FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP-6.1.2.B-14/1-2015-0001 „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Semmelweis Egyetem, Fogorvostudományi Kar Oralis Diagnosztika
Advertisements

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mi az a mikroorganizmus?
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
Alkoholizmus.
Projekt tervezése-, elemzése Ellenőrző kérdések
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
A köszvény Arthritis urica.
Verejték - rendellenességek
Rosacea.
A földkéreg „kérge”: a talaj
A kétnyelvűség kialakulása és fejlődése
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
FOGÁPOLÁS Balázs Zsoltné
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Az egészséges mosoly titka: Dent  med Perfect-Team.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Gyermekfogászat tárgya Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika
Nephrológiai ápolók és dializált betegek
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK A FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
A baktériumok törzse.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
A fogazat és a fogápolás
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Oktatás kiemelkedő fontossága
Xyli A fogvédő édesség. Mi a xylitol? A xylitol egy természetes cukor. Az emberi szervezetben, a szövetekben is jelen van. Kivonható a gyümölcsökből,
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Megelőzés a fogászatban
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Általános iskola, 8. évfolyam, biológia, 2/1
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
PROBIO: amorf–szilikon karbid:H stent bevonat. A thrombus kialakulás megelőzése 1. Thrombus képződés stent felületén: A fibrinogén - fibrin átalakuláshoz.
Földrengések.
Szájápolás, helyes fogmosás
A reklám centruma.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Szájápolás felsőfokon a BIYOVIS készítményeivel. Fog és szájüreg állapota Esztétikai szempont Egészségünk tükre Fontos szerepet játszik a gyomor- és bélrendszer.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Dr. Borsos Terézia Milyen fogkrémet használjunk? Klikk a folytatáshoz!!!
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az SZMBK Modell alkalmazása az intézmény minőségirányítási rendszerek fejlesztésében 13. előadás 1.
A HÚS FOGALMA, Tulajdonságai
A folyadékállapot.
A gyermek biológia fejlődése
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE HELYES TÁPLÁLKOZÁSSAL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére és a fogyasztói tudatosság növelésére a teljes ellátási láncban

BEVEZETÉS Az egyik laggyakrabban előforduló krónikus betegség a fogíny betegség (parodontózis) mellett a fogszuvasodás ban Magyarországon a 12 évesek vizsgálata során 84,5%-án mutattak ki fogszuvasodást. TÁMOP B-14/

A fog szuvasodás A fogszuvasodás az a folyamat amikor a fogak keményszövetei felől a fogbél (pulpa) irányába megindul egy bomlási folyamat. Ez az elváltozás eleinte reverzibilis folyamat, amely az idő elteltével tovább terjedve, egy irreverzibilis destrukciót idéz elő. Megfordíthatatlan folyamatokat gyakran kíséri fájdalom, gyulladás és végül a fog elvesztését is okozhatják.

Caries típusok A fiatal fogak morfológiája is elősegíti a zománccaries kialakulását, mert a barázdák mélyek ezáltal a lepedékek az úgynevezett dentális plakkok gyorsabban megtapadnak, és nehezen eltávolíthatóak Ha a fogíny visszahúzódik ez a folyamat főleg az idősebbekre valamint a fogágybetegségben szenvedőkre vonatkozik akkor a foggyökér láthatóvá válik. Ekkor a lepedék már könnyen megtud tapadni a gyökéren amely a fogak úgynevezett gyökércaries okozza. Ha a zománc- és a cementréteg nem találkozik a fognyak területén, akkor láthatóvá válik a dentin és ekkor keletkezik a dentincaries. Erre jellemző, hogy lefolyása sokkal gyorsabb és hamarabb okoz szövődményeket.

Fogszuvasodás okai dentális plakk biofilm táplálkozás életkor, nem, genetikai adottságok, fajtabeli és családi körülmények, alkati és immunológiai jellegzetességek viselkedésből eredő, valamint környezeti, földrajzi, szociális, gazdasági tényező is fontos befolyásoló jelentőséggel bír.

