A megelőzés fontossága a nevelési – oktatási intézményekben 2007. november 26. Készítette: Abonyiné Szalai Rozina.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Tehetséggondozás a testnevelés órán
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Szociális munka a börtönben
Az iskolai szociálismunka
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
az általános iskolákban
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
„Utca helyett iskola” A Vajda Péter Ének-zene Testnevelés Tagozatos Általános Iskola bűnmegelőzési modellprogramjáról.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Zrínyi Ilona Általános Iskola
Mi az egészség? EGÉSZ –SÉG, TESTI – LELKI- JÓL LÉT.
(Familiaris Consortio 17.). 1.0 A SZEMÉLYEK KÖZÖSSÉGÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA SEGÍTSÉG, TÁMOGATÁS AKADÁLY, GÁT 1,1Egy férfi és egy nő életre szóló, felbonthatatlan.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
„Fiam, adja ide az ellenőrzőjét!”
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus
Esélyek teremtése gödrén
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
1. Szabadság és boldogság különféle értelmezése Dr. Skrabski Árpád főiskolai tanár Apor Vilmos Katolikus Főiskola Kass János: Az Isten tenyerén.
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kortárssegítő képzés Lőrincz Norbert, Kovács Anita Kortárssegítő képző
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
A beiskolázás előkészítése
Feltétel nélküli szeretet
Előadó: Dr. Nagy Erzsébet Debrecen, január 29.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Tanodánkban Tanodánkban Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Felsős gyerekek korrepetálása, tehetséggondozása Kulturális programok Kulturális.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Együtt az egészséges fiatalokért a Thanban Balogh Tiborné Than K. Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Iskola és család Eltérő és hasonló megközelítések a prevenciós beavatkozások tervezésében A magára hagyott nemzedék A drog veszélyes - veszélyben van a.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
A család ahonnan jövök.
Szent László Középiskola Szekszárd
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A megelőzés fontossága a nevelési – oktatási intézményekben november 26. Készítette: Abonyiné Szalai Rozina

Mit teszünk, hogy megelőzzük a náthát? Sok gyümölcsöt fogyasztunk… Vitamint szedünk…

Mit teszünk,, ha meg akarunk előzni egy autót?

Van rá szabály: Legalább hússzal többel megyünk, mint az előttünk haladó! Belenézünk a tükörbe… Kitesszük az indexet… Újra belenézünk a tükörbe… M e g e l ő z h e t j ü k!

És a drogfogyasztást? Mit tehet az intézmény, a pedagógus?

Egészségnevelés az intézményekben Az egészséges életmódra nevelő elsődleges közeg, a CSALÁD, egyre kevésbé látja el ezt a funkcióját. Gyakran ennek egész egyszerű okai vannak, a társadalom, a politika és a tömegkommunikációs eszközök által felállított modellek e téren nem minden esetben egyértelműek és követendőek. (Veér – Nádori - Erőss, 2000). Túlterheltség, mozgáshiány, ételek, reklám…

Az iskolák lehetővé teszik …  a rendszeres testmozgást  higiéniai szokások kialakítását  szexuális felvilágosítást  drogprevenciós foglalkozásokat  egészségnapok,  szabadidős tevékenységek szervezését…

A pedagógus, mint drogprevenciós előadó Mire van lehetőség? a fogyasztás megelőzésére vagy időbeli kitolására, már anyaghasználók felismerésére; Mindezek eléréséhez komoly szaktudásra, ismeretekre, tapasztalatokra van szükség!

A pedagógusok drogokkal kapcsolatos ismerete hiányos. Természetesen kifejezheti meggyőződését, nézeteit e téren, de nem áll elég bizonyító tényező, és sokoldalú ismeret a rendelkezésére.

Ha a tanulók számára kiderül, hogy a tanár tájékoztatása egyoldalú volt – pl. nem beszél a szerek „vonzó” oldaláról – hitelét veszti. „Olyan sületlenséget mondott a tanár a parti-drogokról, hogy elnevettem magam. Tudtam volna neki mesélni, de akkor lebukom.” 20 éves „elterelt”

Az az intézmény jár el körültekintően… aki a felvilágosítást egy megfelelően képzett szakemberre bízza. Ehhez ismerni kell: a drogprevenciós módszereket, a gyerekek veszélyeztetettségi szintjét, életkori sajátosságokat. Hová fordulhat?

