laparoszkópos Tenckhoff implantáció Feleslegessé teszi a hasfal megnyitását nehéz anatómiai viszonyok ellenére is, csökkenti a vérzés, leak, hematoma esélyét Rövidebb a sebgyógyulás, csupán a LC eszközök bevezetésének helyére tett három öltést kell eltávolítani. Sürgősségi esetekben a fekvő oldatcserék leak-veszélye is kisebb A megfelelően kialakított ES gyógyulása kedvezőbb, hosszú távon fedőkötés nélküli katéter hordozás és lehetséges 2015 óta LC porton át implantált 18 Tenckhoff katéterünknél leak egy esetben fordult elő, ES pörkösödés, infekció ezekben az esetekben nem fordult elő. DNN 2016.

16 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Laparoszkópos Tenckhoff katéter implantáció orvos igazgató Dr. Zakar Gábor 1 1 1 Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház,, B. Braun Avitum 9."

Hasonló előadás


Google Hirdetések