Söröspincék titkai - a klasszikus érlelt sörök nyomában Első Magyar Házisörfőző Egyesület Bába Ákos 2016.03.12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
BOLDOGSÁG - ÁBÉCÉ Neked 2005 február.
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
Gyógynövények a hagyományos kínai orvoslásban
Értékesítés menedzsment Susányi Tamás V.:
Prémium Tequilák Mexikóból
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
Helyes táplálkozás.
Boranalitika.
Az anyag és tulajdonságai
Záridő Blende Fénymérés
Sztringek.
Mutatók, tömbök, függvények
Mellérendelő összetett mondatok
Franciaország gasztronómiája
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Bevezetés az összehasonlító gazdaságtanba
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Élelmiszerek ételek érzékszervi bírálata
Boripar.
Szénsavas borok Pezsgők.
MEXIKÓI KONYHA.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
ÉLELMISZERTERMÉKEK ÁRUISMERETE
ALKALMAZÁSOK ÉS LEHETŐSÉGEK Dr. Fekete András egyetemi tanár BCE Élelmiszertudomány Kar Fizika-Automatika Tanszék.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
Javaslatok további alkalmazásokra Szöllősi Dániel PhD hallgató.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Az innovációk kísérleti üzemi léptékű validálása, bemutatása I. - Szárított-érlelt sonkák sótartalmának.
Vízi és vasúti szállítás
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
WELLNESS-SZELETEK WELLNESS AKADÉMIA TERMÉK MODUL
A csodás Itália ihlette A Giordani története Megújulása, már mint Giordani Gold. Új logóval és flakonban. Bemutatkozik a Giordani White Gold. Giordani.
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
A portói bor Sámson Gergely
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Gasztronómia és bor, borbírálati ismeretek
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
Komlókülönlegességek
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Énekel: Zdenka Lorencová
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
Premium quality wet wipes Forgalmazó: Gála 1 Kft
Testi - lelki egyensúly
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
„Istenek eledele” A csokoládé.
No Chill Első Magyar Házisörfőző Egyesület Ambruzs Péter (acerola)
PiMag ® Sportkulacs. Bemutatjuk a PiMag ® vizet egy hordozható palackban Gazdaságos, környezetbarát alternatívája a palackozott víznek.
PÁLINKAFŐZÉS – kémiatanári szemüvegen át. XXI. Század kihívása, mert: 1.Nagy etil-alkohol tartalmú ital, aminek „nem rendeltetésszerű” fogyasztása igen.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Olivaolaj Ökológiai minősítéső olaj előállítása .
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Speciális maláták előállítása házilag Bába Ákos 2017
Microsörfőzdék Anglia, London
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Sörgyártás kiselőadás
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
Szeretet szolgálat Joli néninél
Komlózás.
Nulla és két méter között…
„Életet adó kávé”.
A német gasztronómia Tartalomból: Türingiáról röviden
Készítette: Pethő Eszter, Rácz Viktória, Tóth Anna Eszter
Előadás másolata:

Söröspincék titkai - a klasszikus érlelt sörök nyomában Első Magyar Házisörfőző Egyesület Bába Ákos

Bevezetés Klasszikus: „ törekvés az abszolút szépre, tökéletességre, a formák tisztasága és összhangja a tartalommal, kiegyensúlyozottság, nemes arányok, nyugalom és derű; összefoglalva: az ideák megtestesítése.” Jelen esetben: különleges (és történelmi)felsőerjesztésű sörfajták: Mumme Gabonaborok (Barley Wine) Imperial Stoutok Belga erős Flandriai vörös és barna ale-ek Gueuzék ¹ ² ³Vintage Beer: Patrick Dawnson: A Taster's Guide to Brews That Improve over Time

Bevezetés Vizsgált érlelési időtartamok: éven túli érlelési periódusok sörre gyakorolt ízváltozásának bemutatása Míg féléves-éves érleléssel a sörök jelentős része (20%) elérheti érlelésének csúcsát (IPA, Stout, klasszikus füstölt stb.), addig az éveken át érlelt sörök kategóriájába bátran mondhatom csupán 1% fér meg A hosszú érlelési idő következtében az alábbi típusok kiesnek lehetőségeink közül (indoklás később): IPA-k ! Összes búzasör, rozssör, ciroksör…