Mint ahogyan a legnagyobb kockázati forrás a család, egyben a drogfogyasztás ellen ható legfontosabb tényező is.

Legfőbb célcsoport: A SZÜLŐK „Az osztályfőnök többet tud a gyerekemről, mint én. Erre akkor jöttem rá, amikor egy hétig nem ment a fiam iskolába. Nem ismerem a saját gyerekem, évekig el voltam foglalva magammal, az elrontott életemmel. Nem tudom, mit csináljak?” Egy szerhasználó édesanyja

„Jó, hogy a tanár elmondja, mit kell tudni a drogokról. A kíváncsiságom kielégíti, megnyugtatja saját magát, hogy ő és az iskola mindent megtett. Meg is tett. A többi anyámék feladata – lett volna…” A fiú

Amit mi tehetünk: Elsősorban az egészséges életmódra, a szabadidő hasznos eltöltésére nevelés legyen a célunk! „Nem örülnék, ha a gyerekemnek az iskolában mutogatnák a kábítószereket! Csak felhívnák a figyelmét! Amiről nem tud, az nincs!” Két gyermekes „elterelt” apuka

Amit tehetünk: Érzelmi nevelés: önbizalom, empátia, önértékelés fejlesztése. Kortárs programok, pozitív kortárshatások kialakítása Visszautasítási technikák, csoportos tréningek, filmvetítések Szociális készségek:interperszonális,

kommunikációs képességfejlesztés, kompetencianövelés; megküzdési technikák fejlesztése, önelfogadás, értékek tisztázása, egyéni döntéshozatal felelőssége.

A gyakorlatban: Bizalmi viszony kialakítása szülővel, gyerekkel.(olykor nagyon nehéz) Szociális beilleszkedés elősegítése (Érezze jól magát az iskolában, valamit vagy valakit úgyis szeret.) Sikerélményhez juttatás (sport, tanóra, iskolaújság, rádió stb.) Próbáljuk a gyereket jó cselekedet közben tetten érni!

A legjobb tanítómester a hiba! Nem a tökéletesség a cél! Mondjunk nemet a negatívumokra! Fogadjuk el saját magunkat, hogy elfogadjuk a gyerekeket is! Ne végezzünk el a gyerek helyett olyat, amire maga is képes!

Töröljük az eszköztárunkból a szemrehányásokat! A szabály az szabály! Előzze meg megegyezés! A legrosszabbról is beszélni kell, halljuk (ne csak hallgassuk )meg a gyereket! (Dr. Edythe Denkin: Miért nem akkor látsz, amikor jó vagyok? nyomán.)

Gyerekszáj 1.Miért kezd el valaki drogozni? 2.Mit tehet az iskola? 3.Boldog vagy? Miért?

Miért kezd el valaki drogozni? Mert jó bulinak tartja, és azt hiszi ettől vagányabb lesz. Mert ki akarja próbálni. Mert csődbe ment a cége. Mert rossz élete van. Mert idegbeteg, azt hiszi ettől megnyugszik. Bánatában, mert meghalt valakije.

Mert nem foglalkoznak vele. Mert úgy érzi, az élete pocsék, és nincs más út. Mert az a menő, nem tudja, hogy veszélyes. Mert depressziós.

Mit tehet az iskola? Semmit, de anya vagy apa tudna! Jó, hogy beszélgetnek velünk! Olyan feladatokat adnak a tanárok, amik elterelik a figyelmünket! Semmit. A szüleim sem drogoznak, én sem fogok! Semmit, mert a drogos túl elszánt. Izgalmas legyen az óra, de inkább a szülőktől függ!

Boldog vagy? Miért? Igen Rengeteget törődik velem mindkét szülőm, és sok barátom van. Mert a családom és én egészségesek vagyunk. Ha valamit kinézek, megkapom. A családom szeret, foglalkoznak velem,minden körülmény megvan, hogy boldog legyek. Sikeres vagyok a sportban, és ma apa hozott iskolába.

Boldog vagy? Miért? Nem Mert a szüleim elváltak, és már nagyon meguntam a többi férfit. Mert ritkán látom apámat! Nem. (A miért kihúzva!)

Fontos Nagyon fontos Rendkívül fontos Tudatában vagyunk – ami látszik Nem (mindig) vagyunk tudatában

„A gyökerek persze nem látszanak, pedig tudod, azok tartják a fák!” Indián közmondás

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! További szép napot kívánok!