Dentális Plakk A dentális plakk egy a fogakon megtapadó biofilm réteg amelyet, ha nem távolítunk el, fogszuvasodást vagy fogínygyulladást (gingivitis) okoz. A baktériumok szilárd felszínekhez történő letapadása és az ezt követő biofilm képződés olyan túlélési stratégia, amelyet a baktériumok évmilliók óta alkalmaznak és fejlesztenek. A folyamat lényege, hogy a mikroorganizmusok a táplálékban gazdag mikrokörnyezetbe kerülve ott rögzíteni tudják magukat, majd ezt követően leválva a felületről, újra a növekedéshez kedvezőbb közegbe kerülhetnek.

Biofilm Biofilmeknek nevezzük azokat a mikrobiális közösségeket, melyekre jellemző, hogy gyakran kapcsolódnak szilárd felületekhez, ahol saját maguk által szintetizált polimer mátrixba ágyazottak. A biofilm képződés lényege, hogy a mikroorganizmusok a táplálékban gazdag mikrokörnyezetbe kerülve ott rögzíteni tudják magukat, majd ennek kimerülése után leválva a felületről, szuszpendált formában újra a növekedéshez kedvezőbb közegbe kerülnek. A biofilmbeli életforma előnye, hogy bizonyos mértékű védelmet biztosít a biocid anyagok, antibiotikumok, antitestek, felületaktív anyagok, bakteriofágok és szabadon élő mikroszkópikus predátorok ellen is. A felszínekhez történő letapadást számos tényező befolyásolja, pl. baktérium törzs(ek), a felszín összetétele, környezeti tényezők, stb.

Biofilm keletkezése A bakteriális letapadás folyamatát két szakaszra oszthatjuk elsődleges vagy dokkolási szakaszra, és másodlagos, vagy kapcsolási szakaszra. Bizonyos szerzők egy további szakaszt is megkülönböztetnek, amit a megtelepedési felszín előkészítési lépésének neveznek (Boland et al., 2000, Gristina, 1987). Az emberi bőrfelületen előforduló S. epidermidis biofilm kialakulása (Vuong and Otto 2002). I. letapadás, I/a. bevonat nélküli felület, I/b. bevonatos felszín, II. sejt-sejt adhézió és szaporodás, III. leválás, szóródás.

Táplálkozás szerepe A táplálékok közül a fermentálható szénhidrátok jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a fermentáció során savak keletkeznek és ezek a savak okozzák a fogak keményszövetének demineralizációja. A fogszuvasodás kialakulásának folyamatában fontos feladatot lát el a rost dús táplálék. A rost, rágásra készteti a fogyasztót és ezen élelmiszerek mechanikus tisztító hatása gátolja a dentális lepedék kialakulását. A rágás stimulálja a nyálelválasztást, melynek hígító, pufferoló hatása van. A rágás természetesen csak a rágófelület felszínének tisztulását segíti elő, ezért a megfelelő szájhigiéné az intenzíven rágó népcsoportoknál is fontos. Abban az esetben ha az ételek állaga, ragadós-tapadós konzisztenciájú akkor az a biofilm, a fogszuvasodásnak valamint a fogágybetegségek kialakulásának kedvez.

Szénhidrátok szerepe A fogszuvasodás kialakulásában a szénhidrátok döntő szerepet játszanak oka a szánhidrátok összetétele (poli-, di-, és monoszacharidok), konzisztenciája valamint fogyasztási gyakorisága. Azok a szénhidrátok növelik a fogszuvasodás rizikóját amelyek szubsztrátként (elsősorban mono- és diszacharidok) szolgálnak az szájban előforduló mikroflóra számára. mert ezen mikoroorganizmusok a szénhidrátot szubsztrátként használják. A bomlás során tejsav keletkezik ez a tejsav a dentalis plakk pH-ját a „kritikus” 5,5 pH alá csökkentve a fogzománcot demineralizálják.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!