A klasszikus pincesörök érlelésének 12 szabálya Alkoholtartalom (ökölszabály: >8%; kivételek: füstölt, savanyított) 2. Sör vékonyodása idővel (testes kiindulás, legyen miből építkezni, sziruposodás néhol ) 3. A harsány alkoholtartalom idővel tompul, szelídül(gyümölcsössé, édeskéssé) 4. Búzasörök nem legalkalmasabbak a pincében való érlelésre (lipidek, proteinek) 5. A sötétebb maláták érleléssel sherry-s, portói-csokoládés ízzé alakulnak át 6. A komlók keserűsége ( α ) idővel csitul, megszűnik, egyes esetekben kellemetlen ízt hagyhatnak hátra típustól függően 7. Az alapsör gyümölcsös karakterei, amik legfőképpen a megfelelő élesztőtörzs észter-termelődéséből keletkeztek, idővel igen illékonynak bizonyulnak, illetve meg is változhatnak. ◦ gyümölcsfa észterek -> száraz gyümölcs ízzé; ◦ Banános észter eltűnik ◦ Brettanomyces törzs: nullára felemészti az alapsört: virágos illatok, ananászos, grapefruitos

A klasszikus pincesörök érlelésének 12 szabálya Füstös, tölgyes ízek fennmaradnak, vigyázat, dominálhatnak!!!! 9. Savanyú sörök: idővel finomodnak: első pár év: erősödés; később harmonizálódik. Vigyázat: túl hosszú érlelés még savanyúbbá teheti, ha eltűnnek mellőle a komplexitást adó egyéb ízek 10. Pasztőrözetlen sörök kitűnőek az érleltetés szempontjából (+ maradék oxigén eltüntetés) 11. Tárolási hőmérséklet ale típusú söröknél 18 ⁰ C alatt (13 ⁰ C javasolt), lager típusúaknál 10 ⁰ C alatt történjen (ez csak ökölszabály!!!!) 12. Palack mérete és lezárási módja (plusz ajánlatos a dekantálás, levegőztetés fogyasztás előtt )

Példák Goose Island’s Bourbon Country Stout akár 14,5% V/V% alkoholtartalmával nagyon hosszú érlelési időt követel Templomablak jelenség a saválló tartályok elterjedése után rájöttek, hogy bizonyos söröknél speciális íz és illatanyagokat tudnak belevarázsolni a sörbe, így jóval mélyebb komplexitás tudnak kölcsönözni a terméküknek. Pl.: The Firestone Walker Brewing Company Double Barrel Ale Oddell Brewing Company Woodcut sorozata (szűz hordóban érlelés!)

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 1 Angol gabonaborok (English Barley Wines) ◦ Az érlelt sörök nagyatyja; ◦ Kifejezetten a hosszútávú érlelésre fejlesztették ki; ◦ Malátás teltség, gyümölcsös észterek és egy kiegészítő keserűség; ◦ A maláta összetevői varázsolják az italt arra, hogy kiválóan érlelődjék idővel; ◦ Melanoidinek: cseresznyés, madeirás mellékízt adjanak a végterméknek; ◦ Angol változataiknál a komlósság enyhébb, de érezhető: magasabb β sav arány ◦ 6-8 évnél van általában az optimuma, néhány kivételes esetben év is lehet mindez.

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 2 Amerikai gabonaborok ◦ az angol változatának szárazabb, tisztább változata; ◦ nem spóroltak az amerikai komlókkal; ◦ nem eléggé malátás jellegűek, túl keserűek és nem eléggé gyümölcsös karakterűek; ◦ sokkal elterjedtebbek (amerikában) és olcsók (viszonylag); ◦ 6 hónaptól 1 éves érlelést igényelnek (kommersz), 2-3 éves érlelési idő adja meg az igazi karakterét.

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 3 Imperial Stoutok ◦ Nagy Katalin cárné udvarának kedvenc itala; ◦ egy sötét, füstölt malátás verziója a gabonaboroknak érlelve; ◦ kezdeti keserű ízt felváltja egy csokoládés-cseresznyés íz ; ◦ magas füstölt malátából adódóan sherrys és karamell ízeket várhatunk; ◦ érlelési időt tekintve fél évtől a minőségibb változatoknál 2-3 éves érlelési időt feltételezhetünk

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 4 Belga Quadok (Belga erős, Lambik) ◦ Hivatalosan belga sötét erős ale-nek nevezhetjük; ◦ A konkrét elnevezés a La Trappe márkától ered, ők Quadruppel-nek nevezik hivatalosan a típust; ◦ A komlósság hiányát fűszeres, paprikajellegű fenolokkal váltották ki, hogy egyensúlyt teremtsen a malátásság mellett; ◦ Ahogy érnek, a gyümölcsös észterek szárított-gyümölcsös jellegűvé válnak, és e mellett vanília és dohány mellékízek is keletkezhetnek; ◦ Általában 5 éves érlelést javasolnak, mint optimum, egy kivételes eseteknél ez akár 30 évre is elnyúlhat. Ennél az időtávnál már a szárított-gyümölcs karakterek dominálhatnak az édes aldehidek mellett anélkül, hogy elvékonyodna a lé.

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 5 Flandriai vörös és barna ale-ek ◦ Erős meggyes/szamócás észterek, savas, csersavas keserűség; ◦ Nem véletlenül neveik ezért Belgium Burgundijának; ◦ Tipikusan fahordókban is érlelik, legalább egy éven át, de inkább borjellegű savanykás karaktert kölcsönözhessenek a végterméknek; ◦ a maradék cukortartalom, ecetes savtartalom egyensúlyt tud teremteni; ◦ Palackozás előtt tipikusan keverik a típust a boroknál jellemző módon; ◦ Elvárás az érlelés alatt elsősorban a malátás édesség csökkenése az első években, 2-3 éves érlelés átlagosnak tekinthető, de nem ritka a 20 év feletti érlelési idő sem.

Alkalmas típusok hosszútávú érlelésre 6 Gueuzék ◦ Nyitott tartályban való érlelés, érlelt komlók, spontán érlelés; ◦ Érlelés során az első évben az érlelésből eredő tejsavas jellegek dominálnak; ◦ További érleléssel istállószerű jellegek bontakoznak ki, úgy mint ló-izzadtság (hm), széna, grapefruit és ananász ízek; ◦ 3-4. évre a kóstolók szerint az élesztőgombák elfogyasztják a maradék cukrot, ezáltal száraz jelleget kölcsönöznek a végterméknek; ◦ savas karakter háttérbe szorul 1 éven túl, és egyéb háttérbe szorított karakterek törnek elő: méz, must, rebarbara.

Ételek és pincesörök párosításának lehetőségei Magas alkoholtartalomhoz (alkoholérzethez) mindenképp markánsabb ízű ételt kell találnunk Savanyított sörökhöz valami krémesebb, édesebb étel javasolt, hogy ellensúlyozzuk a savasságot amellett, hogy hagyjuk kibontakozni a sör karakterét Angol gabonaborokhoz: éles, sós krémesség kiválóan passzol a kékpenészes sajtokra alapozó ételekhez, szószokhoz. Amerikai gabonaborokhoz: keserűségéhez megfelelő ellensúlyt nyújt bármilyen karramellizált cukros sütemény. Gueuze: nehéz választás, viszont egy egyszerű krémes sajt, olvasztott camembert jó választásnak tűnhet. Imperial stoutokhoz: a málna jó választás a sör sötét gyümölcsös karakteréhez, édeskésebb gyümölcsök szintén kiemelhetik a füstös karaktert. Flandriai sörök: ha a burgundit vesszük alapul, kiváló választás lehet paradicsomos olasz ételekhez, kékpenészes sajtokhoz vagy akár kecskesajthoz is. Belga quadokhoz: relatív szárazságuk kiváló választás lehet az édes karakterű marhapörkölthöz.

Köszönöm a figyelmet!